Malin Herget sa opp jobben på grunn av dårlig lønn
Malin Herget sa opp jobben i Sola kommune da det ble klart at jobbskiftet fra sykehuset ville redusere lønna hennes med 40 000 kroner.
Ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) får nyansatte sykepleiere all arbeidserfaring med når ansiennitet skal settes. Det betyr at sykepleiere som for eksempel har fem års erfaring som frisør, baker, butikkjobb eller annet, får disse årene med i sin ansiennitetsstige.
Fra sykehus til sykehjem
Noen av kommunene i Rogaland tilbyr nyansatte sykepleiere det samme, men langt fra alle. Det fikk sykepleier Malin Herget fra Sola erfare da hun byttet ut jobben ved SUS til fordel for en ledig stilling i hjemkommunen Sola.
– Den virket midt i blinken for meg: 87,97 prosent stilling med langvakter, gåavstand til jobben og lange friperioder. I tillegg har Sola kommune rykte på seg for å lønne godt … eller det var det jeg trodde, sier Malin Herget.
Litt naiv
Herget snakket ikke om lønn på intervjuet, men tok opp temaet via mail etter at hun ble tilbudt stillingen. Hun har jobbet flere år som medarbeider på kafé og konditori. Denne erfaringen fikk hun uttelling for i jobben som sykepleier ved SUS.
– Jeg spurte kommunen om ansienniteten fra privat sektor ville bli talt med slik de gjør på SUS, sier hun.
Herget fikk beskjed om at dette var en pågående diskusjon i kommunen som muligens ville bli innført.
– Men de kunne ikke love noe. Det forstår jeg jo, sier Herget.
Lagt på hylla
2. august i år begynte hun i jobben ved sykehjemmet i Sola kommune.
– Jeg fikk etter hvert beskjed om at diskusjonen om å få ansiennitet for arbeid i privat sektor ble lagt på hylla. Resultatet ble at jeg fikk langt lavere lønn enn jeg hadde regnet med, sier hun.
– Hva fikk du tilbud om?
– Dersom jeg hadde hatt full stilling ville jeg fått 422 200 kroner. På SUS fikk jeg 460 000 kroner. Jeg hadde ikke lyst å gå ned så mange tusen i lønn, så jeg begynte å se etter alternativer.
(Historien fortsetter under faktaboksen.)
Tilbake til skolebenken
Malin Herget tenkte at en videreutdanning innen operasjonssykepleie kunne være en mulighet. Hun kontaktet Universitetet i Stavanger (UiS) og var heldig å få en studieplass på kort varsel da en student hadde ikke møtt opp. Så tok hun kontakt med sin gamle arbeidsgiver for å høre om de var interessert i å dekke utdanningen hennes mot bindingstid.
– Jeg sendte inn søknad og fikk ja. Universitetssykehuset i Stavanger sørger nå for at jeg får 80 lønn under utdanning. Til gjengjeld må jeg jobbe hver fjerde helg og jobbe fire uker om sommeren, men det får jeg jo betalt for, sier hun.
Sa opp jobben
Herget sa opp jobben på sykehjemmet på en fredag, og begynte på operasjonsutdanningen på mandagen. Da hadde hun vært i den nye jobben i fire uker.
– Hva sa de på sykehjemmet når de mistet deg så raskt etter ansettelse?
– De ga jo uttrykk for at de syntes det var synd. De hadde tross alt brukt mye tid og ressurser på utlysning, intervjuer og opplæring. Det var ikke med lett hjerte jeg valgte å si opp. Jeg håpet jo i det lengste at det ville ordne seg, sier hun.
Så istedenfor at hun blir i jobben i Sola kommune med 40 000 kroner mindre i lønn, er hun nå på god vei til å bli operasjonssykepleier med omtrent samme lønn som hun hadde i sin gamle jobb ved SUS.
Angrer ikke
Herget angrer ikke på sin avgjørelse.
– Mitt råd til andre som er i samme prosess: Ikke skriv under på ansettelsespapirene før du er helt sikker på hvilke lønn- og arbeidsbetingelser du får, råder hun.
Malin Hergets stilling ved sykehjemmet i Sola er ikke fylt med ny sykepleier.
– Jeg vet de har gjennomført intervjuer, men om noen har takket ja, vet jeg ikke, sier hun.
Kommunene henger etter
– Så lenge sykehusene gir full uttelling for all praksis, betyr det at lønnsforskjellene mellom kommunehelsetjenesten og sykehusene øker. Dersom kommunene sakker av lønnsmessig, blir det i hvert fall ikke lettere å få sykepleiere til å søke ledige stillinger, sier NSFs fylkesleder Nina Horpestad.
Både Stavanger og Sandnes kommune gir full ansiennitet for arbeidserfaring fra privat sektor. Det gjør de blant annet for å være konkurransedyktige med sykehuset når det gjelder lønn.
Med tanke på at Sola kommune ligger nær både sykehus og to store nabokommuner som godkjenner all ansiennitet fra privat sektor, fremstår dette for Horpestad som en merkelig beslutning.
Sykepleievakter uten sykepleiere
NSF Rogaland hentet i mars i år inn tall fra kommuner og arbeidssteder for å se hvor mange av de planlagte sykepleiervaktene som faktisk ble fylt av sykepleiere. (se tabell under)
– Selv om Sola kommune så langt har hatt sine stillinger godt dekket med fagpersonell, merker nok også de at konkurransen er blitt hardere, sier Horpestad.
0 Kommentarer