fbpx Jeg har lyst til å bli sykepleier, men kommer ikke inn på studiet Hopp til hovedinnhold

Jeg har lyst til å bli sykepleier, men kommer ikke inn på studiet

Bildet viser et utsnitt av fasaden på Oslomet studiested Kjeller.
TRANGT NÅLØYE: – Hva med å endre kravene for inntak på studiet, slik at man sikrer at alle søkere er dedikerte folk som vet hva de vil? spør kronikkforfatteren. Bildet er fra Oslomet studiested Kjeller. Foto: John Anthony Hughes / OsloMet

Jeg er god på empati, omsorg og forståelse for andre mennesker. Burde ikke det også ha noe å si? spør Henriette Thoen.

Jeg er ei jente på 24 år, og i fire år har jeg søkt på sykepleierutdanningene i hele Oslo og Akershus. Jeg har jobbet i snart fem år på sykehjem, jeg har masse erfaring, jeg vet hva yrket dreier seg om, og jeg er hundre prosent sikker på at det er sykepleier jeg vil bli.

Men jeg kommer ikke inn på studiet. Med ordinært vitnemål (de som søker i ordinær kvote) er snittet i Oslo og Akershus utrolig høyt.

Her er mitt forslag: Hva med å endre kravene for inntak på studiet, slik at man sikrer at alle søkere er dedikerte folk som vet hva de vil?

Bortkastede studieplasser

Det er mangel på sykepleiere, sies det jo. Jeg har pratet med flere som har tatt sykepleierutdanning på Kjeller, og de har fortalt at på Oslomet på Kjeller tar de inn 200 elever, og når tre år har gått, er det bare litt over halvparten som har fullført. 

I stedet for å ta inn de som har erfaring innen faget, tar de inn elever rett fra videregående.

Flere dropper ut etter første praksis fordi de blir skremt når de må gi morgenstell til ei på 90 år, mens jeg som har jobbet fem år i yrket, ikke kommer inn. Det er utrolig irriterende når det er en venteliste på 1000 personer som vil inn på studiet, og mange plasser bare blir kastet bort på denne måten.

I stedet for å ta inn de som har erfaring innen faget, tar de inn elever rett fra videregående. De kommer inn med 4 i snitt på sitt førstegangsvitnemål, mens jeg må søke med et vanlig vitnemål i ordinær kvote, hvor grensen er opp mot 5 i snitt! Hva er logikken i dette? Kan ikke alle søke mot samme snitt i hvert fall?

Motivasjon og erfaring

Mitt forslag er at man må sende inn et motivasjonsbrev, eller at det stilles krav til noe arbeidserfaring. Er ikke det mer relevant for utdanningen enn at man må ha en 5-er i nynorsk og spansk? Eller at man må kunne regne omkretsen av et blåbær?

Mitt forslag er at man må sende inn et motivasjonsbrev, eller at det stilles krav til noe arbeidserfaring.

Mitt håp er at noen som leser dette, vil gjøre en endring i opptakskravene, slik at de som virkelig vil bli sykepleiere, kan få en sjanse, uten at man må ha 5-ere i alle fag fra videregående.

For nei, jeg er ikke så god på historie, nynorsk eller spansk. Men jeg er god på empati, omsorg og forståelse for andre mennesker. Burde ikke det også ha noe å si?

Les også: