fbpx Jordmorforbundet NSF vil advare på det sterkeste mot å kutte i fødetilbudet på Helgeland Hopp til hovedinnhold

Jordmorforbundet NSF vil advare på det sterkeste mot å kutte i fødetilbudet på Helgeland

Helseforetakene svikter fødende ved å kutte kraftig i kvinnehelsetilbud, mener jordmorleder Hanne Charlotte Schjelderup.

Direktørene i Helse Nord varsler at de står i en økonomisk krise. Helgelandssykehuset foreslår å stenge fødeavdelingene på Helgeland i fire måneder for å spare penger. Saken styrebehandles onsdag 26. oktober. Vår felles krise handler om en underliggende drift av sykehusene som ikke er bærekraftig.

Jordmorforbundet vil advare Helgelandssykehuset på det sterkeste mot å kutte i en livsviktig akuttjeneste som fødetilbudet er. Helgelandssykehuset leverer spesialisthelsetjenester til befolkningen på Helgeland og har i dag tre fødeinstitusjoner: fødestue i Brønnøysund og to fullverdige fødeavdelinger i Sandnessjøen og Mo i Rana.

Reisetiden er lang selv i dagens situasjonen

Opptaksområdet for hele Helgelandssykehuset omfatter nær 35 000 kvinner fordelt på 18 kommuner. Helgeland strekker seg fra Trøndelag til Saltfjellet og litt nord for Mo i Rana. Området utgjør en sjuendedel av hele Norgeskystens lengde. Helgeland er preget av spredt bosetting og betydelige avstander. Reisetiden til sykehus er derfor lang for fødende også i dagens situasjon med tre åpne fødesteder.

I Nordland har mer enn 40 prosent av kvinnene mer enn én time reisevei til en fødeinstitusjon. NRKs undersøkelse viser at fødende fra Træna på Helgeland hadde Norges aller lengste reisevei til føden når vi ser på tidsbruk, forutsatt åpne fødeavdelinger. Tall fra SSB viser at svært mange fødende kvinner på Helgeland har lengst reisetid i landet til sin fødeavdeling når fødeavdelingene holder åpent.

Risikoen øker betydelig med lang reisevei

Ferjeturer og utfordrende helikoptertransport for akutt syke og fødende som må nå fram i tide, er en del av dagliglivet for innbyggerne i en av landets mest værutsatte regioner.

Risiko for fødende kvinner og baby øker betydelig med lang reisevei i fødsel. Gravide med kompliserte svangerskap og fødsler er økende, ifølge en rapport fra Helsedirektoratet. Fødsel er en enorm påkjenning for kroppen og utgjør en stor risiko for kvinner og barn.

Når en fødsel skjer ufrivillig utenfor fødested, er ikke alltid jordmor til stede. I tillegg mangler nødvendig utstyr for akutte situasjoner. I 1967 var det 182 fødeinstitusjoner i Norge. Nå har vi kun 44 fødesteder igjen. Fagfolk og innbyggere protesterer kraftig på de stadige kuttene i fødselsomsorgen og livsviktige kvinnehelsetilbud.

Ambulansepersonell er ikke kvalifiserte fødselshjelpere

Nær 400 norske kvinner føder hvert år ufrivillig før de når frem til kvalifisert fødselshjelp, viser 2021-tall fra medisinsk fødselsregister (MFR). En studie fra 2014 viste at risikoen for å ikke rekke fram til sykehuset ved fødsel har økt i alle fylker de siste 30 årene og er doblet på landsbasis i samme periode.

I løpet av de siste tre årene har nær 1000 mødre født før de når frem til fødestedet. Forskning viser at de fleste kvinner opplever slike fødsler som skremmende og dramatiske.

Ambulansepersonell er ikke kvalifiserte fødselshjelpere. De melder at de ofte føler seg utrygge i møte med fødende kvinner. Luftambulansen er heller ikke pålitelig som akutthjelp – spesielt på Helgeland, hvor det tidvis er vanskelige vind- og værforhold.

Fødende under transport har ikke tilgang til smertelindring under fødselen eller samme fosterovervåkning som en fødeavdeling kan tilby. Det er nærmest fysisk umulig å tilby god nok fødselsomsorg i en bil der alle er fastspent.

Jordmødre og fødselsleger må være tilgjengelig for akutt fødselshjelp hele døgnet – og for diagnostikk og behandling av komplikasjoner som oppstår. Eksempler er umiddelbar forløsning med keisersnitt eller sugekopp/tang når det er nødvendig.

Fødeavdelingene støvsuges for gynekologer

Vi er ferdige med å leke butikk i fødselsomsorgen, der dagens finansiering fører til kutt i tjenesten. Svangerskap, fødsel og barseltid må få de midlene som kreves for at det skal være forsvarlige akuttjenester der folk bor.

Vi etterlyser tiltak fra regjeringen for å bygge, beholde og bemanne robuste fagmiljø og fødeinstitusjoner. Antall ansatte må opp og arbeidsbelastningen ned, slik at landets jordmødre og gynekologer orker å stå i arbeid på sykehus gjennom alle livets faser og frem til pensjon.

Fødselsomsorgen er bærebjelken i vårt felles offentlige helsevesen. Nå støvsuges fødeavdelingene for gynekologer. Halvparten velger å jobbe i det private markedet etter innføring av ny bioteknologilov. Jordmødrene tilbys millionlønninger og følger etter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse