fbpx – Som helsepersonell skal vi hindre at eldre skeive kryper inn igjen i skapet Hopp til hovedinnhold

– Som helsepersonell skal vi hindre at eldre skeive kryper inn igjen i skapet

Bildet viser en figur av en gammel mann med stokk bakfra

– Jeg er homo, sykepleier og mann. Jeg har sjeldent opplevd å bli utsatt for diskriminering fordi jeg er skeiv. Men hvordan er det å være en eldre og skeiv sykehjemspasient? spør sykepleieren.

I det siste har jeg lest triste historier om eldre homofile menn som har krøpet tilbake i skapet etter å ha havnet på sykehjem. Historiene forteller at mennene var redde for å bli utsatt for mobbing av medpasienter og for å få dårligere helsetjenester av helsepersonell.

Noen av oss tenker kanskje: «Men vi lever i 2022et er trygt å være åpen om sin legning i dag». Men vi må huske at de som bor på sykehjem i dag, vokste opp i en tid der homofili var forbudt og ansett som en diagnose. Gjennom et langt liv har de møtt motstand og kjempet for å få like rettigheter som heterofile.

De banet vei for oss

Min generasjon står i gjeld til den forrige generasjonen. De banet vei for oss. I dag er det lettere å være skeiv og åpen om sin egen seksualitet og kjønnsidentitet. Det skrives mange artikler om hvordan det er å være ung og skeiv i dag. Men det skrives få artikler om hvordan det er å være eldre og skeiv.

Se for deg at din ektefelle av samme kjønn blir innlagt på sykehjem. Redselen for mobbing gjør at du degraderer din ektefelle fra å være «min kone» til «min venn». Du mister trygghet og kjærlighet i en allerede vanskelig situasjon.

Vi trenger mer kunnskap

Som sykepleier har jeg ikke tenkt mye over en pasients seksualitet eller kjønnsidentitet. Kartleggingen og behandlingen har hovedsakelig vært rettet mot rene fysiske og psykiske plager. Men seksualitet og kjønnsidentitet kan påvirke pasientens symptomer, helsehjelp og livskvalitet. Jeg skulle ønske vi fikk mer undervisning om seksualitet og kjønnsidentitet i grunnutdanningen. Jeg tror den kunnskapen fremmer tillit, åpenhet og et trygt miljø.

Dessverre tror jeg vi har en lang vei å gå for at eldre skeive skal være åpne og bekvemme med legningen sin. For å få til det må vi tørre å spørre. Som helsepersonell mener jeg at vi må tilegne oss mer kunnskap samtidig som vi jobber med våre egne holdninger. Som helsepersonell skal vi gi like gode helsetjenester til alle. Uavhengig av vår religion, livssyn eller etniske bakgrunn.

Vis at man er «homovennlig»

Jeg tror det og vil være fornuftig å vise at man er «homovennlig» ved for eksempel å bære en regnbue-pin på arbeidstøyet. Det er et lite tiltak. Kanskje fører det til at pasienten opplever at det er trygt å fortelle om sin seksualitet, og kjønnsidentitet?

Av og til lurer jeg på hvor mange eldre skeive pasienter jeg har gitt helsehjelp til som har krøpet tilbake i skapet. Jeg har en mistanke om at det er ganske mange. Tanken på at partene i et likekjønnet ekteskap ikke har turt fortelle at de er gift, er vond. Kanskje degraderer de seg selv og forteller at de bare er «gode venner»? Dersom det skjer, mener jeg det er uakseptabelt og respektløst. Eldre skeive skal ikke ha behov for å forsvare seg for å være den hen er.

Når du først har hatt mot til å komme ut av det mørke skapet, skal du ikke tilbake dit. Som helsepersonell skal vi hindre at eldre skeive personer, kryper inn igjen i skapet.

Innlegget ble først publisert av Laagendalsposten.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse