fbpx Boligprisene: – Store grupper har dårligere lønn enn sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Boligprisene: – Store grupper har dårligere lønn enn sykepleiere

Bildet viser stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra partiet Rødt

Både LO og Rødt krever sterkere lut for å få bukt med boligprisproblemet.

I 2015 kunne en singel sykepleier kjøpe 21,1 prosent av boligene i Oslo. I 2022 var tallet 2,1 prosent. Andelen i 2023 var 2,4 prosent. Det viser Sykepleierindeksen, som måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Den lages av Eiendomsverdi AS og Eiendom Norge.

Boligbyggingen er lav for tiden. Dermed kommer problemet med høye boligpriser til å bli enda verre fremover. Det frykter stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund fra partiet Rødt. 

– Store grupper har langt dårligere lønn enn sykepleiere. Når 97,6 prosent av boligene i Oslo er utenfor rekkevidde for dem, betyr det at boligmarkedet er helt låst for veldig mange andre, sier Lund, som er boligpolitisk talsperson i partiet.

– Utflating må ikke bli en hvilepute

Selv om det er en liten bedring i 2023, viser indeksen fortsatt en negativ utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere det siste tiåret, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

– Vi har et boligmarked som herjer med folk i stedet for å ha en fornuftig boligpolitikk. At prisveksten har flatet litt ut, må ikke bli en hvilepute, sier Tobias Drevland Lund.

– Nå må Stortinget og regjeringen slutte å snakke om problemene og begynne å gjøre noe, legger Lund til.

LO reagerer også

– Vi kan ikke ha det sånn at viktige yrkesgrupper skvises ut av boligmarkedet, sier LO-sekretær Kristin Sæther.

Gjennom boligindeksen har LO kartlagt boligkjøpekraften til fagarbeidere i vanlige husholdninger med vanlige norske lønninger. Tallene viser at det nå er nær umulig for folk flest å kjøpe i byene, skriver NTB.

Peker på alternativ

Ikke overraskende ønsker Rødt at staten og kommunene tar mer ansvar.

– Vi må bygge et alternativ til det uregulerte og spekulative boligmarkedet, én rimelig bolig av gangen, sier Tobias Drevland Lund.

Statens egne eiendommer er et sted å starte, mener Lund. Han peker på at Bane Nor sitter på en stor tomtebank. Eiendommene bør brukes til å bygge rimelige boliger, mener stortingsrepresentanten.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Kjersti

Psykiatrisk sykepleier
11 months 1 week siden

Det er tragisk når man har 4 års høyskoleutdanning og maks ansinitet..likevel å ikke har råd til å kjøpe bolig over 4 mill.. hva får en alenemor/far utdannet sykepleier for den prisen.kanskje har han/hun 2/3 barn og..og en leilighet til rundt 4 mill.da er k.v.m ca 50/60. Kanskje max 1 soverom.kanskje 2..Tragisk...virkelig tragisk at det bygges sinnsykt mange leiligheter hvor den minste leiligheten på kanskje 65kvm ligger på ca 5 mil' 7/8. Mill😅🤔😐..

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse