fbpx – Vi trenger flere intensivsykepleiere, ikke færre Hopp til hovedinnhold

– Vi trenger flere intensivsykepleiere, ikke færre

Bent Høie (H) leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.
ER I GANG: – Vi er nødt til å bygge opp en bedre tilgang til sykepleiere med intensivkompetanse. Derfor har jeg gått til det uvanlige skritt å gi et oppdrag om å øke antallet utdanningsplasser, skriver helseministeren. Arkivfoto: Stig Weston

– Vi trenger flere intensivsykepleiere, men det finnes dessverre ingen kjappe løsninger. Det tar tid å bygge kompetanse. Men vi er i gang, skriver helse helseminister Bent Høie.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning.

Kjære Marianne Sjuls. Jeg synes det er synd at du har valgt å slutte i stillingen som intensivsykepleier. Både fordi du hadde funnet noe du elsket å jobbe med og forlot «verdens beste jobb», men også fordi intensivsykepleiere er en veldig viktig personellgruppe i norske sykehus.

Det er som du skriver i ditt innlegg «Vi trenger flere intensivsykepleiere, ikke færre».

Det haster

Vi vet at det er mangel på denne kompetansen. Vi visste det fra før, men koronapandemien har understreket at det haster. Behovet og kapasiteten går ikke opp. 

Vi er nødt til å bygge opp en bedre tilgang til sykepleiere med intensivkompetanse.

Vi er nødt til å bygge opp en bedre tilgang til sykepleiere med intensivkompetanse. Derfor har jeg gått til det uvanlige skritt å gi et oppdrag om å øke antallet utdanningsplasser. Jeg har bedt sykehusene om å opprette minst 100 nye utdanningsstillinger i intensivsykepleie.

Dette kommer i tillegg til eksisterende utdanningsstillinger i intensivsykepleie. Vi gjør det nå fordi det er så viktig å komme i gang.

Et tydelig signal

Det holder ikke «bare» å utdanne flere. Vi trenger å rekruttere – og ikke minst – holde på dyktige intensivsykepleiere. Derfor har helseregionene også fått i oppdrag å utrede det fremtidige behovet for intensivkapasitet og å styrke arbeidet med å rekruttere, utvikle og beholde intensivsykepleiere i sykehusene. Når dette kommer som et oppdrag fra meg, er det et tydelig signal på at sykehusene skal prioritere dette.

Det finnes dessverre ingen kjappe løsninger. Det tar tid å bygge kompetanse. Men vi er i gang.

Et lys i tunnelen

Jeg håper dette er med på å trygge intensivsykepleierne som deg og at dere vil se at det er et lys i tunnelen.

Flere intensivsykepleiere betyr mindre behov for vikarer, overtid og forskyving av arbeidstid.

Det er allerede mange sykehus som er i gang med å utdanne flere intensivsykepleiere. Og flere skal det bli.

Innlegget ble først publisert av Dagens Medisin.

Les også:

– Jeg er hun som ikke orket mer

VERDENS BESTE YRKE: – Med unntak av høy arbeidsbelastning, dårlige turnusordninger, mye ansvar, lav lønn og litt for gamle senger som gir deg vondt i ryggen, er intensivsykepleier verdens beste yrke, skriver innleggsforfatteren. Foto: Privat

– Kjære helseminister Bent Høie! Jeg forlot verdens beste jobb – selv om samfunnet skriker etter intensivsykepleiere, skriver den tidligere intensivsykepleieren.

Jeg er hun som utdannet seg til intensivsykepleier, og som etter ett og et halvt år sluttet i jobben hun elsket. Jeg er hun som så at kolleger sluttet fordi de ikke fikk tilrettelagte turnuser når de hadde medisinske grunner. Jeg er hun som så at andelen av intensivsykepleiere i avdelingen sank.

Jeg er også hun som merket at vi ble færre på jobb fordi sykehuset skulle spare «senger» og penger.

Jeg er hun som forlot verdens beste jobb, selv om samfunnet skriker etter intensivsykepleiere. Jeg er hun som ikke orket mer.

Kontrastene

Jeg er hun som holdt pasienten i hånden da han tok sitt siste åndedrag samtidig som et nyfødt barn gråt sine første tårer i rommet ved siden av. Jeg var hun som satt hos en mamma som ble overvåket etter et akutt keisersnitt og jeg er hun som overvåket en tenåring, som under en fest hadde tatt tabletter han ikke visste hva var.

Jeg er hun som hjalp en bestemor da hun ikke fikk puste. Jeg er hun som sier: «Jeg er intensivsykepleier», når noen spør hva jeg gjør. Jeg er hun som i neste setning sier: «Jeg er hun som ikke orket mer»

Jeg er hun som gråt før nattevakter.

Jeg er hun som ikke tisset på jobb. Jeg er hun som ble forstoppet. Jeg er hun som reiste hjem med hodepine. Jeg er hun som gråt før nattevakter. Jeg er hun som gråt i bilen på vei hjem. Jeg er hun som fikk barn, og som innså at det ikke gikk an å kombinere familielivet med 100 prosents jobb som intensivsykepleier. Jeg er hun som ikke orket mer.

Etikken og kompetansen 

Jeg er hun som prøvde å si ifra. Jeg er hun som sluttet fordi det ikke lenger opplevdes som etisk forsvarlig å fortsette. Jeg er hun som vet at det handler om kompetanse og ikke antallet senger – selv om mange senger på norske sykehus med fordel kunne ha vært byttet ut: La oss være ærlige om at noen av dem  være fra krigens dager.

Jeg er hun som for over fem år siden skrev et leserinnlegg om mangel på intensivsykepleiere. Jeg er hun som har sett at Norsk Sykepleierforbund har advart enda mer. Jeg er hun som har lest at helseforetakene har konstatert det samme: Vi trenger flere intensivsykepleiere!

Jeg er hun som ble lei av ord og ikke handling. Jeg er hun som ikke orket mer, og jeg er ikke alene.

Verdens beste yrke

Jeg er hun som rister på hodet når Bent Høie sier at vi er i ferd med å utdanne flere intensivsykepleiere. Jeg er hun som skjønner at før de er utdannet de neste 1,5 årene, har mange gått av med pensjon, eller sluttet av andre grunner. Jeg er hun som ikke orket mer – og det er mange av oss.

Jeg er hun som heier på Norsk Sykepleierforbund (NSF) – og på Lill Sverresdatter Larsen og Paula Lykke, som skriver at man må bedre vilkårene for å beholde intensivsykepleiere i sykehusene. 

Jeg er også hun som kanskje vil tilbake en gang.

Jeg er nemlig ikke bare hun som ikke orket mer. Jeg er også hun som kanskje vil tilbake en gang. Fordi det er verdens beste yrke.

Med unntak av høy arbeidsbelastning, dårlige turnusordninger, mye ansvar, lav lønn – og litt for gamle senger som gir deg vondt i ryggen.

Innlegget ble først publisert av Dagens Medisin.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.