Ansatte flykter fra sykehjem som konkurranseutsettes: – De vil ikke jobbe for private

Politikerne vil styrke eldreomsorgen i Bergen med mer konkurranse. Det vekker sterke reaksjoner.
– Bakgrunnen for at byrådet vil ha mer konkurranse, handler om å styrke eldreomsorgen i Bergen.
Det forklarer helsebyråd Marte Monstad (Frp) til Sykepleien.
Helsebyråden understreker at «det å drive sykehjem med stadig sykere beboere, mangel på kvalifisert personell og høyt sykefravær er en kjempeutfordring, og noe de aller fleste sykehjem kan kjenne seg igjen i».
Byrådet har blinket seg ut to sykehjem som skal konkurranseutsettes.
Pekte på to sykehjem
Det er bystyret i Bergen som har bestemt at to sykehjem skal konkurranseutsettes.
Byrådet har pekt ut Arna helseheim med 117 ansatte og Kalfaret sykehjem med 45 ansatte.
Akkurat disse to sykehjemmene ble valgt ut etter at de i en rapport kom desidert dårligst ut på områdene økonomi, HR og kvalitet.
Kommunen mener rapporten er grundig og at kriteriene var objektive og sammenliknbare.
Ansatte mener rapporten lukter bestillingsverk.
Til det svarer helsebyråd Monstad dette:
– Rapporten tar utgangspunkt i tall og verdier fra de tre siste årene, slik at tilfeldige svingninger ikke skulle gi unaturlige store utslag.
NSF representert
Hovedtillitsvalgt og Norsk Sykepleierforbunds representant, Bente Leversen, er en av seks i arbeidsgruppen som står bak rapporten. Den anbefaler overfor politikerne at Arna helseheim og Kalfaret sykehjem blir konkurranseutsatt.
– Sykepleierforbundet ville være med i arbeidsgruppen for å sikre objektive kriterier og medvirke til en ryddig prosess, sier Leversen til Sykepleien.
Les også Kommunen sykepleierne flykter fra
Hun understreker at kommunen flere ganger har sagt at alle ansatte på de to berørte sykehjemmene, skal få andre jobber i kommunen.
Leversen peker på at kommunen dermed går lengre enn det lov og rettspraksis krever av arbeidsgiveren ved virksomhetsoverdragelser, noe kommunen har lagt vekt på.
Strid, ja
Prosessen med å konkurranseutsette de to sykehjemmene har skapt strid.
Det har vært fakkeltog, protester og politisk streik, får Sykepleien opplyst av Gunnhild Helle, leder av avdeling Fagforbundet Bergen.
Det har ifølge Helle vært et enormt engasjement fra lokalbefolkningen.
– Ansatte ringer meg og ber om råd, de vil ikke jobbe for private aktører. De vil ha hjelp til å søke på andre jobber i Bergen kommune.
Eldrerådet i Bergen har også engasjert seg. De mener prosessen med å konkurranseutsette de to sykehjemmene «trolig» er uheldig for beboere, pårørende, ansatte og ledelsen.
Ansatte flykter
17 ansatte har til nå sagt opp stillingene sine ved Arna helseheim, ifølge opplysninger til Sykepleien. Fem av disse er visstnok sykepleiere.
Gunn-Hilde Våge er tillitsvalgt for de Fagforbundet-organiserte på sykehjemmet. Hun forteller om en vanskelig situasjon.
– Men kommunen lover at de ansatte som ikke vil jobbe for en ny arbeidsgiver, skal bli tilbudt andre stillinger i kommunen?
– Det høres fint ut bare på papiret. Ansatte kan bli tilbudt jobber med mye lengre reisevei, for eksempel, svarer Våge.
Dermed vil ifølge Våge hverdagen for mange bli påvirket negativt.
– Og det blir vanskelig å erstatte de ansatte som har sluttet på sykehjemmet, fordi det overalt er vrient å rekruttere kompetent helsepersonell, sier hun.
Sykepleien har spurt helsebyråden i Bergen om en kommentar til at ansatte flykter fra de to sykehjemmene.
– Vi ønsker å beholde alle de dyktige ansatte i våre tjenester, og det har over tid vært høy turnover på Arna helseheim. Også i forkant av konkurranseutsettingen. Det er også noen som slutter av andre årsaker, svarer Marte Monstad.
Så langt er det ifølge Monstad rekruttert én ny sykepleier og tre helsefagarbeidere for å dekke inn ledige stillinger.
Fagforbundet mot Sykepleierforbundet
Norsk Sykepleierforbund (NSF) organiserer 130 000 sykepleiere i Norge, det er et forbund i Unio. Fagforbundet organiserer på sin side 5000 sykepleiere, det er et forbund i LO-familien.
Fagforbundet ble i utgangspunktet med i arbeidsgruppen som, med støtte fra NSF, endte opp med å peke ut Arna helseheim og Kalfaret sykehjem.
Fagforbundet på sin side endte opp med å trekke seg fra arbeidsgruppen.
– Vi er imot privatisering generelt, vi er jo et LO-forbund. Vi ville ikke være gisler for byrådet med Christine Meyer fra Høyre og Marte Monstad fra Fremskrittspartiet i spissen.
Det sier Conny Lamberg til Sykepleien. Hun er konserntillitsvalgt for Fagforbundet i Bergen kommune. Hun er leder for 5600 medlemmer.
– Hva syns du om at Norsk Sykepleierforbund ble med i arbeidsgruppen som pekte på akkurat disse to sykehjemmene?
– Det syns jeg lite om. Jeg forstår at de ønsket å ha en hånd på rattet. Men det så ikke bra ut da tillitsvalgt for Sykepleierforbundet sto sammen med byråden da det ble fortalt at de to sykehjemmene ble konkurranseutsatt, svarer Lamberg.
Helsebyråden vil ha nytenkning
Helsebyråd Marte Monstad skriver i en e-post til Sykepleien at med en stor vekst i antall eldre, og samtidig nedgang i yrkesaktive innbyggere, er det behov for å rigge tjenestene annerledes i tiden fremover.
– Å slippe til flere krefter som kanskje har andre måter å jobbe på, kan gi rom for en positiv utvikling og nytenkning som kan komme flere sykehjem til gode, skriver Frp-byråden.
Hun er klar over at konkurranseutsettingen er en beslutning som berører mange.
– Vi gjør vårt ytterste for at de ansatte skal bli godt ivaretatt i prosessen. Vi arbeider i tillegg fortløpende med flere tiltak for blant annet å styrke arbeidsmiljøet og å tilby ekstra kompetanseheving.

0 Kommentarer