fbpx Er gode karakterer lik god sykepleier? Hopp til hovedinnhold

Er gode karakterer lik god sykepleier?

Student på eksamen

Norge får ikke flere sykepleiere fordi det blir innført karakterkrav i matte og norsk fra 2019, skriver Harald Julseth.

Innføring av karakterkrav vil først og fremst gi et lavere antall søkere. Så kanskje vil heller bør selektere søkere til yrket på en annen måte?

Er gode karakterer lik god sykepleier? Om dette diskuteres det mye og vi mener forskjellige ting, både sykepleiere, studenter og den vanlige kvinne og mann i gata. Uansett hva vi blir enige om oss imellom så vil en med gode karakterer ha større sannsynlighet for å komme inn enn en som er midt på treet.

Politi og Forsvar

La oss se på andre utdanninger, som på noen måter kan settes opp mot sykepleieryrket på den måten at en er i menneskelige relasjoner. Utdanningen i forsvaret samt å komme inn på PHS (Politihøgskolen) er gjerne sammen med sykepleien de utdanningsretningene som står høyest på listen over søkere.

Det som Politi og Forsvaret har til felles er en mer grundig gjennomgang av hvert enkelt individ som søker, det vil si at sammen med karakterer så skal en være egnet, en skal være fysisk og psykisk skikket til yrket og en går gjennom en intervjufase som gjør at opptaksansvarlige får et større bilde over hvem du som person er.

Sykepleie og fysiske krav

Nei, jeg mener ikke vi trenger å kopiere forsvaret og politiet sine opptakskriterier direkte, men det er en god del ting som kan være svært aktuelt og sette inn i utvelgelsen av sykepleiestudenter.

Dessverre så settes det ikke stort nok fokus på frafallet fra sykepleiestudiet, men tallene her er nok mye høyere enn hva vi tror. Ved hjelp av noen enkle grep tror jeg flere personer kan << lukes>> vekk mye tidligere.

Jeg mener at sammen med karakterer så bør en fortelle/skrive om sitt ønske til å bli sykepleier og blir intervjuet før en får plass på studiet. Det blir i mine øyne altfor stort fokus på karakterer med dagens system.

Tidkrevende?

Mange vil nok si at dette blir alt for tidkrevende og dyrt. Ja, det blir nok mer folk som må inn i systemet for utvelgelse, men er det ikke flere sykepleiere vi trenger? Hva hjelper det med at et studiested tar inn 65 elever til 40 plasser og det er ned mot 30 igjen etter det første året. Er det ikke da bedre å heller få inn 40 som er motivert og ikke minst egnet, som blir ferdig utdannet innenfor tiden? Dette vil jo nok på sikt koste mindre enn dagens system?

Ikke dårligere

Jeg har ikke noe fasitsvar, men jeg mener at vi trenger et system som er mye bedre enn dagens. Det norske helsevesen går glipp av utrolig mange dyktige og kunnskapsrike sykepleiere som ikke har 5 i snitt, men av den grunn ikke ville blitt dårlige sykepleiere. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse