fbpx Høy oppslutning om HPV-vaksine blant gutter Hopp til hovedinnhold

Høy oppslutning om HPV-vaksine blant gutter

vaksinering av barn

Det var høy opp­slut­ning om vak­si­ner til barn og unge i Norge i 2022, vi­ser tall fra Na­sjo­nalt vak­si­na­sjons­re­gis­ter SYSVAK.

Bort­sett fra å vise at de al­ler fles­te barn og unge har fått sine vak­si­ner gjen­nom bar­ne­vak­si­na­sjons­pro­gram­met, vi­ser dek­nings­sta­tis­tik­ken for 2022 blant an­net Norge lig­ger i ver­dens­top­pen for HPV-vak­si­na­sjon, opp­ly­ser Folkehelseinstituttet (FHI).

Suk­sess for HPV-vak­si­nen

HPV-vak­si­ne til gut­ter født i 2006 og senere ble inn­ført i bar­ne­vak­si­na­sjons­pro­gram­met i 2018. Dek­nings­tal­le­ne for HPV-vak­si­ne til gut­ter blir pub­li­sert for før­ste gang i år, og vi­ser en vak­si­na­sjons­dek­ning på 89 pro­sent for gut­ter og 93 pro­sent for jen­ter i 2006-kul­let.

– Den høye oppslutningen om HPV-vak­si­ne i bar­ne­vak­si­na­sjons­pro­gram­met vil gi sto­re hel­se­ge­vins­ter på sikt. Vak­si­nen er svært ef­fek­tiv, og vil re­du­se­re fore­komst av HPV-re­la­tert kreft, som liv­mor­hals­kreft og and­re kreft­ty­per, for­år­sa­ket av HPV-vi­ru­set, sier le­der Mar­gre­the Gre­ve-Is­dahl for Bar­ne­vak­si­na­sjons­pro­gram­met i FHI.

Vik­tig at helsesykepleiere et­ter­re­gist­re­rer vak­si­ner

Barn som flytter til Norge er ofte vak­si­nert, og blir telt med i befolkningstallet når vak­si­na­sjons­dek­nin­ga blir beregnet. Der­som disse ikke får re­gist­rert vaksiner som er gitt tidligere, vil de fremstå som uvak­si­ner­te.

– Vi vet at det­te er res­surs­kre­ven­de, men det er vik­tig at hel­se­sy­ke­plei­e­re pri­ori­te­rer ar­bei­det med å et­ter­re­gist­re­re vak­si­ner. Det er vik­tig både for å ha ei rik­tig over­sikt over vak­si­ner­te, men også for at barn og unge skal få et kor­rekt vak­si­na­sjons­til­bud, sier Gre­ve-Is­dahl.

Fakta
Humant papillomavirus (HPV)

Fra høsten 2018 fikk også gutter på 7. trinn samme tilbud. I perioden november 2016 til og med juni 2019 har unge kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine gjennom et midlertidig vaksinasjonsprogram.

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe DNA-virus der det hittil er identifisert 200 ulike genotyper.

Om lag 40 av disse smitter ved seksuell kontakt. HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen både hos kvinner og menn.

Det er anslått at over 70 prosent av befolkningen får en genital HPV-infeksjon i løpet av sitt seksuelt aktive liv og at om lag 10 prosent av befolkningen til enhver tid er smittet.

Vedvarende HPV-infeksjon er også sterkt assosiert med kreftutvikling i skjede og ytre kjønnsorganer (vulva/vagina) hos kvinner, penis hos menn, samt endetarm og svelg hos begge kjønn.

Kilde: FHI

0 Kommentarer

Submitted comments are quality assured before publication. Quality assurance takes place during regular working hours.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse