fbpx Helseforetaksmodellen er pasientbusiness Hopp til hovedinnhold

Helseforetaksmodellen er pasientbusiness

Bildet viser figurerer av en portør som triller en tom båre med mynter

Omsorg har blitt handelsvare. De som bedriver handelen, vil spare inn på ansatte og omkostninger for å tjene mer penger privat eller for å overholde idiotisk lave budsjetter.

Årsaken til at helseforetaksmodellen er butikkdrift med pasienter, bunner stort sett i at omsorg pleide å være kvinners ansvar. «Likestillingen» har dreid seg om at vi aper etter mannssamfunnets verdier. Omsorg er det «ingen» som vil ta i lenger, og alle som likevel bedriver omsorg, hjemme eller offentlig, blir lønnet lavt.

Omsorg tilhører ikke statusyrker, og sykepleiere får applaus og «sin lønn i himmelen». Det er sykepleiermangel og lærerflukt. Ingeniører, økonomer og så videre er tradisjonelle mannsyrker. Dette er statusyrker. Og her gjelder det å lykkes. Det vil si helst klatre til lederstillinger.

En handelsvare

Omsorg har blitt handelsvare. De som bedriver handelen, vil spare inn på ansatte og omkostninger for å tjene mer penger privat eller for å overholde idiotisk lave budsjetter. Og de som får til det, får fjær i hatten, status og høyere lønn.

Mange kommuner har fjernet selve ordet omsorg også. For nå skal det hete helse og mestring. Vi skal mestre, og vi skal klare oss selv i eget hjem, for da slipper samfunnet eller private å bedrive omsorg.

Jeg tenker at likestilling burde ha vært å videreføre kvinnelige verdier. Det vil si omsorg. Vi bør ikke satse på å konkurrere med og overgå menn i deres verden i å hoppe høyest, lengst, løpe og kjøre fortest og være mest mulig frampå for egen vinning. Men «omsorg» … fysj og føy, da, gitt.

Omsorg – noe negativt

Vi kvinner er dumme nok til å si: «Snille jenter kommer til himmelen, slemme jenter kommer så langt de vil».

Å være snill og omsorgsfull har blitt noe negativt. Jeg lurer på hvem som ikke trenger omsorg en gang i livet? Burde ikke samfunnet vårt satse på det, og spesielt på det? Så får de som konkurrerer for å vinne i mindre vesentlige øvelser, prioriteres kraftig ned.

Helse og omsorg er viktigst. Gudskjelov så heter det visst fremdeles Helse- og omsorgsdepartementet. Jeg håper i det minste at det hjelper.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse