Aldri hatt flere søkere til sommerturnusen: – Vi har klart å skape oss et godt rykte
Å få nok ferievikarer til sommerturnusen er krevende mange steder i landet. Men i hjemmetjenesten i Nesset omsorgsdistrikt er det ikke lenger en utfordring.
– I fjor brukte vi svenske medisinstudenter for å få kabalen til å gå opp, sier sykepleier Camilla Bugge Skåren. Hun er tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ved hjemmetjenesten i Nesset omsorgsdistrikt, som ligger i Molde kommune.
I flere år ble ikke feriekabalen løst før i siste liten. Hull i sommerturnusen måtte tettes med både fast ansatte og svenske medisinstudenter.
Så bestemte ledelsen seg for å se på om det var noe de kunne gjøre for å forbedre situasjonen til den påfølgende sommeren.
Viktig å være inkluderende
De satte seg ned og diskuterte hvordan de kunne gjøre arbeidsplassen mer attraktiv, spesielt for studentene som allerede hadde vært innom i praksisperioden.
– Vi tenkte over hvordan det var da vi selv var studenter og innså at man ofte kan føle seg som en byrde, sier verneombud Jeanette Fjøseide.
Hun forteller at det har vært viktig for dem å inkludere studentene i arbeidsmiljøet tidlig.
Det innebærer å vise dem at de blir verdsatt, ha et godt samarbeid med Høgskolen i Molde og å fortelle studentene om de gode læringsmulighetene i jobben.
Framsnakket arbeidsplassen
Inger Anne Øyen er avdelingsleder for hjemmetjenesten, bofellesskapet ved helsehuset og somatisk dagsenter i Nesset omsorgsdistrikt.
Hun mener at en viktig suksessfaktor har vært at de ansatte oppriktig viser studentene at de er viktige for dem, framsnakker sykepleiefaget og jobben de gjør, noe som igjen motiverer og inspirerer studentene.
– Framsnakking er veldig viktig. Vi har vært opptatt av å fremsnakke både faget, arbeidsplassen og kollegene, sier hun og legger til:
– Vi har klart å skape oss et godt rykte.
Resultatene av å satse mer på rekruttering av studenter kan de ansatte på Nesset nyte godt av denne sommeren. De fikk flere søkere enn noen gang og visste allerede i januar hvem som skulle jobbe i sommerferien. De fleste av dem var lokale studenter som hadde hatt praksis der tidligere.
Synlig leder
En av årets sommervikarer er Serine Hånde (20), som går andre året på sykepleierutdanningen i Molde.
Hun forteller at hun fikk et veldig godt inntrykk da hun hadde praksis i hjemmetjenesten og derfor søkte seg tilbake.
– De tok meg veldig godt imot. Sjefen var til stede i avdelingen, kom på morgenmøtet og var sammen med oss, sier hun.
Hun mener at en god arbeidsplass har rom for å gjøre feil. Hun trekker også frem godt samarbeid og en leder som er synlig i avdelingen.
Alt dette har hun funnet i hjemmetjenesten i Nesset.
– I tillegg er det naturen her. Det å få kjøre rundt og besøke brukere i dette miljøet er veldig fint, sier Hånde og legger til:
– Det er en god arbeidsplass og et fint sted å jobbe i sommer.
– Kan stole på at brukerne får god hjelp
– Det at vi hadde hele sommerturnusen på plass tidlig, og i tillegg at flere av vikarene er ferdig utdannede sykepleiere, gjør at vi som er fast ansatt, kan slappe mer av denne sommeren, sier tillitsvalgt Camilla Bugge Skåren.
At årets vikarer er eldre og mer erfarne enn tidligere, skaper mindre bekymringer.
– De faglige vurderingene og observasjonene som studentene gjør, resulterer i at vi sykepleiere kan stole på at brukerne får god hjelp uansett hvem som måtte komme, sier Skåren.
0 Kommentarer