fbpx Det er behov for en opprydning i vikarbransjen Hopp til hovedinnhold

Det er behov for en opprydning i vikarbransjen

Bildet viser innleggsforfatter Helen Latifi

Ulovlige konsulentavtaler i vikarbransjen undergraver ansattes rettigheter og koster samfunnet millioner i tapt arbeidsgiveravgift.

Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens holdning og meninger.

«Med en konsulentavtale kan bemanningsbyråer fraskrive seg arbeidsgiveransvaret og samtidig unngå å betale arbeidsgiveravgift til staten. På denne måten snyter de samfunnet for millioner av kroner for konsulentoppdrag.»

Denne melding er rettet mot deg som leier inn arbeidskraft og andre aktører. 

Som alle vet er det en skjerpet politisk oppmerksomhet på helsevikarbransjen, og derfor må bemanningsbyråer være ekstra forsiktige. De må rydde opp i interne forhold og følge lover og regler som gjelder for bemanningsbyråer.

Ny lov og bemanningsforskrift

Vi opplever dessverre at det er flere bemanningsbyråer i helsevikarbransjen som fortsatt omgår arbeidsmiljøloven (AML) og det nye regelverket for bemanningsbyråer. Det gjør de ved å midlertidig knytte til seg helsepersonell som selvstendige oppdragstakere i oppdragsforhold som ikke er selvstendig eller uavhengig nok. 

Fra 01.01.24 ble det klart lovfestet i AML § 1–8 hvordan arbeidsgiver- og arbeidstakerforholdet skal forstås. Arbeidstilsynet og Skatteetaten har også gjort det klart at dersom oppdragsforholdet ikke er selvstendig nok og helsepersonell er underlagt oppdragsgivers ledelse, styring, kontroll og ikke tar risiko for sin egen inntjening, så kan vedkommende ikke anses som selvstendig næringsdrivende og fakturere bemanningsbyrået eller andre gjennom sin ENK eller AS. 

I slike oppdrag under kundens ledelse må helsepersonell ansettes på fast basis, for eksempel gjennom et vikarbyrå som skal betale arbeidsgiveravgift, lønn, feriepenger, pensjon og sikre helsepersonellet andre vilkår som følger av dette.

Flere vikarbyråer bryter loven

Dessverre ser vi en økende trend i bransjen der flere vikarbyråer bryter loven og knytter til seg helsepersonell gjennom konsulentavtaler for å unndra seg sine plikter som arbeidsgiver. Helsepersonell går da glipp av feriepenger og pensjon. De får intet stillingsvern og kan være uvitende om at de ikke er dekket av yrkesskadeforsikring som ellers er lovpålagt i arbeidsforhold og andre rettigheter de har krav på etter lovgivningen. 

Vi har sett flere kritiske eksempler der helsepersonell ikke har vært klar over hvilken lov eller forsikringer de var dekket av.

Med ulovlige konsulentavtaler kan bemanningsbyråer unndra seg arbeidsgiveravgift til staten og sine plikter som arbeidsgiver overfor helsepersonell og dermed snyte samfunnet og arbeidstakerne for millioner av kroner. Vårt anslag er at samfunnet går glipp av mellom 70–100 millioner kroner årlig i arbeidsgiveravgift for ulovlige konsulentoppdrag. Det svekker også konkurransevilkårene for de bemanningsbyråer som lojalt følger loven og forsøker å opptre eksemplarisk i bransjen. Alle bør ha like vilkår og følge loven.

Rapporterer ulovlige oppdrag

Vi har mottatt flere konkrete henvendelser fra helsepersonell der bemanningsbyråer har inngått midlertidige oppdragsavtaler med dem som selvstendige oppdragstakere vel vitende om at oppdragsforholdet ikke er selvstendig nok. Bemanningsbyråer forteller helsepersonell at lovverket er uklart og at det derfor går greit med konsulentavtale.

Ifølge Arbeidstilsynet er det klart at bemanningsbyråer skal ansette helsepersonell på fast basis med arbeidsavtaler dersom de skal utføre arbeider underordnet en kunde hvor arbeidet ikke er selvstendig nok. Ved søknad om godkjenning som bemanningsforetak, må bemanningsbyråer også bekrefte at deres utleide ansettes ved en arbeidsavtale.

Vi har besluttet å rapportere disse ulovlige oppdragene til Arbeidstilsynet og melde det til Skatteetaten slik at vi kan sette en stopper for dette og at aktørene retter seg etter dette.

Må sikre gode forhold for ansatte

Gjennom tett samarbeid med en advokat med betydelig erfaring på dette området har vi også besluttet å bistå helsepersonell som er på konsulentavtale og gjøre krav på å få utbetalt mulige lønnskrav etter likebehandlingsreglene, feriepenger og pensjon av bemanningsbyrået.

Vi oppfordrer helsepersonell til å kontakte oss for gratis juridisk bistand til å vurdere dette. Sammen må vi rydde opp i bransjen og sikre gode forhold for ansatte og ta vår del av samfunnsansvaret ved å betale arbeidsgiveravgift til staten.

En versjon av dette innlegg ble først delt på FB-siden til TravelNurse Norge.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marcela

1 week 6 days siden

Det ble meldt flere vikarbyråer til Arbeidstilynet med tydelige og tydelige bevis hvor helsepersonell ble utsatt for alt mulig grusomtet. Innimellom trusler, brudd aml.loven, trakassering og sosial dumping. Overraskende Arbeidstilynet ikke funnet noe brudd I det hele tatt, det var digitalt innsyn hvor styremedlemer i byrået fremvist bare gode eksempler. Hva var resultatet? Grusomheter fortsetter videre mot andre med tillatelse av Arbeidstilynet- det var de som godkjente dette byrået videre i par år til. Så hva er vits å melde dette videre til Arbeidstilynet?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse