fbpx Vikartørke og turnushull: – Første sommeren jeg gruer meg Hopp til hovedinnhold

Vikartørke og turnushull: – Første sommeren jeg gruer meg

Bildet viser (f.v.) Hovedtillitsvalgt i Tingvoll kommune, Elin Hoseth og Benedicte Urke er hovedtillitsvalgt i Sykkylven kommune

I Møre og Romsdal kjenner kommuner på utfordringer med å få sommerturnusen til å gå opp.

Hovedtillitsvalgt Elin Hoseth i Tingvoll kommune på Nordmøre melder at kommunen ikke har nok ferievikarer.

– Vi har ingen sykepleiere eller sykepleierstudenter per i dag. I det hele tatt har vi få søkere på sommerjobb innen helse. Vi må bruke vikarbyrå, både på institusjon og i hjemmesykepleien, sier Hoseth til Sykepleien.

Ansatte i Tingvoll blir ikke kompensert ekstra for ekstravakter. Unntaket er om de tar en ekstra helg.

– De får da tilsvarende fri midt i uka, sier hun.

Hoseth forteller at kommunen gir en kompensasjon på 6000 kroner ekstra for en langvaktshelg som inkluderer lørdag og søndag. Ansatte som tar vanlige vakter på en lørdag og søndag, får 5000 kroner ekstra.

– Jeg har bedt om et nytt drøftingsmøte for å få høynet kompenseringen for langvaktshelg. Ingen ansatte ville ta disse vaktene, men ledelsen har ikke villet diskutere dette, sier Hoseth.

Tilbud om utvidet stilling

Hun forteller at det nå har meldt seg én sykepleier som til vanlig går som tilkallingsvikar. Vedkommende ønsker å jobbe deler av sommeren i hjemmesykepleien, men får ikke ekstra kompensasjon. 

– Ellers har andre tilkallingsvikarer fått tilbud om utvidet stilling i sommer. Mange av disse er pleiemedarbeidere, sier Hoseth.

Ifølge henne er det kun unntaksvis at sykepleiere tar på seg ekstravakt på helg i løpet av sommerferieavviklingen.

– Hvordan gikk sommeravviklingen i fjor?

– Det gikk bra med avviklingen av ferien i fjor på grunn av mye bruk av vikarbyrå, men deler av sommeren var veldig hektisk i forhold til ordinær drift, når vi har dobbelt så mange sykepleiere på vakt, svarer Hoseth.

Sykkylven kommune: – Sårbart

Benedicte Urke er hovedtillitsvalgt i Sykkylven kommune. Også hun rapporterer om utfordringer knyttet til sommerturnusen.

– Vi har noen søkere til sommervikarjobber, men få med fagkompetanse. Erfaringene viser at vi da blir sårbare, sier Urke.

Hun er usikker på om kommunen klarer å fylle opp sommerturnusen.

– Hullene må i så fall dekkes opp av fast ansatte med overtid når vi står der på dagen. 

Urke forteller at selv om turnusene som regel er fylt på papiret, viste julen i fjor og påsken i år mye fravær.

– Fraværet var størsteparten av vikarene. De fast ansatte kom på jobb syke fordi de ikke hadde samvittighet til å være hjemme. 

Også denne kommunen er avhengig av vikarer og ansatte som er villig til å ta ekstravakter.

– Har kommunen gode ordninger for dem som vil jobbe ekstra i sommer?

– Kommunen har i mange år hatt en avtale om 1000 kroner per ekstravakt på helg i tillegg til eventuell overtid, sier hun og legger til:

– De fleste tar ekstravakter gjennom sommeren på helg fordi de vet hvordan det det er å stå alene – ikke på grunn av betalingen. 

Urke er i drøftinger med arbeidsgiver om denne avtalen igjen i år. Hun håper det kan føre til en bedre økonomisk uttelling for dem som stiller opp gjennom sommeren.

– Blir verre i år

Urke sier fjorårets sommer i hjemmesykepleien var tøff med høy belastning for fagpersonene som jobbet. 

– Denne sommeren blir verre. Det ser jeg allerede fordi arbeidsbelastningen er mye større for sykepleiere og helsefagarbeidere i det daglige. Vi har også færre plasser på omsorgssenteret, og det gjør at syke pasienter som trenger et høyere omsorgsnivå, blir boende hjemme med hjelp fra hjemmesykepleien og sine pårørende. Utfordringen er at pårørende blir utslitt, og da har en plutselig to pasienter.

Urke sier de må ivareta alvorlig syke i hjemmet i større grad enn tidligere.

– I noen tilfeller kjenner vi på at det ikke er forsvarlig, men vi har ingen annen måte å løse det på enn å øke antall tilsyn. Det skaper igjen en større belastning, sier hun.

Sendte bekymringsmelding

Urke har sendt bekymringsmelding til kommunalsjefen for helse og til kommunedirektøren, og det har resultert i at kommuneledelsen har gjort noen grep for å sørge for forsvarlighet gjennom sommeren.

– Det har blitt gjort en del for å berge driften, men jeg tror vi kommer til å kjenne det godt. Dette er første sommeren jeg gruer meg til siden jeg var ferdig utdannet sykepleier i 2009 med tanke på ansvar og belastning, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse