fbpx Voksne i Sverige vaksineres mot hpv Hopp til hovedinnhold

Voksne i Sverige vaksineres mot hpv

Bildet viser en arm det blir satt vaksine i.

Målet er å utrydde livmorhalskreft i løpet av fem år.

I både Norge og Sverige tilbys hpv-vaksinen til elever i ungdomsskolen. Men i Sverige får nå kvinner opp til 30 år mulighet til å vaksinere seg. Målet er å utrydde livmorhalskreft i løpet av fem år.

Til å hjelpe seg har svenske helsemyndigheter tatt lærdom fra pandemien og opprettet massevaksinasjonssentraler. I tillegg tilbys vaksine i det ordinære screeningprogrammet.

Programmet startet i 2021.

Får nivalent vaksine

Hpv, som står for humant papillomavirus, er årsaken til nesten all kreft i livmorhalsen. Viruset er svært smittsomt og smitter gjennom sex. Nesten alle seksuelt aktive vil en eller flere ganger i løpet av livet bli smittet, og de aller fleste vil kvitte seg med viruset.

Men hos noen blir viruset værende i kroppen og kan føre til celleforandringer og kreft i slimhinner. Slimhinnene i livmorhalsen er spesielt sårbare for kreft som skyldes hpv.

Joakim Dillner, som er professor i infeksjonsmedisin og han som har designet det svenske programmet, sier til Dagens Medisin at vaksinasjon av unge og screening av eldre på sikt vil utrydde livmorhalskreft. Det er dagens strategi i Norge. Men hvis man også vaksinerer de eldre, vil man nå målet mye raskere.

To år ute i programmet er vaksinasjonsdekningen blant svenske kvinner under 30 år 40 prosent. For å oppnå befolkningsimmunitet må andelen nå 70 prosent.

Det svenske programmet har fått en egen post i statsbudsjettet i årene 2021 til 2026. Programmet har også fått støtte fra blant annet de svenske regionene.

Kvinnene får tilbud om gratis vaksinasjon med den nivalente hpv-vaksinen, som beskytter mot sju hpv-typer som kan gi kreft, og to hpv-typer som kan gi kjønnsvorter.

Vil ha med menn

I Norge ønsker Kreftforeningen å kopiere det svenske programmet. Ifølge Dagens Medisin vil de også inkludere menn. Menn kan rammes av kreft som skyldes hpv i blant annet penis og anus.

I Sverige er det satt i gang en utredning om hvorvidt også menn bør inkluderes i deres program. Utredningen skal være klar i juli neste år.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse