fbpx – Det er på tide å skifte uniform Hopp til hovedinnhold

– Det er på tide å skifte uniform

– Jeg er nyutdannet sykepleier og jobber i hjemmesykepleien. Jeg er stolt av yrket mitt. Det jeg derimot ikke er så stolt av, er uniformen min, skriver Gabrielle Drageseth.

Yrkesstolthet har jeg, og jeg har inntrykk av at den ligger i beinmargen hos de fleste av oss. Jeg får bare positive tilbakemeldinger på yrkesvalget. Som nyutdannet sykepleier har jeg opplevd å bli respektert fra dag én uavhengig av erfaring. Og jeg føler en forpliktelse til å gjøre en god jobb.

Men jobber du i hjemmesykepleien, kan selvtilliten få seg en knekk. Å gå ute blant folk – mellom besøkene – i de slitte, pløsete og falmede uniformene føles ikke bra.

Buksebenene henger ut som poser rundt tynne strikker over skoene. At pologenseren under skjorten og ytterjakken er privat – siden det er for dyrt for arbeidsgiver å kjøpe langermet, varm skjorte og en jakke til de ansatte – hjelper ikke på stoltheten. De dagene uniformene kommer tilbake fra vaskeriet er alles oppmerksomhet rettet mot klærne. Alle ønsker å få karet til seg de fineste av de blå uniformene hvor passformen ikke er vasket ut slik at man kan føle seg litt bedre.

Fellesskap og identitet

Har ikke Norge lang erfaring med å lage uniformer av god kvalitet, god passform, funksjon og holdbarhet? For eksempel i 2017 da Posten og Bring fikk nye uniformer. Postbudet og sjåførene i gata gikk plutselig rundt i nye, fine og flotte uniformer. Gikk de ikke også litt rakere i ryggen? En kunne liksom se at de selv syntes uniformene var fine.

Hvorfor skal man gjemme kommunens helsearbeidere bak store posete uniformer?

Postbudene og sjåførene hadde selv vært med å oppgradere uniformen til et enkelt og funksjonelt design. Klærne var av høyere kvalitet og til og med billigere å produsere.

En uniform skaper et fellesskap og en identitet. Lagfølelsen og samholdet forsterkes, og roller blir tydelig formidlet.

Det bør bli en nasjonal satsing på uniformen til hjemmesykepleien. Hvorfor skal man gjemme kommunens helsearbeidere bak store posete uniformer? Vi er der uansett om du ønsker å se oss eller ikke, og vi er stolte av den jobben vi gjør.

Forskjell på status

Statusen til en sykepleier er avhengig av hvor i helsetjenesten vedkommende jobber, og jeg vet at hjemmesykepleien ikke gir høyest status. Jeg får blandet respons for mitt valg av arbeidssted. Jeg blir møtt med respekt for valget jeg har tatt, men mange mener at det må være mer spennende å jobbe på et sykehus. At man får mer erfaring der fremfor å tørke rumper og lage mat i hjemmesykepleien. Men om du tror at sykepleiere i sykehus ikke vasker rumper, så tar du feil.

Samhandlingsreformen gir flere sykepleiefaglige oppgaver og et mer helhetlig pasientforløp i kommunen. Det er en spennende arbeidsplass, og jeg jobber selvstendig. Arbeidsoppgavene er både krevende og varierende, og det følger mye ansvar med jobben.

Det er nødvendig å tenke nytt

Jeg er stolt av å være sykepleier i kommunehelsetjenesten. Og jeg ønsker at folk skal vite hvor alene vi står i jobben sammenliknet med sykepleiere på sykehus som har tilgang på leger hele døgnet. Ønsker du å få lov til å dø hjemme i kjente omgivelser med pårørende til stede, så er hjemmesykepleien sterkt inne i bildet. Vi er med på å legge til rette for at det skal være mulig med et helhetlig pasientforløp i kommunen. Her mener jeg at yrkesstoltheten bør være enda sterkere, og da kan vi gjerne begynne å gjøre noe med uniformene.

Brukerne klarer ikke å skille mellom hjemmesykepleien og praktisk bistand.

Hvorfor har sykepleiere samme uniform som hjemmehjelpen i kommunen? På sykehus har de lagt vekt på forskjellige uniformer så pasientene kan se forskjell på leger og sykepleiere selv om begge uniformene er hvite. I hjemmesykepleien klarer ikke brukerne å skille mellom hjemmesykepleien og praktisk bistand. Den blå uniformen er helt lik og blir brukt av flere forskjellige tjenester i kommunen.

Det er også forskjell på å jobbe inne på avdeling og å jobbe ute, og det er nødvendig å oppgradere uniformen til hjemmesykepleierne med tanke på passform, fasong, kvalitet og tilstrekkelig med klær. Her har vi noe å lære fra Ambulansetjenesten som jeg har flere års arbeidserfaring fra – før jeg ble sykepleier.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse