fbpx – Ansatte tier i frykt for represalier Hopp til hovedinnhold

– Ansatte tier i frykt for represalier

Frykt for represalier kan hindre funksjonshemmede og andre i å oppnå sine lovmessige rettigheter, skriver Alf Anvedsen.

Frykt for represalier gjelder også ansatte i offentlig sektor, i spesialisthelsetjenesten, i den kommunale helsetjenesten og på opplæringsområdet med kommunale og fylkeskommunale tjenester.

Vi har en rett til å ytre oss fritt

Ytringsfrihet handler om retten til å kunne ytre seg fritt og motta informasjon uten å frykte represalier, ifølge leder av Ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum.

Ytringsfrihet står sentralt i vårt lovverk. «Ytringsfridom skal det vere», står i Grunnlovens § 100. Helsepersonell har plikt etter helsepersonellovens § 17 til å gi opplysninger til tilsynsmyndighet om forhold som kan medføre fare for pasienters eller brukeres sikkerhet.

Det er helt naturlig at helsepersonelloven har en slik bestemmelse. Det er nødvendig for å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helse- og omsorgstjenesten. Det har også betydning for tilliten til helsepersonell og andre som yter helsehjelp.

Ytringsfriheten utfordres

Likevel er det slik at ytringsfriheten utfordres. Vil du gå i dybden, kan du lese den ferske boken «Varsling – med utgangspunkt i helsetjenesten» av Målfrid J. Frahm Jensen.

Ansatte kan havne i en lojalitetskonflikt når kritikkverdige situasjoner avdekkes. Minst to hensyn står opp mot hverandre og må avveies: Hensynet til pasienten og helsetjenesten og hensynet til leder og kolleger.

Hensynet til pasient og brukere skal veie tyngst.

Hensynet til pasient og bruker skal veie tyngst. Lojaliteten skal ligge hos pasienten. Systemet som pasient og varsler står opp imot er sterkt. Det er en kolossal maktforskjell. I nevnte bok blir både pasient og varsler utsatt for represalier.

Vi trenger større åpenhet

Fortielse om kritikkverdige forhold treffer vi også på i kommunale tjenester. Du får kanskje vite, via omveier, at det ikke ble satt inn vikar for spesialpedagog, eller at barnet ditt ble mobbet. Du får kanskje vite, via omveier, at barnet ble respektløst behandlet av ansatt, eller at tjenesten uteble. Det gjør det ekstra utfordrende når barnet eller andre selv ikke er i stand til å formidle at lovet tjeneste ikke blir gitt.

Her trengs systematisk og langsiktig arbeid for å få til en større åpenhetskultur. Det må jo også være befriende for de ansatte som nå føler at de går rundt med munnkurv. Vi kan ikke ha det slik – at innbyggere med nedsatt funksjonsevne lider fordi ansatte ikke våger å varsle om kritikkverdige forhold og uetisk oppførsel av omsorgspersoner som skal hjelpe.

Dette er forhold Ytringsfrihetskommisjonen bør ta med seg i sitt arbeid og som bør interessere politikere, administrasjon, tillitsvalgte og ansatte i offentlig sektor.

Kronikken ble først publisert i Haugesunds Avis.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse