fbpx – Det er et historisk mandat Hopp til hovedinnhold

– Det er et historisk mandat

Abortloven har i stor grad vært uendret siden 1978. Derfor er det historisk at regjeringen oppnevner et offentlig utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort og alternativer til dagens abortnemnder.

Det er bred politisk enighet om at vi må sikre kvinner god støtte før og etter en beslutning om abort. Det er jeg glad for.

Spørsmålet om når abort skal være tillatt og hvem som skal ta den endelige avgjørelsen, er det flere ulike syn på. Jeg mener at så viktige spørsmål krever et solid kunnskapsgrunnlag for oss som foreslår og vedtar regelverket.

Abortloven skal gjennomgås

Allerede på Hurdal ble det bestemt at regjeringen vil oppnevne et offentlig utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort og alternativer til dagens abortnemnder. 1. juni kunne vi legge frem utvalgets mandat og presentere lederen.

Abortloven har i stor grad vært uendret siden 1978, men nå skal den gjennomgås på en grundig måte. Det er historisk – og på høy tid!

Utvalget får to hovedoppdrag: For det første skal de vurdere både et alternativ til dagens abortnemnder som ivaretar dagens grense for selvbestemmelse ved utgangen av tolvte svangerskapsuke – og et alternativ der grensen for selvbestemmelse utvides.

Skal sammenlikne praksis

For det andre skal utvalget innhente kunnskap om og vurdere rådgivningen og veiledningen av kvinner som vurderer svangerskapsavbrudd, samt oppfølgingen av kvinner som tar abort. Dagens organisering av tilbudet bør også vurderes. Vi ber også utvalget om å sammenlikne praksis for nemnder og oppfølging med andre nordiske land.

Utvalget skal i tillegg se på reglene for fosterreduksjon. Under Solberg-regjeringen ble det gjort en endring i abortloven som innebærer at fosterreduksjon bare kan foretas etter tillatelse fra en nemnd, uavhengig av svangerskapslengde.

Ulik kompetanse og perspektiv

Jeg er veldig glad for at Kari Sønderland, jurist og tidligere ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet, har takket ja til å lede utvalget. Hun har jobbet i departementet som helserettsjurist i mange år og kjenner vår abortlovgivning godt.

I tillegg til Sønderlands kompetanse, legger vi opp til at utvalget skal bestå av mennesker med bakgrunn og kompetanse innen, blant annet, medisinsk etikk, diagnostikk, oppfølging og behandling av gravide og sykdom og utviklingsavvik hos foster.

Vi er opptatt av at sammensetningen skal gjenspeile ulik kompetanse og ulike perspektiver når det gjelder abort. Derfor har vi invitert flere relevante aktører til å foreslå medlemmer. Vi jobber nå videre med sammensetningen og vil oppnevne hele utvalget om kort tid.

Verdifull kunnskap

Når utvalget er på plass, starter de arbeidet med å lage en utredning som skal legges frem om 1,5 år. Med den vil vi få et solid kunnskapsgrunnlag, som kan bidra til en opplyst politisk debatt om abortlovgivningen.

Det er ingen hemmelighet at det er ulike perspektiver i regjeringspartiene på abort. Nettopp derfor er det så viktig at vi får et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag.

Vi i regjeringen er opptatt av å ha et tett og godt samarbeid, også om saker der vi ikke deler alle synspunktene. Det legger vi også vekt på i dette arbeidet. Vi ønsker en ryddig og kunnskapsbasert tilnærming der vi sikrer at alle sider av saken er godt belyst før vi tar endelig stilling til hvordan framtidens regelverk bør være.

Jeg ser frem til den videre prosessen og er helt sikker på at dette historiske arbeidet vil gi oss mye verdifull kunnskap.

Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse