fbpx Norge må også ta krafttak mot HPV Hopp til hovedinnhold

Norge må også ta krafttak mot HPV

Bildet viser innleggsforfatter Henny Sæbø

Dersom vi ikke tar grep i nærmeste fremtid, risikerer vi at forekomsten av HPV-relatert kreft og sykdom fortsetter å øke med de kostnader, lidelser og dødsfall som det medfører.

I Sverige er målet å utrydde livmorhalskreft innen fem år. I Norge er målet innen 2039. Både Sverige og Danmark har prioritert å vaksinere den voksne befolkningen mot HPV (humant papillomavirus) for en raskere utryddelse av HPV-relatert sykdom.

Overlege og ekspert på HPV Sveinung Sørbye har tidligere uttalt til VG at det er flaut at Norge som verdens rikeste land, leder livmorhalskreftstatistikken i Norden.

I verdenstoppen på vaksinasjon

Ifølge Folkehelseinstituttet får 70 prosent av befolkningen en HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv. Viruset er med andre ord svært vanlig. Det er også veldig smittsomt. Hos de fleste gir det en asymptomatisk infeksjon som går over av seg selv. 10 prosent opplever derimot en vedvarende infeksjon som gir risiko for kreftutvikling. Hvem disse 10 prosentene er, kan man ikke forutsi, og det er derfor viktig at så mange som mulig tar vaksinen.

Vaksinen har best effekt før seksuell debut, men gir også beskyttelse senere i livet. Den behandler ikke en infeksjon man allerede har, men forebygger for eventuell ny smitte.

Alle barn i Norge får tilbud om HPV-vaksine i 7. trinn gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Jenter har fått tilbudet siden 2009, mens vaksine til guttene ble tilbudt fra 2018. Vaksinasjonsdekningen for HPV-vaksine er svært god i Norge. Vi ligger i verdenstoppen med en dekning på 89 prosent for gutter og 93 prosent for jenter.

Det er gledelige tall.

Høyere andel som får kreft

Men hvorfor ser vi da at andelen som får livmorhalskreft er høyere i Norge sammenliknet med både Sverige, Danmark og Finland? Forskere i Kreftregisteret skrev nylig et innlegg i Aftenposten som gir oss svar på hvorfor Norge henger såpass etter i denne dystre statistikken.

De skriver at nedgangen til våre naboer skyldes at de utnyttet årene fra 2007/2008 til å vaksinere jenter, både som var 12 år og eldre. Tilsvarende program hadde vi også i Norge i 2016. Jenter født i 1991 eller senere fikk tilbud om gratis HPV-vaksine. Programmet varte i to år. Forfatterne skriver at dette kom for sent i Norge i tillegg til å være for kortvarig og lite omfattende.

En av Sveriges fremste eksperter på HPV, professor Joakim Dillner, var nylig hos kreftforeningen og informerte om prosjektet som skal utrydde HPV-relatert kreft innen fem år i Sverige. Dillner mener det også er mulig i Norge.

I Sverige har alle kvinner under 30 år fått tilbud om HPV-vaksine og screening de to siste årene. Kreftforeningen ønsker en tilsvarende ordning i Norge. De mener at også menn bør inkluderes i vaksinering av voksne. Å inkludere menn i prosjektet er under utredning i Sverige. Menn kan også få HPV-relatert kreft, for eksempel i anus eller penis. Ved å vaksinere menn oppnår man også at færre kvinner smittes med HPV. Så dette vil ha en vinn-vinn-effekt.

Vi har et tidsvindu

Ameli Tropé, leder for livmorhalsprogrammet, har i dagens medisin uttalt at dersom vi utrydder HPV i Norge, vil vi på sikt kunne avvikle livmorhalsprogrammet, noe som vil spare samfunnet for mange hundre millioner kroner hvert år. For det vil jo koste å gjennomføre en slik vaksineordning i Norge, men når man kan spare inn de pengene som blir brukt på screening og kreftbehandling, så vil det tjenes inn igjen.

En kreftform som kan forebygges med noe så konkret som en vaksine, er ganske unikt, og slik jeg ser det, er det en mulighet som vi ikke kan la gå tapt. Forskere i Kreftregisteret er klare på at vi har et tidsvindu nå, og med stadig økende smitte har vi ingen tid å miste.

Dersom vi ikke tar grep i nærmeste fremtid, risikerer vi at forekomsten av HPV-relatert kreft og sykdom fortsetter å øke med de kostnader, lidelser og dødsfall som det medfører.

Forebygge eller behandle kreft? Svaret burde være enkelt. Fagmiljøet er klare i sin oppfordring til politikerne. Regjeringen må tørre å satse og å bruke de pengene som er nødvendig, fordi forebygging lønner seg, alltid!

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse