fbpx Turnuslivets gleder Hopp til hovedinnhold

Turnuslivets gleder

Bildet viser en tegning av et strekmenneske som slapper av i en hammock.

– Sett alle småbarnsmødre i turnusarbeid, oppfordrer Liv Bjørnhaug Johansen.

Min neste uke ser slik ut: NNFAD. Det vil si to netter uten søvn, én dag til å forsøke å komme i bane igjen før en kveldsvakt etterfulgt av fire–fem timers søvn og tilbake på jobb kl 07:15. 

Helt gunstig for humør og konsentrasjon er det kanskje ikke, og ja: Forskning viser at vi får søvnproblemer, kreft, diabetes, hjertesykdommer og psykiske lidelser av det. 

Nå tenker du kanskje at overskriften er ironisk, og at jeg skal fortsette å klage over det harde turnuslivet, men nei. Tvert imot! Min tese er nemlig at til tross for de uheldige fysiologiske konsekvensene, er turnusarbeid en lykke og velsignelse for oss som har barn og familie, og ikke minst et særdeles effektivt familiepolitisk likestillingstiltak.

La meg først beskrive livet som småbarnsmor i ni–til–fire–jobb: Dagen starter med at du vekker trøtte barn altfor tidlig, tvinger i dem frokost, løper til barnehage/skole/sfo, løper videre til jobben, jobber dine påkrevde timer, løper til butikken der du handler noe du ikke har lyst på fordi du ikke har hatt tid til å planlegge, løper til barnehage/skole/sfo og henter sultne og sure barn, lager middag, vasker opp, ser over lekser, leverer/henter på fotball/turn/dans, legger barn, gjør husarbeid, legger deg.

Gjenta dette fem dager og avslutt med en superambisiøs helg som skal kompensere for alt du ikke rakk i uka, og som etterlater deg like sliten som du var på fredag. Gjenta dette hver eneste uke hele året med unntak av dine lusne fem ferieuker. Ja, det er til å bli deprimert av, og jeg er helt sikker på at man kan få kreft, diabetes, hjertesykdommer og psykiske lidelser på kjøpet av dette også.

Turnuslivet bidrar med et par komponenter som utgjør skrikende mangler i ni–til–fire–livet: Nemlig variasjon og muligheten til å være alene hjemme i et tomt hus. Følelsen av å spise ostesmørbrød, drikke kaffe og se fire episoder av en HBO-serie midt på blanke formiddagen, mens alle andre er på skole og jobb, gir en indre ro man ellers må oppsøke buddhistiske klostre i Himalaya for å oppnå.

Og når du har dagvakt og klokka ringer 06:00, kan du trøste deg med at i morgen, eller i overimorgen, kan du faktisk sove ut i det velsignet tomme huset. Du kan handle når det er tomt i butikken og gå på kafé når det er ledige bord. Og når du drar på jobb på kvelden, er det pappaen som henter, handler, lager middag, leser lekser og legger.

Forsking viser at til tross for pappapermen, gjør ikke menn flest mer husarbeid nå enn de gjorde for tjue år siden. 
Mitt innspill til familiepolitikerne er derfor følgende: Sett alle småbarnsmødre i turnusarbeid for å sikre at de tilbringer mindre tid barna sine, mer tid for seg selv og gjør mindre husarbeid!
Så kan heller mennene pakke litt mer gymtøy, bake litt flere dugnadskaker og lage litt flere middager.

 0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse