fbpx Overraskende mange positive til privatisering Hopp til hovedinnhold

Overraskende mange positive til privatisering

Bortimot 60 prosent av velgerne mener private bør konkurrere om kommunale omsorgsoppgaver, viser en undersøkelse Unio har gjennomført.

Unio, som blant annet organiserer sykepleiere, bestilte en meningsmåling om privatisering for å få argumenter i valgkampen. Svarene fra «folk flest» skremmer, sier Unio-leder Anders Folkestad til Aftenposten.

På spørsmål om i hvilken grad «din kommune bør bruke kommersielle private tilbydere innen helse- og omsorgstjenester, svarer 27 prosent i stor grad, 31 prosent i noen grad, 23 prosent i liten grad og 16 prosent ikke i det hele tatt.

 

Helt andre tall

- Dette er svært overraskende og viser helt andre tall enn Fafo-rapporten som nylig ble offentliggjort, sier forbundsleder i NSF, Eli Gunhild By. Denne rapporten viser stor oppslutning om den offentlige helse- og omsorgstjenesten.

Nesten 70 prosent ønsker seg et kommunalt tilbud, og 10 prosent foretrekker at det er en frivillig organisasjon som driver tjenesten. Oppslutningen om det offentlige øker med alderen, men selv blant de under 30 år foretrekker om lag 60 prosent et offentlige eller ideelt drevet tilbud.

 

Privatiseringsvind

Anders Folkestad understreker at privatiseringsviljen er størst på borgerlig side, og han minner om at disse partiene har solid fremgang.

- Det blåser tydeligvis en privatiseringsvind over landet. Holdningsendringen skjer over tid, etter som innslaget av private øker i kommunesektoren.

Folkestad og Unio ba Respons om å stille tre spørsmål om privatisering. For å unngå misforståelser ble det presisert at spørsmålene dreide seg om «kommersielle private tilbydere».

- Det som er skremmende, er at vi bevisst spurte om "kommersielle private tilbydere", for å gjøre det klart hva det er snakk om.

- Tallene tyder jo nesten på at folk flest ikke bryr seg så veldig.  Men det er nok også et tegn på at det offentlige ikke har gjort jobben sin bra nok. Er man frustrert over tilbudet, er det vel lett å tenke at enhver forandring er til det bedre, sier Folkestad.

 

Les mer:

Tema: Privatiseringens pris

- Det blåser tydeligvis en privatiseringsvind over landet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse