fbpx Oslo kommune brøt loven da kommersielle ble utestengt fra sykehjemsanbud Hopp til hovedinnhold

Oslo kommune brøt loven da kommersielle ble utestengt fra sykehjemsanbud

Fra oppholdsrom på sykehjem.

Det rødgrønne byrådet i Oslo nektet kommersielle selskaper å delta i en konkurranse om å drive sykehjem. Det hadde de ikke lov til, ifølge en ny dom. Dette mener NSF om saken.

Etter at de rødgrønne partiene overtok styringen av Oslo, fikk ikke kommersielle aktører mulighet til å delta i anbudskonkurranser om sykehjemstjenester.

Stendi og Norlandia vant i retten

De to kommersielle selskapene Stendi og Norlandia, som tidligere drev sykehjem i hovedstaden, saksøkte kommunen i februar 2021. De mente Oslo kommune ikke hadde lov til å reservere anbudskonkurransen bare for ideelle aktører. Nå gir en dom fra Oslo tingrett dem fullt medhold, melder Altinget.

– Dommen slår fast at hvis det offentlige velger å kjøpe inn tjenester istedenfor å produsere dem selv, så må det i utgangspunktet være like konkurransevilkår for alle, sier advokat Aksel Joachim Hageler til Altinget.

Oslo kommune må betale nesten 3,8 millioner kroner i sakskostnader til Stendi og Norlandia.

Ifølge helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) har Oslo kommune enda ikke tatt stilling til om de anker dommen. Ankefristen er 24. januar.

NSF ønsker ideelle aktører

– Vi vil først og fremst ha kommunale eiere og ideelle aktører på sykehjem, det er i tråd med NSFs vedtak i flere landsmøter, sier Bård Eirik Ruud, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Han sier at den erfaringen de har med private eiere medførte lønnsnedgang for sykepleierne. 

– Når kommunene tok over gikk flere av våre medlemmer opp 100 000 i lønn, forteller han.

Det viktigste for NSF er at de pengene som ellers ville gått i eiernes lomme skal gå tilbake til kjernevirksomheten for å gi enda bedre pleie til pasienter og brukere, ifølge Ruud.

– Sykepleiere vil jo beholde lønnen ved en virksomhetsoverdragelse, men vi er bekymret for kollegene våre som jobber med renhold, kontor og administrasjon.

Ruud mener at om overskudd tas ut til eiere og ikke tilbake til virksomheten så vil tilbudet stykkes opp.

Byrådet i Oslo jobber med å la fire sykehjem i byen blir satt ut til ideelle organisasjoner, forteller Ruud.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse