fbpx Nesten absurd med søksmål mot sykepleiere som vil ha heltidsstilling Hopp til hovedinnhold

Nesten absurd med søksmål mot sykepleiere som vil ha heltidsstilling

Har sykehuset i Østfold – egentlig – tenkt på hvilke signaler de sender nyutdannede sykepleiere og sykepleierstudenter når de velger å gå til søksmål mot sykepleiere som ønsker å jobbe heltid?

At arbeidsgiver går til søksmål mot sykepleiere som ønsker heltidsstilling, virker nærmest absurd. Det strider imot stort sett alt vi har hørt under utdanning – om at behovet for sykepleiere er stort, og at vi har en høy jobbgaranti etter endt utdanning.

Riksrevisjonens undersøkelse, fra november, viste at helseforetakene har store problemer med å beholde og rekruttere sykepleiere og spesialsykepleiere. Undersøkelsen viste også at helseforetakene verken har oversikt over bemanningsbehovet eller planer for hvordan de skal møte utfordringene fremover. At et helseforetak går så aktivt ut for å gjøre seg uattraktiv som arbeidsgiver, vel vitende om at fremtidig rekruttering vil være vanskelig, er for NSF Student uforståelig.

Bør få faste stillinger

NSF Student har i mange år vært tydelig på at vi krever at alle nyutdannede sykepleiere, som hovedregel, skal få tilbud om hele faste stillinger. Dette er noe som NSF har kjempet for. Lenge. Helseministerne har også kommet med klare oppdrag til helseforetakene om å øke andelen av heltid.

Det er snakk om sykepleiere som trives så godt at de ønsker en høyere stilling.

Derfor er det skremmende at sykehuset i Østfold velger å gå til søksmål mot sine sykepleiere og spesialsykepleiere som i flere år har jobbet for, og har krav på, å få en slik stilling. Det er snakk om sykepleiere som trives så godt at de ønsker en høyere stilling og en stillingsprosent som er levedyktig. Dette er noe arbeidsgiver burde bli glad for, ikke saksøke for.

Dystre fremtidsutsikter

Sykehusledelsen skriver videre at saken er prinsipielt viktig for alle offentlige sykehus i Norge, og at det er en kollektiv anbefaling fra landets sykehusdirektører om å ta saken til retten. Dette viser at sykehusdirektørene har tatt skylappene på og nekter å orientere seg om realitetene, noe som gjør at fremtidsutsiktene for nyutdannede sykepleiere ikke akkurat ser gode ut.

På seksjon nyfødtintensiv er det kun 3 av 56 sykepleiere som jobber 100 prosent. Disse tallene er rett og slett svært urovekkende. Hva gjør slikt med arbeidsmiljøet på avdelingen og hvordan vil det påvirke pasienter og pårørende? Forskning viser til at pasientsikkerheten er tryggere på avdelinger hvor det er stort overtall av faste fulltidsstillinger. Det samme gjelder for arbeidsmiljøet.

Manglende rekrutteringsstrategi

Studentledelsen i Norsk Sykepleierforbund er helt enig med vår forbundsleder om at det er sjokkerende at et sykehus velger å saksøke sine egne ansatte fordi de ønsker å jobbe heltid. NSF Student oppfordrer derfor Sykehuset Østfold på det sterkeste om å gå et par runder med seg selv om de ønsker å rekruttere flere nyutdannede sykepleiere i fremtiden. Fordi eksempelet de setter viser at de har en fullstendig manglende rekrutteringsstrategi og ikke minst ser det ut til at pasientsikkerheten kommer i andre rekke etter økonomien. 

Et overtramp på deres rettigheter er også et overtramp for alle sykepleiere og fremtidige sykepleiere.

Vi ønske også å vise vår støtte til kollegaene våre. Et overtramp på deres rettigheter er også et overtramp for alle sykepleiere og fremtidige sykepleiere.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse