fbpx Jeg har nettopp fått barn. Jeg er i sjokk Hopp til hovedinnhold

Jeg har nettopp fått barn. Jeg er i sjokk

Vet dere hvorfor damer alltid går sammen på toalettet? Fordi de må snakke om hvor sinnssyk opplevelse en fødsel er.

Jeg har fått et barn og opplevd den mannlige stand up-komikerens evige undring; hva er greia med damer egentlig?

En typisk vits på denne undringen handler ofte om en allerede fiktiv observasjon av damer, eller det store spørsmålet som mannlige stand up-komikere aldri greier å gi slipp på, nemlig hvorfor damer alltid går sammen på toalettet? Publikum ler.

I cirka ni måneder har min kjæreste vært gravid. I cirka ni måneder har hun gradvis forandret både personlighet og livsstil. I cirka ni måneder har jeg observert dette uten at et eneste organ har flyttet på seg. Jeg lurer ikke lenger på hvorfor damer går sammen på toalettet. Jeg lurer på hvorfor de ikke klager mer under en graviditet. Ingen ler. Men jeg ler. Jeg har nettopp fått barn. 

Det er en påminnelse

Min kjæreste ønsket en «naturlig» fødsel. For henne ville det si uten epidural og i et badekar. Da vannet gikk, begynte vi virkelig å glede oss til denne spafødselen vi hadde sett for oss. Riene kom ikke, og da lærte vi noe nytt. Hvis ikke riene kommer innen 36 timer etter at vannet har gått, så blir du lagt inn på sykehus, og fødselen blir igangsatt. Da blir det ikke noe badekar. 

Da igangsettingspillene begynte å sette i gang riene, forsto vi også at epiduralbedøvelsenes magi nærmet seg med stormskritt. Det var bare ett problem; én jordmors manglende kommunikasjon. 

Etter ni måneder med oppfølging under graviditet, en fødsel som gikk fint for både mor og barn og et fantastisk opphold på barselhotell, har vi ingenting å klage på. Det eneste problemet var kommunikasjonen. Det eneste problemet var kommunikasjonen til én jordmor. Det er egentlig ikke et problem. Det er faktisk det som gjør det til et problem. Det er en påminnelse. En påminnelse om at dårlig kommunikasjon kan skape et problem og at det problemet blir til en unødvendig dårlig opplevelse for pasienten. 

Vi må huske å dele bruksanvisningen

Kjæresten min fikk stormrier. I mange timer visste verken kjæresten min eller jeg om dette var normalt, og det var påminnelsen. Det var påminnelsen om hvor viktig kommunikasjon er. Det var åpenbart travelt på avdelingen. Vår jordmor jobbet sikkert «ræva av seg». Hun leverte sikkert gull. Det hadde hun helt enkelt gjort for oss også, hadde hun bare kommunisert. Vi hadde ikke et behov for at hun kom inn til oss hele tiden. Vi hadde ikke et behov for smertestillende. Vi hadde ikke behov for vann. Vi hadde bare behov for tydelig kommunikasjon. 

Det ble ikke epidural, men ikke fordi vi ikke ville. Det ble ikke vann. Ikke fordi vi ikke var tørste. Jordmoren var sjelden på rommet, men ikke fordi vi ønsket det slikt. Det var problemet. Vi var utrygge i en trygg situasjon. Vi skrudde sammen et IKEA-skap, men jordmoren hadde bruksanvisningen, og hun nektet å dele den med oss. Det var påminnelsen. 

Som sykepleiere må vi huske å dele bruksanvisningen. Dette var påminnelsen for både meg og kjæresten min. Vi er begge sykepleiere og hadde begge eksempler på ganger vi selv mest sannsynlig har gjort en trygg situasjon utrygg på grunn av dårlig kommunikasjon. 

Verdens beste helsevesen ga oss en sønn

Vi begynte å reflektere.

Vi som jobber på IKEA kan fort glemme at det kan være frustrerende og problematisk å skru sammen selv den minste krakken. Vi på IKEA kan ikke bli med hjem og skru den sammen for kunden, men med litt informasjon og god kommunikasjon så redder du kanskje ekteskapet til kjøperen. Det var lærdommen. Så enkelt og derfor så lett å glemme. 

Plutselig var åpningen på sju centimeter. Vi ble trillet inn på føden og opplevde ikke bare god, men prisvinnende kommunikasjon. De kommunikative kontrastene var enorme. Jeg sier ikke at alle kan kommunisere på nivået til føden, men det er i hvert fall de vi må strekke oss mot. Herregud du var god, Lidia!

Kjæresten min fikk ikke badekarfødsel. Epidural fikk hun heller ikke, men ikke fordi hun til slutt ikke ville. Hun fikk ikke epidural på grunn av dårlig kommunikasjon, og kanskje hun likevel ikke hadde valgt det hadde kommunikasjonen vært god. Poenget mitt er; resultatet er likt. Verdens beste helsevesen ga oss en sønn. Ved god kommunikasjon så hadde ikke bare resultatet vært likt, men opplevelsen også. 

Vet dere hvorfor damer ALLTID går sammen på toalettet? Fordi de må snakke om hvor sinnssyk opplevelse en fødsel er.

 

18 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Signe

Politibetjent
1 måned 1 uke siden

VI fikk ikke smertestillende. VI fikk ikke vann. VI ble trillet inn på fødestua.
VI????
Var det begge to som hadde smerter også? Som gjorde jobben under fødselen?

Karianne

Anestesisykepleier
1 måned siden

VI hadde en opplevelse sammen. Selv om mor hadde smertene, så er VI ofte sammen om jobben fram til målet. Kanskje ikke alle har en partner som er delaktig eller engasjert i svangerskap, fødsel og barsel. Men for de i som er så heldige å ha en partner som er engasjert og tilstede, så er det faktisk både slitsomt og en påkjenning å gjennomgå en fødsel for partneren også. Jeg er evig takknemlig for at vi var VI i forbindelse med våre 3 fødsler. Den jobben min mann gjorde for å hjelpe meg gjennom forløpet, var også en påkjenning for ham. VI var sammen om spenning, søvnmangel, håndtering av smertene og gleden og lettelsen når det var over. Så klart at far/partner skal få dele opplevelsen av hva VI har opplevd, uten nedlatende kommentarer som antyder at far bare er til pynt på fødestua, og ikke har rett til å ha en oppfatning av opplevelsen...

Eirin

Assistent i helsevesenet
1 måned siden

Skulle ønske jeg kunne like denne kommentaren! Bra skrevet!

Lura

1 måned siden

Du måtte finne noe å bli fornærmet av ja? Hadde forfatter skrevet 'Hun fikk ikke smertestillende' så hadde noen blitt fornærmet over at han ikke snakket om dem som om de var sammen om dette. Det går ann å lese en artikkel uten å *lete* etter noe å klage på.

OAS

Spl
1 måned siden

Hvor mange mennesker har du tenkt å arrestere i en spalte i Sykepleien, frøken politibetjent?

Sigrid

Musiker
1 måned siden

Var det alt du hadde å komme med, Signe? Noe flisespikking? Ikke noe med relevans?

Hege

Noe sånn ja
1 måned siden

Signe. Det er en metaforisk måte å skrive på,må du da skjønne! De var 2 om opplevelsen,verre er det ikke. Og dette var det du hang deg opp i istedefor selve historien og poenget...jaja..

Sol

Sykepleier
1 måned siden

Jeg syns det er fint at en pappa virkelig føler at de er vi som skal føde. Syns allikevel han får frem at dette er tøft for kvinnen

Sol

Sykepleier
1 måned siden

Jeg syns det er fint at en pappa virkelig føler at de er vi som skal føde. Syns allikevel han får frem at dette er tøft for kvinnen

Ina

Trebarnsmamma
1 måned siden

Jeg synes det er helt innafor å si "VI". Mange kvinner opplever sikkert at dette er noe de er alene om.
Men noen av oss har empatiske menn som lever seg inn i fødselen og forstår hvordan vi har det og som forlanger at "VI" får epidural, selv om halvparten av "VI" ikke er i stand til å sette grenser for hva "VI" tåler, eller forlange noe som helst fordi "VI" er midt i en smertefull fødsel, og ikke har krefter til noe mer.
Etter om lag 100 timer modningsrier så er minnene om den første fødselen bare grøt. Men jeg husker lettelsen når mannen min sa "Nå er det nok!" "Nå setter dere epidural" "Nå venter vi ikke lenger!".
Jeg hadde sikkert endt med keisersnitt mange timer senere, om det ikke var noe "VI".

Anne

Helsesykepleier
1 måned siden

Som helsesykepleier drar jeg ukentlig hjem til nyfødte barn og nybakte foreldre. Min oppgave er å se at alle involverte har det bra, veie barnet, heie på familien, og svare på alt de måtte ønske å få svar på. Etter fem minutter i et hjem er jeg rimelig sikker på hvilke par som kommer til å klare seg bra i foreldreskapet, og det er der ordet VI brukes hyppig. Dagens pappaer/partnere er stort sett svært involvert og interessert i barnets og barselkvinnens ve og vel, og det forebygger så mange problemer på veien; strev med amming, usikkerhet (og ensomhet for mor), depresjon og dårlig stemning. Jeg har blitt møtt av pappaer i bar overkropp som også vil være hud-mot-hud med barnet, og som har tatt rollen som ammehjelper dønn seriøst. Det skal vi bare være så sinnsykt glade for; heldige barnet som vokser opp med ivrige foreldre! Fødselssmerten kan ingen ta fra oss, men andre smerter kan døyves ved at man er to om det.

Ann-Helen

Bioingeniør
1 måned siden

Takk for at du deler deres erfaringer. Godt skrive innlegg. En skulle gjerne hatt en bruksanvisning og en fasit på fødsel, og Småbarnslivet, men det blir mange nye erfaringer og en må bare gjøre det beste ut av det.
Lykke til og nyt småbarnslivet!

Kristin

Offiser
1 måned siden

Signe, ingen tar fra deg din fødselsopplevelse, smerte, opptur og kanskje nedtur bare fordi de er sammen med deg i det, kjenner seg som en del av det, føler med deg, opplever og erfarer med deg - til tross for at de selv ikke føder. Han er hennes mann og barnets far, han er med henne med hele seg og snakker antakeligvis i vi-form fordi det faller han naturlig. Han føler hennes smerter, han kjenner hennes tørst. Fordi de sammen er som ett.
Og så glemte du i kommentaren din å kommentere på budskapet i spalten, kanskje fordi du tok deg så nær av at en mann kan være delaktig i en fødsel med hele seg og redd for at det tar fra den fødende kvinnen sin opplevelse og smerte. Det kan jeg forsikre deg om, det gjør det ikke. Og Berrums innlegg er viktig og spot on. Kommunikasjon er nøkkelen, kanskje en du burde lete litt etter selv.

Annette Håkonsen

Revisjonsleder kvalitet
1 måned siden

Veldig bra skrevet, og en god refleksjon. Håper fødeavdelingen ser på systemet og sikrer kommunikasjon. Alle mødre og fedre bør gi tilbakemelding på godt og vondt, det er det helsepersonell lærer av. En « kunde undersøkelse». , av pasientoplevelsen var en aha opplevelse fra en annen fødeavdeling hvor mor følte seg særdeles usikker i forhold til bading etter hjemkomst. Det ble en rutine å ta far med i bading av barnet mens de var på sykehuset for å styrke tryggheten. Alle tilbakemeldinger ble evaluert i avdelingen og jobbet med.👍

Grethe

Pensjonert anestesisykepleier
1 måned siden

Gratulerer med den nyfødte gutten, Lars ❣️

Inger

Sykepleier
4 uker siden

Kommentaren handler om kommunikasjon, gjør den ikke?
Da må det være lov å kommentere på hvordan spaltisten her kommuniserer med oss lesere gjennom ordvalget.
At han sier « Vi ble trillet inn» og «vi ble tørste» får meg til å tenke at han ikke setter kjæresten i fokus. Nå sier jo også mange par «Vi er gravide», ja….
Ellers så er jeg lei av damer her og damer der. Det heter kvinner, om det er motsatsen til menn, med mindre Lars Berrum er en herre som følger damen sin til fødeavdelingen. Og ordet «sinnsyk». Jeg har hatt tre fødsler, siste ganske utfordrende. Men ingen av dem sinnssyke og jeg ble heldigvis heller ikke sinnssyk av det. Selv standupkomikere kan pusse litt på ordvalget. Alt er ikke ALLTID sinnssykt ved bruk av capslock og ekstremt ordvalg. Og kvinner må ikke ALLTID gå sammen på do, selv ikke de barnløse.
Ellers, gratulerer så mye som foreldre til et nytt, lite menneske.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse