fbpx Helsedirektoratet med ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose Hopp til hovedinnhold

Helsedirektoratet med ny kompetansetjeneste for endometriose og adenomyose

Bildet er et illustrasjonsfoto av en kvinne med endometriose og smerter i underlivet.

Endometriose og adenomyose påvirker rundt en halv million nordmenn. Neste år etableres en ny kompetansetjeneste for sykdommene i alle helseregioner.

– Kvinner med sykdommene endometriose og adenomyose må få bedre hjelp, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en uttalelse i forbindelse med lanseringen torsdag.

Blir etablert på OUS

Fra neste år og ti år framover skal den nye, nasjonale kompetansetjenesten bidra til å bedre kompetanse og kunnskap i regionale helseforetak rundt de to sykdommene. Den nasjonale kompetansetjenesten blir etablert på Oslo universitetssykehus (OUS).

– Helseregionene har i tillegg fått i oppdrag å utrede behovet for å sentralisere behandlingen av de mest avanserte tilfellene av endometriose og opprettelse av regionale, tverrfaglige behandlingstjenester for endometriose og adenomyose. Dette arbeidet vil, sammen med oppdragene jeg har gitt Helsedirektoratet på området, få stor betydning for tilbudet, sier Kjerkol.

Beslektede tilstander

Endometriose og adenomyose er to forskjellige, men tett beslektede, tilstander og av de vanligste kvinnesykdommene vi har. Så mange som ti prosent antas å ha endometriose og anslagsvis 15–20 prosent rammes av adenomyose. Likevel er årsakene ikke helt kartlagt og kunnskapsnivået svært varierende blant helsepersonell og spesialister. Det fører til problematiske kvalitetsforskjeller i behandlingen av pasientene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse