– Jordmødre og barnepleiere bør bruke ørepropper
Det gjennomsnittlige støynivået under en fødsel kan utgjøre en risiko for dem som jobber i fødeavdelingen. Barnepleiere og jordmødre er utsatt, viser rapport.
– Jordmødre og barnepleiere bør bruke ørepropper, sier hørselsekspert ved Sintef Tron Vedul Tronstad til Fagbladet.
Lars A. Sæle har kartlagt støynivået på fødeavdelingen på Ullevål sykehus. Målingene viser at skrik fra fødende kvinner kan komme over 130 desibel, det er høyere enn et rockeband med fullt trøkk.
Smertegrensen er på 130 desibel
Ørets smertegrense er ved cirka 130 desibel, ifølge Store norske leksikon.
I gjennomsnitt utsettes jordmødrene og barnepleierne på fødeavdelingen for støy på i gjennomsnitt 73 desibel i løpet av en vakt.
Et jevnt lydnivå på 85 dB er i dag øvre grense for eksponering over en åtte timers arbeidsdag. Denne grensen er antatt å gi en rimelig sikkerhet mot hørselsskade.
Ørepropper?
Hvorvidt lyd er skadelig og gir hørselsskader, kommer an på hvor lenge man blir utsatt for lyden, gjennomsnittlig volum og det høyeste lydnivået.
– Ørepropper vil dempe de høyeste lydene ned på et nivå hvor faren for umiddelbar skade ikke er like høy, sier Tronstad.
– Må ta lydpauser
Leder i faggruppen for jordmødre i Norsk Sykepleierforbund, Hanne Charlotte Schjeldrup, sier at dette er sammenfallende med en lik studie fra Sverige ble publisert for noen år siden.
– Jordmødre som ønsker å verne hørsel ved høy støy må få mulighet til det. Vi må også legge til rette for at vi kan ha «lydpauser» underveis og mellom fødslene. Møterom og pauserom bør også være i rolige og avslappende omgivelser.
– Arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette for dette, mener Schjeldrup.
0 Kommentarer