fbpx Jeg vil jobbe som sykepleier, ikke sykesøster Hopp til hovedinnhold

Jeg vil jobbe som sykepleier, ikke sykesøster

MENN: Det må bli slutt på feminiseringen av sykepleieryrket. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Veien til å rekruttere menn til sykepleieryrket er ikke å feminisere det enda mer, skriver Daniel Wikdahl.

I går klokken 07.36 mottok jeg en mail signert NSFs forbundsleder Eli Gunhild By som gratulerte meg med kvinnedagen 8. mars. Dette fikk fram en reaksjon i meg som jeg føler jeg må dele med deg.

Driver ikke søsterhjelp

Jeg som selvutnevnt «manne-mann» har allerede nok problemer med at jeg utdanner meg til et yrke jeg føler er alt for feminisert. Daglig må jeg godta at jeg skal bruke verktøy som heter søsterhjelp. Skal jeg se på klokka så ser jeg på søsteruret mitt. Ønsker jeg å jobbe på en skole må jeg kalles helsesøster og det som verre er. Tittelen jordmor om jeg ønsker å jobbe med å ta imot barn ved livets start. Jeg kommer til å oppleve flere ganger om jeg begynner å jobbe på sykehus at noen leger vil kalle meg søster. Dette er ikke greit. 

Må svelge nok kameler

Jeg mener vi menn må svelge nok kameler gjennom yrkesvalget, så når da forbundslederen sender ut en fellesmail til sine medlemmer og gratulerer dem med kvinnedagen, da synes jeg det er noe som burde rettes på.

Jeg forstår betydningen av 8. mars. Jeg forstår gratulasjonen som feirer framskritt ovenfor likestilling. Jeg ønsker også likestilling, men hvor blir den av når vi menn må tåle disse titlene? Når du går ut og gratulerer alle medlemmene med kvinnedagen oppleves det for meg som om også du ser på alle sykepleiere som kvinner, altså dine medsøstre. Veien til å rekruttere menn til sykepleieryrket er ikke å feminisere det enda mer, dette burde dere forstå. Veien til å få flere menn til å bli forenelig med å jobbe i det som ofte blir referert til som et «kvinnfolk-yrke» er å jobbe for å fjerne disse titlene som fikk meg til å tenke meg både 6 og 7 ganger før jeg søkte meg inn på utdanningen. 

Jeg vil jobbe som sykepleier, ikke sykesøster.