Vold mot helsepersonell: Dette gjør du hvis du blir rammet
Hvert år utsettes rundt 700 sykepleiere og annet helsepersonell for vold på jobben. NSF tror mørketallene er store.
At pasienter skader helsepersonell, er ikke uvanlig. Å bli utsatt for vold er kanskje vanligst i psykiatrien og på institusjoner med demensrammede. Selv om det gjøres mye for å forebygge slike angrep, er voldshendelser fremdeles vanlig.
Får inn rundt 40 saker i året
Norsk Sykepleierforbund (NSF) hjelper sykepleiere med å få erstatning og godkjent skader som yrkesskader etter å ha blitt utsatt for vold.
– Hvor mange slike saker får NSF hvert år?
– De siste årene har vi til enhver tid hatt 40 løpende voldssaker – per i dag har vi 43 saker, opplyser NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
Hun har hentet inn tallene fra advokat Yvonne Frøen i forhandlingsavdelingen, som er en del at NSFs spesialiserte yrkesskadegruppe.
Store mørketall
NSF mener mørketallene er store når det gjelder å få oversikt over hvor mange sykepleiere som utsettes for vold og trusler.
– Sykepleierne er presset på tid og nedprioriterer å skrive avviksmeldinger. Noen dropper også å melde yrkesskader til Nav og forsikring dersom voldshendelsen ikke umiddelbart fører til sykefravær eller behov for legehjelp, sier Larsen.
Les NSFs huskeliste lenger nede i saken.
Noen tall
NSF har hentet inn noen av tallene som er tilgjengelig, blant annet fra SSB.
– SSB tar utgangspunkt i tall fra Nav som viser at det rapporteres om 250 til 300 trusler og rundt 650 til 750 tilfeller av vold per år mot helsepersonell, sier Larsen.
NSF mener tallene tyder på stor underrapportering.
– Hvorfor det?
– Tall vi har hentet inn fra klinikk for psykisk helse, rus og avhengighet OUS Ullevål, registrerte blant annet en økning på 250 prosent av vold, trusler og utagerende atferd fra 2015 til 2019. Ved Klinikk for psykisk helse og rus ved Sykehuset Østfold rapporterte de alene om 1448 tilfeller av vold, trusler og utagerende atferd i 2020, sier Larsen.
Statistikk fra forsikringsbransjen
DAYSY-rapporten 2023 fra Finans Norge inneholder statistikk fra selskapene som dekker rundt 87 prosent av det norske yrkesskadeforsikringsmarkedet:
- If skadeforsikring
- Gjensidige Forsikring
- Tryg Forsikring
- Fremtind Forsikring
- KLP Skadeforsikring
- Eika Forsikring
- Frende Forsikring
- DNB Livsforsikring
- Protector Forsikring
Psykiatri og demensavdelinger dominerer
NSF ønsker et overordnet nasjonalt registreringssystem som fanger opp de mest alvorlige personskadene, men som også vil gi oppmerksomhet rundt mindre skader og skadelidende.
– Målet er å forbedre både arbeidsmiljøet og bemanningssituasjon i helsetjenesten, sier Larsen.
– Har du et eksempel på en typisk sak?
– Det kan være en pasient i demensomsorgen tar tak i hendene til sykepleier og vrir om, eller en sykepleier som plutselig blir overfalt av en psykisk syk pasient, sier Larsen.
Hun forteller at det alltid er en kamp å få godkjent yrkesskadesaker som voldssaker i helse- og omsorgssektoren.
– Vi mener Nav og forsikring praktiserer regelverket for strengt, sier Larsen.
Erstatningen er avhengig av type skade
NSF har satt ned en egen gruppe som jobber hardt for at sykepleiere som har vært utsatt for vold, får erstatning og eventuelt godkjent skaden som yrkesskade.
– Hvor mye får de i erstatning?
– Det avhenger blant annet av hvor alvorlig skaden er. Dersom den medfører varig arbeidsuførhet, kan erstatningen bli høy. Men, får sykepleieren bare erstattet faktisk inntektstap, utgifter og eventuelt menerstatning, kommer hun eller han i beste fall ut i null, sier hun og legger til:
– I en alvorlig voldssak fikk medlemmet vi representerte, utbetalt i overkant av fire millioner kroner.
Siden 1991 har de fleste av forsikringsselskapene levert data til et felles register (DAYSY) som ligger i Finans Norge. Tallene viser at selskapene i 2022 fikk inn 331 meldinger som gjaldt ytre vold i helsetjenesten. Det ble betalt ut nesten 1,9 milliarder i erstatning.
Huskeliste: Dette må du gjøre
Hvis du skulle være så uheldig å bli utsatt for vold, er det flere ting det er svært viktig at du gjør. Her er en kort huskeliste med de tre viktigste punktene fra NSFs forhandlingsavdeling:
- Oppsøk lege så snart som mulig! Ofte kreves legesøkning innen 72 timer. Hold legen oppdatert.
Hvis fastlegen ikke kan undersøke deg innen 72 timer, kontakt legevakten. Gi legen en detaljert beskrivelse av arbeidsulykken og skaden. Husk å nevne at skaden skjedde på jobb.
- Meld skaden/sykdommen til Nav (ett års frist) og arbeidsgivers forsikringsselskap. Vær nøye med beskrivelse av skadehendelsen og hvor du er skadet/har smerter (ikke bare det verste).
Skademelding bør helst skrives samme dag som skaden skjer. Det kan gjerne gjøres samtidig med utfylling av intern avviksrapport. Det er arbeidsgiver som er forpliktet til å sende skademelding til Nav, men den som er blitt skadet, har selv ansvaret hvis ikke arbeidsgiver gjør det. Det er også viktig at det sendes skademelding til arbeidsgivers forsikringsselskap. Sørg for at flest mulig opplysninger om skaden/uhellet blir notert: hvordan skaden skjedde, hvorfor, hvor du er skadet (nevn alle kroppsdeler og om det var vitner på stedet).
- Ta kontakt med ditt fylkeskontor dersom du trenger hjelp
Norsk Sykepleierforbund kan hjelpe deg i yrkesskadesaken din. Ta kontakt med fylkeskontoret ditt for å få bistand kostnadsfritt.
På NSFs nettside finnes mer detaljert informasjon.
0 Kommentarer