Hundrevis av plasser er ledige på sykepleieutdanningene
250 studieplasser for sykepleiere står tomme, viser oppmøtetallene fra studiestedene. Flere av studiestedene som droppet karakterkravet lyktes med å fylle plassene.
Rundt 6000 av sykepleiestudentene møtte opp ved studiestart, viser tall fra nettavisen Khrono.
Det at 250 plasser står tomme er en klar fremgang fra 2023. Da var det over 660 plasser som ikke ble fylt opp.
Khrono har gått igjennom alle tallene fra de 14 studiestedene og sammenliknet med fjoråret.
Sykepleien har tidligere skrevet om de sju studiestedene som droppet karakterkravet på et lokalt inntak etter at Samordna opptak var klart.
I 2023 var det åtte studiesteder som hadde ledige plasser, i år er det bare fire.
De fire studiestedene med ledige plasser:
- Universitet i Agder: 13 (beholdt karakterkravet).
- UiT Norges arktiske universitet: 91 (droppet karakterkravet).
- NTNU: 82 (beholdt karakterkravet).
- Høgskolen i Molde: 68 (droppet karakterkravet).
Den største forandringen er for Nord universitet, som i fjor hadde 120 ledige plasser. I år har de 464 oppmøtte sykepleiestudenter til 415 plasser. Nord fjernet karakterkravet på det lokale inntaket.
VID har ingen ledige plasser, mot 83 ledige plasser i fjor. De droppet karakterkravet på ekstraordinært inntak.
Selv om Høgskolen i Molde fortsatt har ledige plasser er det færre ledige plasser i år enn i fjor. 101 studieplasser som sto tomme i fjor, mot 68 i år.
UiT: – Betydelig flere studieplasser er fylt opp
UiT sliter åpenbart med å lokke til seg studenter til de 340 plassene på sykepleierutdanningen. Tross at karakterkravene ble tatt bort på ekstrainntaket, så står 90 plasser tomme, men det er færre enn i fjor, da var det 130 plasser som ikke ble fylt.
Dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT Gunbjørg Svineng, sier at det lokale opptaket med nye karakterkrav bidro til at de sendte ut 227 ekstra tilbud. 96 av disse takket ja til plassen på UiT.
– Vi ser at det fortsatt er rekrutteringsutfordringer som blant annet kan henge sammen med at dette fortsatt er helt nytt og at det ble gjennomført, som et lokalt opptak og ikke via samordnet opptak.
Hun nevner også at alle møtt-tallene er ikke klare enda så vi har ikke endelig oversikt over hvor mange ledige studieplasser de har.
– I tillegg har vi nå fokus på å rekruttere flere gutter til helseutdanningene og håper at dette også bidrar til at vi kan utdanne nok sykepleiere for å dekke helsetjenesten sitt fremtidige behov, skriver Svineng i en e-post.
Både Høgskolen i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet fjernet karakterkravet etter Samordna opptak, og har fylt alle plassene. I fjor sto henholdsvis 50 og 76 plasser tomme ved disse to studiestedene.
NSF student: – Må få bedre oppfølging
Studentleder i Norsk Sykepleierforbund, Kristoffer Andreas Haugen, er glad for at de får flere studenter på sykepleieutdanningene, men har allerede fått bekymringsmeldinger.
– Det er viktig at de følger opp studentene, vi har allerede fått signaler om at oppfølgingen er mangelfull, sier Haugen.
Han mener også at de som har lavere karakterer kan kreve mer oppfølging enn andre.
– Spørsmålet er om studiestedene har ressurser til dette, sier NSF Studentlederen.
NTNU: – Det ville vært uryddig
NTNU er et av studiestedene som beholdt karakterkravet. De står igjen med like mange ledige plasser som året før, men sier de uansett ikke ville droppet karakterkrav.
– Nei, det var ikke aktuelt å droppe karakterkravet. Det ville vært uryddig og urettferdig å endre opptakskravene mellom hovedopptaket og suppleringsopptaket, svarer Marit Reitan, prorektor for utdanning ved NTNU på e-post.
At NTNU ikke har klart å fylle opp studieplassene, får ingen konsekvenser for bemanningssituasjonen ved utdanningen, sier Reitan.
Oppdatert kl. 13 med kommentar fra NTNU.
Oppdatert kl. 09.30, 3. september med kommentar fra UiT.
1 Kommentarer
Helsefagarbeider
,Y- veien må åpnes ikke nedprioritere erfarene helsefagarbeidere