Ikke legg ned utdanningen i distriktene

Studenter som gjør gruppearbeid
ADVARER: Neste måned vil styret i Nord Universitet behandle forslaget om å legge ned sykepleierutdanningen på Helgeland. Det vil gjøre det vanskeligere for voksne fra distriktet å velge yrket, mener artikkelforfatteren.

Nord universitet vil legge ned sykepleierutdanningen på Helgeland. Det er en dårlig idé. Styret bør ta til vett og bevare utdanningsmulighetene! skriver Kathrine Hansen Kvernmo.

Jeg er en stolt distriktssykepleier og jeg er en av de heldige som er utdannet på Høgskolen i Nesna avdeling Sandnessjøen, nå Nord universitet. Jeg begynte i 2002 og fullførte i 2006.

Savnet Helgeland

Jeg er opprinnelig fra Selsøyvik i Rødøy kommune. Da jeg var ferdig på grunnskolen, måtte jeg reise hjemmefra for å gå på videregående skole. Som 16 åring flyttet jeg på hybel i Bodø og hadde tre fine år der. Da jeg i 2002 skulle velge hva jeg skulle gjøre videre, søkte jeg på heltid sykepleie i Bodø og desentralisert sykepleie i Sandnessjøen. Jeg kom inn begge plasser, men jeg savnet Helgeland og det var her jeg ønsket å bo. Jeg valgte derfor Sandnessjøen, men flyttet til Nesna.

Overgang

Som en skolelei «urbanisert» øyværing, var det en veldig overgang å begynne på høyskole, men medstudentene og lærerne var helt fantastiske. Vi hadde gjesteforelesere som er høyt ansett i fagmiljøet i hele landet. Jeg var så heldig at jeg hadde praksis på barnehjem i Sør-Afrika og på sykehus i Kenya. I tillegg hadde jeg fantastiske praksisperioder i Sandnessjøen, Meløy og Leirfjord.

Ulike erfaringer

I klassen min var jeg den yngste. Den eldste var over 50 år. Arbeidserfaringene var ulike, og vi lærte mye av hverandre. Samholdet var veldig godt, og lærerne ble godt kjent med alle. De fleste som fullførte i klassen min, jobber i dag på Helgeland.

Vil jobbe i distriktet

I 2008 tok jeg videreutdanning i veiledning, også denne i Sandnessjøen.

Jeg har veiledet studenter fra studiene i Bodø, Mo og Sandnessjøen. Det jeg opplever som en gjenganger, er at studentene fra Sandnessjøen ofte er tidligere hjelpepleiere som ønsker å jobbe i distriktet, mens studentene fra Bodø og Mo er yngre som ønsker å jobbe på større sykehus. Alle vil bli førsterangs sykepleiere.

I dag jobber jeg i 100 prosent stilling på Nesna sykehjem, en arbeidsplass jeg er glad i. Jeg har en fantastisk gjeng jeg jobber sammen med. På min arbeidsplass er de fleste av sykepleierne utdannet i regionen. Noen av helsefagarbeidere hos oss vil videreutdanne seg til sykepleiere, men må skrinlegge planene i mangel på desentralisert tilbud.

Må rekruttere fra distriktene

Vi er avhengig av å kvalifisere voksne hvis vi skal møte behovet for sykepleiere i fremtiden. Hvis sykepleierutdanningen i Sandnessjøen blir borte, blir også muligheten for rekruttering i distriktet borte!

Jeg håper derfor at muligheten for å utdanne helsepersonell i nærmiljøet fortsatt skal bestå, for sykepleiere og helsefagarbeidere trengs det mye mer av i fremtiden. Selv om vi bor i distriktet, så fortjener alle å bli tatt vare på når vi blir syke. Å legge ned sykepleierutdanningen her er ikke et svar på de utfordringene vi har.

Les også:

Desentralisert utdanning: – Glad jeg kan ta sykepleierutdanning her jeg bor

KILLINGER: Bonde, huslån og i fast jobb: Stina Fjordbakk kunne ikke reist langt for å ta sykepleierutdanning.

Sykepleierstudent og bonde Stina Fjordbakk tror ikke det blir det samme hvis lærerne i sykepleie flytter fra Stokmarknes til Bodø.

Stina Fjordbakk går på 4-årig desentralisert sykepleierutdanning i Stokmarknes.

Nå er hun akkurat ferdig med sykehuspraksis for i år. Ett år står igjen før hun er ferdig utdannet sykepleier.

I forrige uke ble det blant annet foreslått å flytte fagmiljøet ved utdanningen fra Stokmarknes til Bodø. Forslaget er nå ute på høring.

Student med jobb og huslån

– Jeg er så heldig at jeg bor i Hadsel og kan ta sykepleien her på Stokmarknes. Jeg hadde jo både huslån, billån og fast jobb da jeg søkte sykepleiestudiet. Jeg var avhengig av å kunne jobbe ved siden av studiet, forteller hun. Studiet er nett- og samlingsbasert, og samlingene er i Stokmarknes.

20 melkekyr og tre geiter

I løpet av de tre årene hun har gått på skole, har hun og samboeren tatt over hjemgården hans.

20 melkekyr, høns, kanin, katt og hund krever sitt.

– Og så har jeg akkurat skaffet meg tre geiter,