– Er det sikrere til sjøs enn på norske sykehus?
– Datteren til Jan-Erik Sverre døde uventet av blodforgiftning bare 31 år gammel, tre dager etter at hun fødte sin sønn. Kunne det vært unngått? spør nestlederen i NSF.
Jan-Erik satt igjen med mange spørsmål etter at hans datter døde. Han studerte organiseringen av sykehus, hva slags bemanning de har, og hvordan kompetansen hos dem som jobber der, er satt sammen.
Siden han kjente shippingbransjen godt, sammenliknet han kravene til bemanning på norske sykehus med de kravene han kjente fra skipsfart.
I shippingbransjen stilles det krav til bemanning.
Mens det i hans bransje stilles krav til bemanning hva gjelder antall personer, kompetanse, sammensetning, resertifisering og bemanningsstabilitet, fant han ikke liknende krav i helsetjenesten. Tvert imot. Det så ut til å være store forskjeller mellom sykehus og enkeltavdelinger. Det var lav bemanning, høy turnover og få eller ingen rutiner for å sikre en tilfredsstillende bemanning.
Jan-Erik undersøkte sykehusene, og vi vet at utfordringene ikke er mindre i kommunene. Det stilles med andre ord strengere krav til bemanningsstabilitet om bord på skip som frakter olje og gass enn det gjøres på norske sykehus.
Pasientskader oppstår ofte
Hvert år oppstår mer eller mindre alvorlige pasientskader på norske sykehus. Helsedirektoratet anslo i 2019 at i drøye ett av ti sykehusopphold ved somatiske sykehus i Norge, oppstår det minst én pasientskade. De mest alvorlige hendelsene, som for Jan-Eriks datters, er heldigvis sjeldne i Norge.
Urinveisinfeksjoner, trykksår, trombose/emboli og postoperative sårinfeksjoner er de mest vanlige. Dette er skader vi sykepleiere kunne forebygget om vi hadde hatt tid til god sykepleie. Det er tilstander som i de fleste tilfeller er lett å forhindre om man har gode rutiner, kompetente sykepleiere og, ikke minst, tilstrekkelig og stabil bemanning.
Bemanning og sikkerhet henger sammen
Sykepleieforsker Linda Aiken har brukt en kvinnealder på å forske på sammenhengen mellom sykepleierbemanning og pasientskade/død. Hennes forskning er bunnsolid, og konklusjonen er oppsiktsvekkende.
Sammenhengen mellom sykepleier-pasient-ratio og pasientskader og død er signifikant. Forskning publisert i The Lancet viser at en reduksjon i sykepleierens arbeidsmengde med 1 pasient mindre per sykepleier ga hele 7 prosent mindre sjanse for å dø på sykehuset de første 30 dagene etter innleggelse.
Forskningen viser tydelig at sykepleierbemanning – både antall og kompetansesammensetning har stor innvirkning på pasientsikkerheten.
Hadde et nytt medikament gitt så gode resultater (med ingen bivirkninger), ville det vært kjøpt inn for lengst, koste hva det koste ville. Men kampen for bedre bemanning ser ut til å være vanskeligere å vinne.
Det å kunne slå i bordet med tall og fakta er alltid bra.
Forskningsbasert kunnskap om at bedre bemanning er avgjørende for pasientsikkerheten, er viktig. Det å kunne slå i bordet med tall og fakta er alltid bra.
Men alle vi som har jobbet i helsetjenesten forstår at bemanning betyr noe. De vaktene der du har en stabil gjeng med kolleger rundt deg og der tiden strekker til for å løse alle arbeidsoppgavene kan komme litt for sjeldent.
Rekk opp hånda alle sykepleiere som har holdt seg når du egentlig må tisse, eller hoppet over lunsjen fordi pasienten venter. God sykepleie tar tid og krever kunnskap. Da må bemanningen gi rom for nettopp det.
Bedre bemanning
Noen vil nok mene det er naivt å peke på bedre bemanning når mangelen på sykepleiere er stor. Det mangler 7000 sykepleiere i dag. Det er et tall som ifølge SSB vil stige til 28 000 om 14 år.
Vi klarer ikke å beholde folk i jobben.
Da er det viktig at vi er tydelige på at en del av løsningen på sykepleiermangelen er nettopp bedre bemanning. Sykepleiermangelen skyldes blant annet at vi ikke klarer å beholdefolk i jobben. I dag forlater én av fem sykepleiere yrket i løpet av de ti første årene av sin karriere, og gjennomsnittlig avgangsalder for sykepleiere er 58 år.
Bedre bemanning vil gi lavere belastning, forebygge utbrenthet, og folk vil kunne klare å stå lenger i jobben. Ikke minst vil bedre bemanning heve pasientsikkerheten.
Ønsker å påvirke helsetjenesten
Når noen påføres unødig lidelse eller død ved norske sykehus eller helseinstitusjoner er det enkeltmennesker vi snakker om. Enkeltmennesker som Jan-Eriks datter.
Skal det være sikrere til sjøs enn på norske sykehus?
Jan-Erik transformerte sin sorg og sinne over til handling. Han bruker tiden sin på å snakke om bemanning, kompetanse og det han kaller bemanningsstabilitet. Han forsøker å påvirke helsetjenesten til å sette bemanning på agendaen og få på plass systemer for å sikre rett kompetanse til rett tid. For det kan vel ikke være slik at det skal være sikrere til sjøs enn på norske sykehus?
Forskning har vist at det er en klar sammenheng mellom pasientsikkerhet og bemanning. Derfor må det være krav til både hvor mange som skal være på jobb og hvilken kompetanse de skal inneha. Dette gjelder for både pasienten, pårørende og sykepleierens beste.
Vil du høre historien til Jan-Erik Sverre kan du lytte til Sykepleierpodden. Vi spiller inn en live-podkast i forbindelse med Pasientsikkerhetskonferansen 3. november. Stay tuned!
0 Kommentarer