- SAK følger regelverket
Det er ulike meninger innad i de fleste fagmiljøer, og det finnes ikke alltid svar med to streker under. SAK innhenter årlig et betydelig antall faglige råd fra læresteder som høgskoler og universiteter. Ofte mottar vi faglige råd som strider mot hverandre, og vi opplever at faglige rådgivere kan være uenige.
Velkommen
SAK lever godt med det. At ulike meninger kommer til uttrykk regnes som en del av vårt demokrati og hilses velkommen. At man samtidig har forståelse for at det er ulike roller og ulikt ansvar å ivareta, styrker saken.
Det siste innspillet fra Halvor Austenå i Sykepleien.no 27.oktober viser en slik faglig uenighet. Det som derimot savnes er en grunnleggende forståelse for hvordan forvaltningsorganene organisatorisk og rettslig er bygget opp i Norge, herunder virkningen av en alminnelig klageordning.
Kompetanse
Dersom det rettes offentlig kritikk som skal ha legitimitet, forventer SAK at fagmiljøet har kompetanse på forvaltningens- og klageordningens funksjon, og bidrar innenfor rammene av lovverket. Ved uenighet mellom faglige rådgivere vil iblant den rådgiver, hvis råd ikke følges, hevde at SAK mangler kompetanse.
I sakene som i det siste er omtalt i media og som gjelder en håndfull personer, dreier det seg om sykepleierutdanning gjennomført i Australia. Tilbake i tid vurderte SAK at flere av disse ville kunne oppnå nødvendig kyndighet, og dermed autorisasjon, dersom de gjennomførte en periode med veiledet praksis. Statens helsepersonellnemnd vurderte imidlertid at disse kandidatene selv etter å ha gjennomført veiledet praksis, ikke ville fylle vilkårene for autorisasjon.
Forutsigbarhet
Denne konklusjonen er fattet, etter at en rekke av klagerne har innhentet vurdering fra egne faglige rådgivere. Det eksisterer ingen tvil om at SAK innenfor dagens regelverk er forpliktet til å følge vedtakene og føringene vi får fra Statens helsepersonellnemnd.
Dersom det ønskes større forutsigbarhet for den enkelte kandidat som ønsker å gjennomføre en helseutdanning utenfor EØS, noe SAK gir sin tilslutning til, er det ikke mulig innenfor dagens regelverk.
0 Kommentarer