fbpx Hva betyr lyd for deg i din hverdag? Hopp til hovedinnhold

Hva betyr lyd for deg i din hverdag?

Bildet viser innleggsforfatter Øyvind Jank. Han ser i kameraet og er ikledd en mariusgenser.

Bevissthet rundt lyd inngår både i pleie til mennesker med sykdom, men den angår også ditt forhold til andre og i et større samfunnsmessig perspektiv.

Florence Nightingale var opptatt av betydningen av lyd i pleien til pasienter. Og hun mente at unødvendig lyd og lyd som skaper en forventning, er skadelig for pasienten. Anstrengelsen i å høre etter og ta rede på, er større enn naturlig kontinuerlig lyd som for eksempel av personer som går fra og til, tilbereder måltider og gjør nødvendige oppgaver. Dette gjelder ifølge, Nightingale, for alle mennesker, men i proporsjonalt større grad for den syke kroppen. 

Virker inn forskjellig

Vårt samfunn er et informasjonssamfunn. Mye informasjon kommer i korte snutter/perioder på en datamaskin, zoom-lenke eller en smarttelefon. Lydvarsler har en gjennomgående tilstedeværelse gjennom dagen. Ifølge Nightingales logikk er det ikke volumet, men det uhensiktsmessige i lyden som er skadelig. Det handler om anstrengelsen som ligger i oppmerksomheten du retter mot lydkilden. 

Tenk at du sitter på en kafé og lyden av prat, latter, kaffemaskinen som durer i bakgrunnen, er i rommet. Og personen ved nabobordet setter på en filmsnutt med lyd. Hvorfor er akkurat den lyden forstyrrende og ikke den høyere naturlige støyen i bakgrunnen? 

Vekker forventninger

Byung-Chul Han skriver i boken The crisis of narration at støyen av kommunikasjon og informasjon i dagens moderne samfunn er ment å forsikre om at den skremmende tomheten i livet forblir skjult. Pling og varsler er stort sett unødvendige påminnelser. De tilkaller både din hørsel og oppmerksomhet. Det er ikke nødvendigvis volumet som bryter konsentrasjonen. Det er forventningen som vekkes i deg. Det krever noe av deg å la være å reagere. Hvorfor er stillhet vanskelig å utholde, for noen?

Det høye tempoet i det postmoderne livet og krav til effektivitet og selvrealisering gjør noe med rytmen i hverdagen. Klangen i livet påvirkes når mest mulig skal presses inn på kortest mulig tid. Hvis akselerasjon av livet er problemet, kan resonans godt være løsningen, ifølge Hartmut Rosa. Resonans er en måte å være i verden på, din tilpasning til alle ulike situasjoner og valg som krever handling. Resonans er som en grunntone i livet og ikke lett påvirkelig av korte impulser.

Trigger og påvirker

Hørselen er den sansen som forsvinner sist. Lyd bærer godt i et rom. Tenk hvordan du konsentrerer deg og anstrenger deg for å høre etter når noen hvisker. De få ordene du hører, forsøker du å sette inn i en kontekst. Lyd bidrar til mening og resonans. Det myke tonefallet i stemmen til noen som du legger ekstra godt merke til, men ikke nødvendigvis ordene. Lyd er noen ganger ord som settes sammen og skaper en muntlig fortelling som gir innsikt og mening. Et narrativ er en helhetlig historie som gir en tilknytning til noe større enn bare deg selv. 

Stadige lydmessige avbrytelser kjennetegnes av kompulsjon. Lyd kan trigge og få deg til å reagere på automatikk, på nærmest en tvangsmessig måte fordi du må sjekke om det er noe du har gått glipp av. Tenk etter hvordan lydene påvirker din hverdag og hvordan du påvirker andre med din lyd. Bevissthet rundt lyd inngår både i pleie til mennesker med sykdom, men den angår også ditt forhold til andre og i et større samfunnsmessig perspektiv. 

Hva betyr lyd for deg i din hverdag? 

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Camilla

Sykepleier
1 måned 2 uker siden

Dette er så interessant! Og utrolig viktig komponent tror jeg i temaet stress og belastning eller akkumulert belastning. Ser en direkte link mellom lyd(unødvendig lyd) og opplevd stress for sykepleiere og andre helseprofesjoner.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse