fbpx Vikarbyråer tømmer helsepersonell fra land som trenger dem selv Hopp til hovedinnhold

Vikarbyråer tømmer helsepersonell fra land som trenger dem selv

Bildet viser Robert Kotcho

Norge har en av Europas beste sykepleierdekninger. Samtidig tillater vi aktiv rekruttering fra land med kritisk mangel på helsepersonell.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Ved akutt sykdom får du hjelp fra fastlege, legevakt eller ambulanse. Du mottar rask behandling, og ved behov for akutt oppfølging blir du innlagt på sykehus for videre utredning og behandling. Sammenliknet med land som India og Nigeria, har Norge lavere dødsrate blant pasienter på institusjon. Dette skyldes mange faktorer, men den viktigste av dem er at vi har bedre sykepleierdekning.

Med innlegget her ønsker jeg å belyse at noen vikarbyråer driver med en uetisk rekruttering av utenlandske sykepleiere til Norge gjennom tilrettelagt «brain draining». Brain drain er et engelsk uttrykk for intelligensflukt, altså at høyt utdannede mennesker forlater hjemlandet til fordel for land som kan tilby høyere lønn eller bedre arbeidsforhold.

Norge er bedre stilt enn andre land

I land som Sveits, Norge, Island og Finland har vi i utgangspunktet god sykepleierdekning til sammenlikning med mange av de andre europeiske landene, ifølge Statistisk sentralbyrå sin undersøkelse fra 2023.

  • Sveits: 18 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Norge: 17,9 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Sverige: 10,9 sykepleiere per 1000 innbyggere.
  • Danmark: 10,1 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Litauen: 7,52 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Romania: 6,7 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Spania: 6,28 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • Italia: 6,26 sykepleiere per 1000 innbyggere
  • India: 1,96 sykepleiere per 1000 innbyggere

Bedriver moderne slaveri

Etter å ha jobbet en stund i vikarbransjen, har jeg fått kjennskap til at det finnes vikarbyråer som aktivt tømmer helsepersonell fra land som selv trenger det. Vikarbyråer som driver denne form for rekruttering, henter sykepleiere fra Spania, Italia, Romania, Litauen, Ukraina og flere europeiske land som i utgangspunktet har mye dårligere sykepleierdekning enn Norge. 

Vikarbyråene lokker med gull og grønne skoger, men i realiteten blir de bundet til en «djevelkontrakt» som avviker fra norske lover og tariff. I tillegg har de i utgangspunktet dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn den norske sykepleieren. 

Ifølge WHO kan det å rekruttere helsepersonell fra land som ikke har kritisk mangel på helsepersonell, få en dominoeffekt ved at disse landene må fylle stillingene sine med helsepersonell fra lavtinntekstland. 

I yrkesetiske retningslinjer for sykepleiere, punkt 4.7, står det følgende: «Sykepleieren støtter ikke aktiv rekruttering av sykepleiere fra land med stor sykepleiemangel.» Legeforeningen er tydelige og klare på at brain drain i form av rekruttering av leger fra lavinntektsland til høytinntektsland ikke er gunstig. Likevel foregår denne typen for rekruttering. 

Vi bidrar til sosial dumping

Brain drain av helsepersonell kan ha alvorlige konsekvenser både for Norge og for de landene som mister sine fagfolk. Når helsepersonell emigrerer til Norge, kan det føre til mangel på kvalifiserte helsearbeidere i deres egne hjemland, noe som svekker helsesystemet der og reduserer tilgjengeligheten av medisinsk behandling for befolkningen. Og i verste fall kan det øke dødsrisikoen betraktelig. 

Brain drain kan spesielt ramme utviklingsland som allerede har begrensede ressurser og utfordringer med å tilby adekvat helsehjelp. For Norge kan en avhengighet av utenlandsk helsepersonell føre til en ustabil arbeidsstyrke. Brain drain har også den effekten at det lettere vil føre med seg sosial dumping. 

Vikarbyråene villeder kommunen

Nylig ble det publisert en sak i Sykepleien om at Bodø kommune kjøpte sykepleiere fra et vikarbyrå for 180 000 kroner per sykepleier. Vikarbyrået har beregnet denne summen basert på ulike utgifter. Sykepleierne var under bindingstid hos gjeldende vikarbyrå, eller som en av vikarene selv har kalt det: «slavetid». 

Jeg mener imidlertid at vikarbyrået har villedet kommunen. Det kritikkverdige er at vikarbyrået har krevd en kunstig høy sum som ikke samsvarer med de faktiske utgiftene. Hvis en av sykepleierne sier opp kontrakten under bindingstiden på eget initiativ hos vikarbyrået, må vedkommende betale en språkutgift på opptil 50 000 og ikke 180 000 kroner. Sykepleierne som er blitt kjøpt ut, har det antakeligvis mye bedre under Bodø kommunes arbeidsforhold. 

Det er umoralsk og uetisk

Det er ikke noe lovverk eller støtte fra myndighetene som regulerer brain drain, og det er lite oppmerksomhet fra politikerne. Det gjør at disse vikarbyråene fritt frem kan fortsette sin virksomhet med å lure utenlandske vikarer til «djevelkontrakter». Istedenfor at Norge tillater vikarbyråene å tømme andre land for verdifulle ressurser som de selv trenger, bør det heller bygges samarbeid på en helt annen måte. 

Migrasjon er sunt, og det gir verdiskapning og kompetanseutvikling ved informasjonsutveksling av erfaringer og ferdigheter en har. Men å tillate vikarbyråer aktivt tømme helsepersonell fra land som selv trenger det, er umoralsk og uetisk. 

Norge som et høyinntekstland, bør heller forplikte seg til å utdanne nok helsepersonell selv enn å gjøre seg avhengig av midlertidig innleid arbeidskraft fra utlandet. Det bidrar til kraftigere arbeidsstyrke, samt sikrer bedre kvalitet i helsesektoren. Og i lengden vil det være bedre for sikkerheten og beredskapen vår. 

Mine beste råd

Mine beste råd for å få bedre regulering rundt brain drain i helsesektoren: 

  1. Få slutt på disse arbeidskontraktene og bindingstidene som noen av vikarbyråer opererer med.
  2. Strengere reguleringer rundt rekruttering av helsepersonell utenfor Skandinavia. De eneste landene vikarbyråene bør kunne benytte seg fritt frem av, er Norge, Sverige og Danmark. Da vi ligger godt over gjennomsnittet av sykepleierdekning i Europa.
  3. Stille krav til minst C1 i norskkunnskap av innleid arbeidskraft.
  4. Ved anskaffelse rundt rammeavtale av vikartjeneste bør det stilles strengere krav til leverandøren, samt at arbeidskontrakten de har med sine vikarer, samsvarer med arbeidsmiljøloven og gjeldende tariff på arbeidsplassen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Roar Edvardsen

Psykiatrisk sykepleier
3 days 11 hours siden

God skrevet om et viktig tema.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse