fbpx Det eneste sykehjemmet i Bodø som ikke bruker vikarbyrå Hopp til hovedinnhold

Det eneste sykehjemmet i Bodø som ikke bruker vikarbyrå

bildet viser Merete Kristensen og Karoline Johnsen

Ved Mørkved sykehjem har de ikke brukt vikarbyrå på 20 år. Alle sykepleierstillinger er besatt, og akkurat nå har de lavest sykefravær blant kommunens sju sykehjem.

Virksomhetsleder Merete Kristensen må bla langt tilbake i hjernens arkiver.

– 2004, sier hun.

Spørsmålet var når Mørkved sykehjem sist brukte vikarbyrå. Svaret er altså 20 år siden.

Det er litt av en bragd, særlig siden alle andre sykehjem i Bodø kommune er avhengige av vikarbyrå for å få besatt sykepleierstillingene. En avhengighet de deler med mesteparten av både spesialist- og kommunehelsetjeneste landet over.

– Går i balanse og vel så det

– Hva gjør dere med alle pengene dere sparer, da?

– Vi går i balanse og vel så det, så vi har kunnet investere i hjelpemidler og gode møbler både for pasienter og ansatte, sier Kristensen.

Hun viser til at de akkurat har kjøpt inn seks nye takheiser, en til hver av de seks boenhetene, for at de ansatte skal få en lettere arbeidshverdag.

– Ellers forsøker vi å gjøre litt ekstra stas på personalet, med frukt hver helg og pizza av og til.

Hun gir Sykepleien en kaffekopp og ledsager oss gjennom avdelingen, som består av tre fløyer, og ned til etasjen under som består av nye tre fløyer. Til sammen er det 50 sengeplasser, alle forbeholdt pasienter med demens.

Det er en rolig og vennlig stemning når folk passerer hverandre i gangene. I sentrum i hver etasje hvor de tre korridorene samles, brenner det tilsynelatende også i støpejernsovnen med glassvinduer. Effekten er hjemmekoselig, selv om den nok er av det elektriske slaget.

Vi går inn på et tomt møterom og får selskap av tillitsvalgt Karoline Johnsen. Virksomhetslederen spretter opp en stor plate sjokolade og legger den på bordet. Den grå forblåste høsttirsdagen får en eim av fredag rundt seg.

Årsturnus og ekstra lønn for tilleggshelger

– Hva er trikset for å unngå vikarbyrå?

– Vi har årsturnus som personalet får presentert i desember. Den varer til januar over et år etterpå. Da vet vi allerede mye om hvordan sommerferien vil se ut. Folk blir bedt om å ta en lang og god ferie, vi kjører fire pluss fire uker. Vi har også én sykepleier på topp om sommeren som jobber på tvers av enhetene, og kan gi veiledning til sommervikarer.

Dessuten har Bodø kommune virkningsfulle stimuleringstiltak som ekstra lønn hvis noen tar ei ekstra helg på sommeren: 3000 kroner ekstra per vakt for sykepleiere, 2000 kroner for helsefagarbeidere og 1200 for ufaglærte.

Johnsen supplerer:

– Vi har veldig lite turnover her, med ærekjære folk som gjerne tar i et tak.

Selv om Mørkved har det laveste sykefraværet blant Bodøs sju sykehjem, ligger det på rundt 10 prosent.

– Da er vi raus med å leie inn vikarer. Vi har noen faste deltidsansatte, studenter og pensjonister som vi ringer, sier Kristensen.

bildet viser ansatte ved Mørkved sykehjem

Har spisset oppgavene

– Videre har vi jobba mye med å spisse oppgavene etter OBAK, slik at det er klart hva de ulike yrkesgruppene skal gjøre, sier Kristensen.

OBAK vil si optimal bruk av kompetanse og er noe alle sykehjem i Bodø jobber med å få til.

Det hender at sykepleiermangelen også vises på Mørkved sykehjem ved at en sykepleier er alene på en helgevakt, for eksempel.

– Det er ikke ofte. Vi er opptatt av å rekruttere, men mest opptatt av å beholde. Ansatte må ivaretas på lik linje med pasienter, hevder Kristensen.

Men hun understreker at hun også er klar i sin forventning om at de ansatte må prestere og gjøre et godt arbeid.

– Vi har fått en god dekning av sykepleiere fordi vi ønsker å beholde dem vi har. Vi passer på å jobbe godt med dem vi får, så blir de fleste. Vi er ganske forskjellige alle vi som jobber her, men vi er rause på ulikhetene, forsikrer Kristensen.

Godt partssamarbeid

Karoline Johnsen fremhever det gode partssamarbeidet de har med månedlige møter for henne som tillitsvalgt fra NSF, tillitsvalgt fra Delta og Fagforbundet, verneombudet og virksomhetsleder Kristensen.

– Da prates vi og forsøker å løse saker på lavest mulig nivå, aller helst før det blir en sak, sier Johnsen.

– Det har vi en lang tradisjon for her, og det er utrolig nyttig. Vi driver denne bedriften i lag. Det er ikke noe enmannsforetak, sier Kristensen.

– Alle har stor medbestemmelse her, blant annet over turnusen. Det er veldig viktig. Vi får tre-fire uker på oss til å ønske hvordan vi vil ha vaktene på neste års turnus, sier Johnsen.

Og så bytter de på å jobbe på høytidsdagene.

– Vi kjører stram struktur der. Jobber du jul ett år, blir det fire år til neste gang. Har du tidlig ferie ett år, tar du sein ferie neste år, sier Kristensen.

Likevel er det ikke skrevet i stein.

– Folk har jo familier og ting skjer. Hvis noe dukker opp, ordner det seg som oftest, forsikrer Kristensen.

bildet viser Karoline Johnsen og Merete Kristensen

Bygger kompetanse

Merete Kristensen passer også på at de bygger kompetanse hos alle som jobber der. På medarbeidersamtalene får de ønske seg ulike utdanningsløp. Sykehjemmet ligger nært universitetet, så kunnskapen er lett tilgjengelig rundt hjørnet.

– Vi etterlyser også, hvis det er noe spesielt vi trenger. Nylig har ei tatt diabetes, og Karoline har akkurat avslutta del to av palliativ behandling, omsorg og pleie, sier hun.

– Da må jeg undervise de andre. Vi har internundervisning her hver sjette uke, sier Johnsen.

Ammefri er ikke noe problem

Mange sykepleiere har kontaktet Sykepleien i det siste med historier om hvor vanskelig det er å få betalt ammefri. Noen kan få det i teorien, men så blir det vanskelig i praksis.

– Får dere det til?

– Det er aldri noe problem. Jeg fikk selv to timer betalt ammefri på slutten av dagen. Da hadde vi planlagt for det, og kolleger kunne hjelpe til ved behov. Men det krever god planlegging og struktur på dagen, sier Karoline Johnsen.

På Mørkved sykehjem får nattevaktene det også, slik de har rett til etter lov- og avtaleverk.

– Det er et organisasjonsspørsmål. Vi jobber mye med å se oss som et samlet hus, så når noen har ammefri, er vi på alerten. Det handler om å bestemme seg for at dette skal vi få til. Da må både kolleger og ledere strekke seg for å klare det, sier Kristensen.

De inngår individuelle avtaler med den enkelte om betalt ammefri.

– Skulle det være en gang det ikke lar seg gjøre, må vi snakke om det. Det krever samarbeid mellom fløyene og etasjene, sier Kristensen.

– Mye av grunnen til at vi får det til, er årsturnusen, tror Johnsen.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Liv Ovedie Hay

6 måneder 3 uker siden

Syns dere skulle sende dette inn til politikere. Det burde vært en føring på hvordan sykehjem/helseinstitusjoner skulle drives, ut fra interessen til pasienter, pårørende, personalet og økonomien.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse