fbpx Har vi et kvinnefiendtlig fødetilbud i Norge? Hopp til hovedinnhold

Har vi et kvinnefiendtlig fødetilbud i Norge?

Illustrasjonsbilde av baby som gråter.

Svangerskaps-, fødsels- og barseltilbudet i Norge er ikke tilrettelagt for dem som skal benytte seg av det. 

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

Jeg er ikke alene om å tenke dette.

Når tilbudet til gravide, fødende og barslende kvinner ikke bygges opp rundt kvinnenes grunnleggende behov, deres rettigheter og det som forskning over lang tid kan bekrefte at gir sunnere og friskere mammaer og babyer, så vil jeg kalle det kvinnefiendtlig.

Systemet som myndighetene vil at alle skal falle inn under, bidrar til at menneskearten blir sykere. 

Et tidlig tegn er at vi produserer færre barn. En langsiktig konsekvens er et sykere samfunn. Vi ser konturene av det allerede.

Etterlyst: omsorg

Tilbudet i Norge baseres på at «one size fits all». Individuelle hensyn og tilrettelegging er så å si fraværende i omsorgen. OMSORG er mange ganger fraværende. Det fordrer tid og relasjon. Noe vi oftere og oftere ikke kan tilby i dag. 

De fleste kvinner som skal føde i Norge, har søkt fødeplass på nærmeste sykehus. Med sammenslåing og feriestengning av fødeavdelinger betyr det en reisevei på mellom 1,5 og 3 timer for stadig flere. De drar av sted med rier og uten faglig ledsager. Med økt risiko for å føde langs veien. Norge tilbyr i mindre og mindre grad følgejordmor; en jordmor som bor der kvinnene bor og som kan følge kvinnen på veien fram til fødestedet, alternativt være den faglige støtten dersom fødselen skulle skje på veien. 

Henvises til bøttekott

I store byer opplever kvinner å bli avvist når de ber om hjelp; de blir bedt om å vente hjemme fordi det er så travelt på den fødeavdelingen der de har fødeplass. Alternativt kan de bli bedt om å ringe et annet sykehus for å høre om det er plass til dem der. Når kvinnene endelig får audiens på et sykehus, er det ofte ikke rom i herberget. De henvises til bøttekott eller korridorplass. 

Desperate jordmødre

Jordmødrene er forbi fortvila. De er desperate. Og oppslag i mediene de siste månedene viser at de melder fra i økende grad. Jordmødre forteller om vakter som er uforsvarlige; både faglig og menneskelig; de har ikke hender, hoder og hjerter nok til å hjelpe alle, til å observere og vurdere. Til å trygge og støtte. De har med andre ord ikke mulighet til å utføre jordmorjobben sin 

Dette fører igjen til økt press mot kvinnene som ikke får verken tid eller trygghet til å føde på den måten som forskning og jordmorerfaring VET er den tryggeste måten. Den måten som gir færrest komplikasjoner – både fysisk og psykisk. 

Forskning viser at travelhet og manglede kontinuitet gir flere unødvendige intervensjoner og flere alvorlige komplikasjoner som kunne vært unngått. De seinere åra har store studier vist at unødvendige intervensjoner, som for eksempel igangsetting av fødsel før eller til termin, i økende grad fører til langvarige livsstilsproblemer og sosiale utfordringer for den oppvoksende generasjonen. 

Kvinnefiendtlig system

Jeg vil understreke at det er systemet vi bruker og som enkelte tviholder på, som er kvinnefiendtlig. Jeg beskylder verken jordmødre eller leger for å være kvinnefiendtlige. Men jeg mener at både jordmødre og leger, på bakgrunn av sin faglige autonomi og med de etiske forpliktelsene som følger med yrket, har en individuell plikt til å si fra når vi ser hvordan systemet skader og ødelegger. 

Forventninger til helseministeren

14 bruker- og fagorganisasjoner var i møte med helse- og omsorgsminister Vestre i begynnelsen av juni

Han var lyttende, og jeg har store forventninger til at han vil bruke sin stilling og sin makt til å gjøre endringer til det bedre for kvinner og familier. 

Vi må starte på nytt

Vi må vekk fra standardiserte tilbud og systemer og over til relasjonelle og individuelt tilpassa omsorgsmodeller. Disse finnes allerede og det står derfor kun på viljen. Viljen til endring. Systemet vi har bygget svangerskaps-, fødsels- og barseltilbudet rundt, må avvikles – skrotes. Vi må starte på nytt – med den faglige og erfaringsmessige kunnskapen som allerede ligger der. Manglende endring vil bekrefte kvinnesynet til de som faktisk har makt til å endre. Jeg håper Norge har kommet lengre enn som så.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger

Ledige stillinger

Kjøp annonse

Quiz

Annonse
Annonse