fbpx Cash is king – for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Cash is king – for sykepleiere

For velferdsstatens frontsoldater, sykepleierne, var ikke hovedoppgjøret 2014 noe godt oppgjør for sykepleiere. Årets oppgjør må gi klingende mynt.

Arbeidsgiverorganisasjonen KS bladde ikke opp penger i 2014. Men KS er opptatt av kompetansen vår hele året. Det er sykepleiere de ønsker seg aller mest, men pengeboka krummer KS sine kolde og knokete never rundt.

KS vet de har betydelige problemer med rekruttering i dag, og de vet det er krise om 10-15 år. Årlig utdannes 3 500 sykepleiere, det er 1 500 for lite årlig. Vi vet at Regjeringen, kommunene og sykehusene er bekymret. 8,5 prosent av landets 100 000 sykepleiere jobber i andre næringer. Her ligger en arbeidskraftreserve som må stimuleres - med noen ekstra titusener årlig.

Sykepleierløft hilses velkommen

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) sitt Sykepleierløft hilses velkommen! Det innebærer blant annet at sykepleiere, stort sett med 300 000 i sure studielånkroner, med 10 års ansenitet skal få 500 000 i årslønn innen 2019. 

Vi snakker noen titusener årlig for å nå dette målet. NSF har ikke tenkt å ta hele bakeriet til KS, men vi er ute etter 2-3 velsmakende kaker, ikke kakestykker, det har NSF fått nok av.

Hvis KS har ambisjoner om få menn til yrket samt å beholde de sykepleierne man har, som i hovedsak er kvinner, så må de øke lønna. Dagens lønn er ikke særlig sexy og får definitivt ikke flere menn til å velge utradisjonelt. 16 års lønnsstige for høgskoleutdannede står også på menyen til NSF når vi først er inne i bakeriet, kombinert med hele og faste stillinger.

KS og Erna Solberg vet hva som trengs

Forhandlingsleder i KS, Per K. Sundnes, tror vel ikke at menn og kvinner i sin beste alder gidder å bruke 300 000 på studielån, for så å jobbe i deltid?

Så til statsminister Erna Solberg: Det er ikke sikkert du leser dette innlegget, men jeg håper noen videresender det til deg som en påminning om hva du sa i 2009 på kav Bergensk: «Høyre vil bevilge en kompetansepott som blant annet vil bidra til økt lønn for sykepleiere fordi fagforeningene har prioritert de lavtlønnede. God omsorg krever kompetanse». Ja, Erna på tide å innfri. Du var på landsmøtet til NSF i fjor. Hørte usedvanlig lite om den kompetansepotten Erna… Til KS: Ja, Cash is king - også for sykepleiere.

KS og Erna vet hva som trengs, NSF vet hva som trengs, og det er klingende mynt i lønnsoppgjøret 2016!

Ansvarlighet og moderasjonslinja enkelte aktører pålegger oss på grunn av den såkalte «krisa» i norsk økonomi. Den velger jeg å legge under vignetten «skremselspropaganda fra ende til annen».

Lønn for faglig ekspertkompetanse

Tiden er inne for å ta tyren ved hornene. Det er verdsettingsdiskrimineringen av sykepleierne, i forhold til andre yrkesgrupper. De velfortjente festtalene av sykepleiere landet rundt må nå erstattes av høyere lønn for den faglige ekspertkompetansen sykepleiere er i besittelse av. For det er eksperter de er på rusomsorg, eldreomsorg, kreft, anestesi, ortopedi, demensomsorg. Ekspertlista til sykepleiere er lang.

Olof Palme er ikke blant oss lenger, men sitatet hans er høyst levende: «Politikk er å ville.»

KS og Erna vet hva som trengs, NSF vet hva som trengs, og det er klingende mynt i lønnsoppgjøret 2016!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse