fbpx «I dag har vi fått uniformene. Dere kan tro vi ble fine!» Hopp til hovedinnhold

«I dag har vi fått uniformene. Dere kan tro vi ble fine!»

Astrid Narmo var på plass da Statens sykepleieskole satte i gang utdanningen i 1962. I det første brevet hjem forteller hun om hektiske uker for de ferske sykepleierelevene. 

Fakta
Brevene fra Astrid

Astrid Narmo begynte på den nyetablerte Statens sykepleieskole i 1962. Gjennom de tre studieårene sendte hun jevnlig brev hjem til sine foreldre på Vang i Hedmark, der hun fortalte om livet i hovedstaden og om studiene.

Sykepleien har av Astrids datter Ingunn Helene Kristensen fått tilgang til brevene og vil publisere dem daglig i påskeuken.

Les mer om Astrids bakgrunn nederst i saken.

Oslo, 24-9-62

Kjære mor og far! 

Merkelig nok så kom vi oss velberget opp til hybelen fra Østbanen selv om vi dro med oss tunge bager hvor det stakk opp både potteplanter og kleshengere. Selvfølgelig måtte det sprutregne også. Den folkevandringen på Karl Johan er til å bli skjeløyd av, da en må glane på alle som går forbi!

…..

Vi har veldig mye å gjøre om dagen. Det er nesten umulig å rekke alt. På tre uker har vi gjennomgått psykologi, anatomi og fysiologi, mikrobiologi, elementær etikk, mentalhygiene, kjemi, medikamentlære veiledning i sjelesorg, sykepleiens historie i Norge, alminnelig sykepleie og litt spedbarnsstell (pust-pes-stønn). Snart skal vi begynne med mer spesialisering av bestemte sykdommer.

I dag har vi fått uniformene. Dere kan tro vi ble fine!

I dag har vi fått uniformene. Dere kan tro vi ble fine! De er i grunnen ganske originale, jeg har ikke sett noen andre elever nede på Rikshospitalet som har akkurat sånne uniformer. Grunnen til at vi fikk uniformene i dag var at vi var innbudt til festmøte i Universitetets aula i anledningen Norsk Sykepleierforbunds 50-års jubileum. Her var samlet sykepleiere og autoriteter fra alle landets kanter. Foruten en masse taler spilte Norsk Operas orkester. I grunnen var det veldig interessant, men litt av et mareritt før vi kom oss av gårde, da styrer Aud skulle betrakte hver og en av oss, for å se om vi var verdige til å representere Statens sykepleieskole. Med et kritisk blikk så hun etter at drakten satt ordentlig, at strømpene var hele, skoene pene, håret i orden osv.

Søndag var Gerd, Eva, Marit og jeg oppe i Nordmarka. Vi tok undergrunnen til Voksenkollen, og derfra hadde vi en fin tur innover til Nordmarka kapellet, hvor vi spiste medbrakt niste fra Riksen. Nedover igjen gikk vi til Frognersetra og tok trikken derfra. Den trikken var til å få mareritt av. Jeg fikk en ubehagelig følelse om hvordan det føles å være sardin i boks.

Nå maser Marit om å legge armbandasje på meg. Jeg gleder meg virkelig til å se hvordan jeg blir seende ut. Sist gang hun prøvde seg bandt hun så stramt at blodomløpet nesten stoppet. Den jenta er til å bli gal av!

Hils alle inngrodde gamle vangssokninger!

Søster Astrid

NB! Skal hilse så mye fra Marit og takke for lånet av togpengene. Jeg har tatt meg den frekkhet og overta dem.

Her er de øvrige brevene, i rekkefølge:

«I dag har vi fått uniformene. Dere kan tro vi ble fine!»

«Den formalinlukta forfølger meg alle steder»

«Pasientene kastet engstelige blikk på meg da jeg kom inn på sykeværelsene den første dagen»

«En kjempesvær ost blir puttet inn i et gapende uhyre»

 «Hun innbiller seg at hun er Khrustsjov»

«Avdelingssøster på barneposten er en eldre, myndig diakonisse som er barnas store skrekk!»

Endelig ferdig sykepleier!

Fakta
Astrids bakgrunn
  • Astrid ble født 26. mars 1944.
  • På en stor gård utenfor Hamar vokste hun opp i trygge omgivelser sammen to tvillingbrødre, Sigmund og Jon, og en eldre søster, Gunni. Det var mye folk, liv og røre på gården.
  • Astrids oppvekst ble sterkt preget av etterkrigstidens nytenkning. Hun opplevde at driften på gården ble effektivisert, og ikke minst ble hun preget av en svært samfunnsengasjert og politisk aktiv mor.
  • Å ta en utdannelse ble mer vanlig, også for kvinner.
  • Høsten 1962 reiste den da 18 år gamle Astrid, sammen med venninnen Marit, til Oslo for å starte på Statens sykepleieskole i Bjerregaards gate 21.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse