fbpx Sykepleier hyller annerledes hud: – Skjønnhet er mangfold Hopp til hovedinnhold

Sykepleier hyller annerledes hud: – Skjønnhet er mangfold

Bildet viser en ung kvinne med hudsykdommen vitiligo

– Det er ingen tvil om at «skinfluenserne» er kommet for å bli, og det gjør meg glad når jeg ser folk på ulike kontinenter omfavne kroppen sin slik den er, skriver hudsykepleier Astrid Blikstad.

«Cara Delevingne viser stolt frem sin psoriasis på Met-gallaen», lød en overskrift i det internasjonale motemagasinet Marie Clair før sommeren.

Delevigne, som er modell og skuespiller, ankom gallaen i en flott, skreddersydd vinrød drakt. Midt på den røde løperen tok briten av seg den glamorøse jakken og avdekket bar hud malt i skinnende gull. Men ikke alle områdene av overkroppen var malt i gull. Modellen viste også frem psoriasisflekkene sine.

Delevignes moteøyeblikk fikk stor oppmerksomhet og ble hyllet av blant annet Det internasjonale psoriasisforbundet (IFPA). Organisasjonen mener Delevignes antrekk viser verden at psoriasis ikke trenger å bli dekket til. IFPA poengterte også at en slik representasjon i mediene kan hjelpe mennesker som lever med sykdommen, til å forstå at de ikke er alene.

Skjønnhet lar seg ikke definere av stereotypier

Når jeg er inne på interessante mennesker som bryter med det normative i modellindustrien, må jeg trekke frem Roger Monte. Den 38 år gamle modellen fra Brasil har hudsykdommen vitiligo, som gjør at områder på huden mangler pigment. Sykdommen medfører at man får hvite partier på huden som står i kontrast til huden ellers, særlig på melaninrik hud.

Roger Monte og Winnie Harlow, en annen kjent modell med vitiligo, inspirerer millioner av mennesker gjennom sitt arbeid i modellbransjen. De har på mange måter gitt vitiligo et ansikt, noe som helt klart påvirker menneskers kunnskap og forståelse for sykdommen.

En annen modell jeg har stor respekt for, er den flotte Jeyza Kaelani. Hun har den medfødte hudsykdommen iktyose. Iktyose gjør huden fortykket og flassende, og man får skjelldannelse på huden. Kaelani har omfavnet sin helt unike hud og har gjort flere spennende fotoseanser. På instagramprofilen @lyricallydiverse kan du se flotte bilder av Kaelani, og jeg er helt sikker på at hun inspirerer mange mennesker, med og uten hudsykdom.

SKINFLUENSER: Jeyza Kaelini har den medfødte hudsykdommen iktyose. På sin instagramprofil viser hun med stolthet frem huden sin.

Selv om det nok er en lang vei å gå til vi blir kvitt urealistiske skjønnhetsidealer, er det kjærkomment å se Monte, Harlow og Kaelani vise verden at skjønnhet ikke lar seg definere av stereotyper. På sin måte bidrar de tre modellene til å bryte ned fordommer og stigma knyttet til å leve med synlig sykdom.

De er talerør for andre

Som min far pleier å si: «Det nytter ikke bare å stå frem med noe. Du må også stå for noe.» Disse kloke ordene reflekterer jeg ofte over, særlig nå som vi i større og større grad blir eksponert for influensere som vil selge oss produkter. Reklame er ikke lenger forbeholdt oppslagstavler, magasiner og pausene på tv.

Derfor ønsker jeg å fortelle litt om mennesker som viser seg frem i sosiale medier. Personer som etter min mening står for noe. Og som står for den de er. Tør å være ærlig og vise frem livets mange fasetter. Bruker seg selv for å påvirke sine omgivelser til å normalisere det å leve med kronisk hudsykdom. De står for den de er, men de er også talerør for andre som sliter med hudsykdom.

Jasmine Ivanna Espy er en ung amerikansk kvinne som driver informasjonsarbeid om helse og normkritikk. Espy lever selv med hidradenitis suppurativa (HS) og jobber for å spre kunnskap om HS på ulike digitale arenaer. Jasmine er en influenser jeg har stor respekt for, og hun er utvilsomt en viktig stemme, særlig for HS-miljøet i USA. Hun deler åpent og ærlig om hvordan HS har påvirket livet hennes. Ikke minst hvordan hun mestrer livet med sykdommen.

Espy har lenge drevet med informasjonsarbeid på sosiale medier. Der forteller hun verden om sykdommen og hvordan symptomene kommer til uttrykk. La deg inspirere av hennes kunnskap, mot og bidrag til å gjøre verdensveven litt mindre stereotypisk og hundre ganger mer spennende.

Verden blir rausere

Psoriasis- og eksemforbundets ungdomsorganisasjon huser også en influenser, nemlig Malin Angeltveit. Hun viser hun frem små og store psoriasisutbrudd, ofte komplimentert av knæsj hårfarge og make up on fleek. Jeg er stolt over at vi i Norge også har påvirkere som står for – og frem – med sin hudsykdom. Du skal ikke bla så lenge på Malins profil før du skjønner nettopp hvor tøff denne kvinnen er. Hun engasjerer seg for å normalisere hud og kropp i ulike prosjekter.

Det er ingen tvil om at «skinfluenserne» er kommet for å bli, og det gjør meg glad når jeg ser folk på ulike kontinenter omfavne kroppen sin slik den er. Så kan vi snakke lenge og langt om økt kroppspress og de negative effektene av sosiale medier. Men som dere sikkert har skjønt, så finnes det veldig mange positive sider ved disse arenaene. Verden blir litt mindre, og den blir rausere. Folk som tidligere ikke hadde forbilder å identfisere seg med, kan nå finne representasjon på den røde løperen, i motemagasinet eller på Instagram. Skjønnhet er mangfold.

En versjon av dette innlegget ble først publisert i Hud & Helse, medlemsbladet til Psoriasis- og eksemforbundet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse