fbpx Er tynne bomullsbukser rett arbeidsantrekk i arktiske strøk? Hopp til hovedinnhold

Er tynne bomullsbukser rett arbeidsantrekk i arktiske strøk?

Ansatte i hjemmetjenesten bør få full bekledning på arbeidsgivers regning på lik linje med ansatte i mer mannsdominerte yrker, skriver  Mari-Ann Benonisen.

I desember fikk vi opptil en meter med snø i løpet av et døgn i deler av Nord-Norge. De siste dagene har vi lest og hørt om snøkaos sørpå. Snø og kuldegrader er imidlertid helt vanlig for oss her nord. I 1997 opplevde Tromsøværinger å få 240 centimeter med snø. Det var ny snørekord.

Vi bor i et langstrakt land, med både by- og distriktskommuner, og alle kommuner plikter å tilby hjemmetjenester hver time, hver dag, 365 dager i året. Det kanskje ikke alle vet, er at halvparten av landets kommuner har et innbyggertall under 5000. Og jo mer landlig en kommune er, desto vanligere er det med lange avkjørsler og en aldrende befolkning.

Lite egnet i snø og kulde

For ansatte i slike kommuner er det helt normalt å møte på en ubrøytet vei. Men selv om vi bor og jobber langt mot nord, står ikke arbeidstøyet til ansatte i hjemmetjenesten i stil med vær og vind. Ansatte får som oftest utdelt en bomullskittel og bomullsbukse. Det sier seg selv at slike klesplagg er lite egnet i snø og kulde.

Bomullsuniformen er derimot fin på sommerdager, men sommerdager er ikke det vi har mest av nord for polarsirkelen. Noen kommuner har gått til innkjøp av jakker og bukser til sine ansatte. Det er bra, men langt fra virkeligheten til alle ansatte i hjemmetjenesten.

Nord for polarsirkelen er det i tillegg mørketid fra november til januar. Er du heldig, kan det hende at kommunen har tatt seg råd til å kjøpe inn utstyr som lommelykter. En lommelykt gjør det faktisk litt enklere å finne frem når veien er gjensnødd, men den beskytter ikke mot snø og kulde som fester seg til tynne bomullsbukser.

Helt annerledes for brannmannen, feieren og vaktmesteren

I mer mannsdominerte yrker forlanges det i langt større grad at klær og utstyr skal være på plass. En brannmann og en feier har klær og utstyr som er tilpasset arbeidsoppgavene, og brannsjefen pålegger sine ansatte å bruke nødvendig klær og utstyr. I teknisk etat har også ansatte klær og utstyr tilpasset sine arbeidsoppgaver.

Jeg kom tilfeldigvis i prat med en vaktmester her om dagen. Han jobber i en kommune og kunne fortelle at han får utdelt jakke, kjeledress til vinterbruk, t-skjorte, genser, bukse, sommersko og egne vintersko. I samme kommune har ansatte i hjemmetjenesten en bomullsuniform og tilgang til én ytterjakke.

Et av målene for enhver kommune må være at ansatte i hjemmetjenesten skal ha full bekledning på arbeidsgivers regning på lik linje med ansatte i mer mannsdominerte yrker. Hvordan kan vi ellers stå inne for det å bli omtalt som et av verdens mest likestilte land? Det er valg i 2023. Kanskje er det betimelig å kontakte en politiker og diskutere yttertøy til ansatte i hjemmetjenesten.

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anne Marit Opsahl Lusevjaveien 8b

Hjelpepleier
1 år 1 måned siden

Tynne bommulsbokser har vi og ,dårlige jakker. Sko må vi holde selv. Skrape is og snø av biler og det blir elendig brøytet på parkerings plassen vår i hjemmetjenesten Drammen. Vi er nederst på rangstigen, noe vi blir minnet på hver dag.

Trond Lygre

bedriftsrådgiver
1 år 1 måned siden

Dette reguleres i avtaleverket og må inn i Hovedtariffavtalen.

Martin Sveberg

1 år 1 måned siden

Skriv avvik på HMS
At arbeidstøy ikke holder arbeider varm og tørr .
Og samtidig etterlys arbeidsgivers sikker jobb analyse for valg av "rett bekledning" til denne jobben.
Da har man noe og begynne med i en prosess.
Legg byrden på arbeidsgiver når det gjelder dokumentasjon.

Tanja

Renholder
1 år 1 måned siden

Tror dette gjelder ansatte i flere yrker. Renholdere har ofte ikke betalt arbeidstøy eller-sko. Miljøarbeidertjenesten likeså. Lettere å få dette på plass hvis det er nedfestet i tariff.

Roksana zdanek

Helsefagarbeider
1 år 1 måned siden

Nå må det jo skje noe! Med oss som jobber i hjemmesykepleie. Det er helt uaksepabelt at vi er helt glemt! Vi gjør en viktig jobb men det at vi ikke har dårlig klar går og fryser det fører jo også til at sykeftavaret blir høyere. Vi må ha riktig uniformer! Vi er en god del ute, ta være på oss!

Kirsti Ruud Dahle

Hjelpepleier
1 år 1 måned siden

Har jobbet i helsevesenet i 42 år.siste27 år i hjemmetjenesten. Vi har aldri blitt prioritert med arbeidstøy .Vi har siste 5 år fått unifor som er av polyester.De er fryktelig varm om sommeren og iskald om vinteren. Nå har vi fått jakker som er tilpasset menn i andre uterelaterte arbeidsplasser.De er altfor store.En skam av Lillestrøm kommune.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse