fbpx Bodø kommune: Lokker sykepleierstudenter med stipend og fast jobb Hopp til hovedinnhold

Bodø kommune: Lokker sykepleierstudenter med stipend og fast jobb

Gertrud Krokaa

Fylkesleder Gjertrud Krokaa synes det er fantastisk at Bodø kommune åpner lommeboka for å rekruttere sykepleiere.

– Men kommunen bør også ha strategier for å beholde dem man har, sier hun.

Bodø kommune er en av mange kommuner som sliter med å rekruttere nok sykepleiere.

– Avgangen fra yrket er større en antallet som utdannes, sier NSFs fylkesleder i Nordland, Gjertrud Krokaa til sykepleien.

LES OGSÅ:  Rose-Marie lot seg lokke av Hattfjelldals «rekrutterings-stunt»

Lokker med stipend

For å sikre seg så mange nyutdannete som mulig, bestemte Bodø kommune i fjor å opprette stipendstillinger for sykepleier- og vernepleierstudenter. Gulroten er løfte om 75.000 kroner i stipendpenger mens de er under utdanning og fast jobb både under og etter studiet.

Kommunen opplyser at de så langt har inngått stipendavtaler med over 30 personer til en prislapp på over to millioner kroner. Ifølge en pressemelding er de nå klare til å lyse ut ny runde med stipendstillinger. Sykepleierne som får stipend, binder seg til å jobbe i kommunen i to år. (se faktaboks nederst i saken)

– Må også tenke på sykepleierne

Gjertrud Krokaa synes det er fantastisk at Bodø kommune åpner lommeboka for å rekruttere nok sykepleiere til kommunen. Hun kjenner til flere kommuner i fylket som er blitt gode på dette.

– Vi vet at lønn og gode arbeidsbetingelser virker som rekrutteringsmiddel, sier hun.

Når det er sagt, oppfordrer Krokaa politikere og arbeidsgivere til å ha flere tanker i hodet samtidig.

– Å klare å beholde de sykepleierne man allerede har, er også viktig. Å gi gode vilkår til nyansatte, mens de som har holdt ut i mange år ikke får noe, kan føre til at kommuner mister mange erfarne sykepleiere. Det er vel ikke en ønsket effekt, sier hun.

LES:Kommunesektoren: Sykepleiere og leger er vanskeligst å rekruttere

Manko hvert år

Fylkeslederen anbefaler sykepleierstudenter å tenke seg om før de inngår avtaler med fremtidige arbeidsgivere.

– Å få utbetalt en sum mot bindetid, kan være en god løsning for noen. Det er imidlertid viktig å sjekke opp hvordan mulighetene er lagt til rette for videre lønnsutvikling, råder hun.

For som Krokaa pekte på innledningsvis: Sykepleiere er blitt ettertraktet vare som det er stor mangel på.

– Hvert år går vi i manko. Det utdannes altså færre sykepleiere enn andelen som forlater yrket på grunn av pensjon eller av andre årsaker. Det setter oss i en unik forhandlingsposisjon, sier hun.

Attraktiv vare

– Det er en stor trygghet å være garantert fast jobb etter studiene og jeg skal ikke legge skjul på at 75.000 kroner kommer godt med for en student, sier Irene Hodø (27) på kommunens nettside. Hodø er nyutdannet sykepleier og var en av de første som takket ja til tilbudet fra kommunen. I dag jobber hun ved Stadiontunet sykehjem.

Leder for institusjonsområdet i Bodø kommune, Kirsten Willumsen, sier at slike tiltak er viktige i konkurransen med andre arbeidsgivere som for eksempel sykehus.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse