fbpx Legger ned bosenter fordi kommunen skylder Husbanken penger Hopp til hovedinnhold

Legger ned bosenter fordi kommunen skylder Husbanken penger

bilde av veralin rasmussen

Husbanken truer Stjørdal kommune med tilbakebetaling av titalls millioner fordi kommune ikke bruker alle avdelinger på et nytt omsorgssenter de har lånefinansiert. NSF-tillitsvalg er redd hun kan miste kolleger i prosessen.

Stjørdal kommune risikerer å måtte betale tilbake mellom 46 og 50 millioner kroner til Husbanken.

For å unngå det, må de ta i bruk i bruk minst to av tre tomme avdelingene ved Fosslia omsorgssenter i løpet av året. Det var kravet Husbanken stilte da kommunen fikk tilskuddet, ifølge Bladet, som er lokalavis for Malvik, Meråker og Stjørdal.

– Ikke uvanlig

At kommuner får slike krav, er ikke uvanlig ifølge fungerende kommunikasjonsdirektør i Husbanken, Are Sauren til Sykepleien.

Kommunen må nå omorganisere og flytte både beboere og ansatte. 

Veralin Rasmussen, som er tillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i kommunen, er bekymret for at kollegaer vil slutte, og at sykepleierkompetansen vil bli svekket.

Trang økonomi

Ifølge Bladet kommer kravet fra Husbanken på toppen av en allerede anstrengt økonomisk situasjon for kommunen. For å håndtere utfordringene har kommunen laget en prosjektplan kalt «Rett bruker på riktig tjenestenivå». 

Planen innebærer blant annet:

  • Lånke bosenter skal legges ned.
  • Bemanning skal flyttes til Fosslia.
  • Det skal innføres et nytt trinn i omsorgstilbudet: «trygghetsboliger».
  • Nye kriterier for tildeling av bosenterplass skal innføres.

Ansatte ved Lånke bosenter har uttrykt bekymring over prosessen. Kommuneledelsen hevder imidlertid at de ansatte har blitt informert og har mulighet til å uttale seg.

Feilplasserte beboere

Kommunen har også et økende problem med feilplasserte beboere i bosentrene. Det har ført til en markant økning i antall avvik. 

Katarina Sederholm Hoff, leder for helse og sosial, understreker alvoret i situasjonen og påpeker faren for liv og helse går tapt knyttet til feilplasseringene. Et av hovedproblemene er at St. Olav brått sa opp en avtale om sengeplasser verdt ti millioner kroner.

– Vi har tabbet oss ut, og nå må vi redde oss inn, sier Katarina Sederholm Hoff, til Bladet.

Frykter kolleger kan forsvinne

Veralin Rasmussen, reagerer slik i et intervju med Bladet

– Vi er ikke uenige i det med rett bruker på rett sted. Men vi mener det også er viktig med rett ansatt på rett sted. Vi bryr oss om at brukerne må bli godt ivaretatt, men også de ansatte. Det vi reagerer på er prosessen.

Til Sykepleien sier hun at de frykter at de kan miste noen av de ti sykepleierne de har ansatt i kommunen.

Ingen mister jobben

– Vi har fått beskjed om at ingen må gå, og at vi får tilbud om arbeid på Fosslia, men det er det ikke alle som vil, sier Rasmussen.

Hun har jobbet i kommunen siden 2007.

– Jeg er mest redd for å miste sykepleiekompetansen vi har. Mange av våre sykepleiere har jobbet her på Lånke i mange år. Samtidig er jeg også redd for å miste kollegaer som trenger tilrettelegging.

De ansatte skal ha blitt varslet om endringer på Lånke bosenter før jul, men har først nå fått uttale seg.

Strenge Husbank-krav

Husbanken har stilt strenge krav til kommunen og krever en plan for når de ledige plassene på Fosslia skal tas i bruk. Hvis ikke kan kommunen miste muligheten for fremtidige tilskudd til bo- og velferdssentre.

Fungerende kommunikasjonsdirektør i Husbanken, Are Sauren, sier til Sykepleien at dette skjer fra tid til annen.

– Det er et krav i regelverket for investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem at omsorgsplassene brukes i tråd med tilsagnet kommunen har fått, sier Sauren. 

Ikke alt går som planlagt

Han forteller det kan være flere grunner til at ting utvikler seg annerledes enn kommunene har planlagt, og at plasser derfor ikke blir tatt i bruk som planlagt og forutsatt. 

Hovedregelen er da at Husbanken skal kreve tilskuddet tilbakebetalt.

– I dette tilfellet kom kommunen med en forespørsel om dispensasjon fra å ta i bruk resterende omsorgsplasser 5. januar i år, sier Sauren.

Husbanken har dialog med kommunen om å legge frem en plan for videre bruk av plassene. 

– Kommunen sier at planen vil bli politisk behandlet i løpet av februar. Deretter vil Husbanken vurdere forespørselen fra kommunen, legger han til.

Saken skal behandles i kommunestyret i Stjørdal 27. februar. 

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse