fbpx To omsorgsselskaper klager Norge inn for ulovlig statsstøtte: – Vrir konkurransen Hopp til hovedinnhold

To omsorgsselskaper klager Norge inn for ulovlig statsstøtte: – Vrir konkurransen

Eldre mennesker i sykehjemskorridor

To kommersielle omsorgsselskaper klager Norge inn for Esa. De mener Norge gir ulovlig statsstøtte til ideelle organisasjoner i helse- og omsorgssektoren.

Selskapene Stendi og Norlandia Care mener Norge gjør noe ulovlig ved å utestenge kommersielle aktører og bare la ideelle organisasjoner gi anbud på visse helse- og omsorgstjenester. Det skriver Vårt Land.

Selskapene hevder Norge bryter reglene for statsstøtte. De viser til EØS-lover som Norge har forpliktet seg til å følge, og som er nedfelt i norske lover.

Nå har selskapene klaget Norge inn for EFTA-domstolens overvåkingsorgan Esa.

Advokat: – I strid med statsstøttereglene

Stendi og Norlandia Care mener ideelle organisasjoner konkurrerer med andre private selskaper om for eksempel kontrakter med det offentlige, samtidig som de også mottar statsstøtte gjennom en rekke forskjellige støttetiltak.

– Dette vrir konkurransen i markedet og er (…) i strid med statsstøttereglene, skriver advokat Aksel Joachim Hageler i en tekstmelding til Vårt Land.

Avisen har bedt Helse- og omsorgsdepartementet om en kommentar til søksmålet, men har ikke fått svar.

Oslo kommune er også stevnet

Parallelt med at staten er saksøkt, har Stendi og Norlandia stevnet Oslo kommune i en lignende sak som pågår i Oslo tingrett nå.

Helsebyråd i Oslo kommune, Saliba Andreas Korkunc, skriver i en epost til Sykepleien at han ikke ønsker å kommentere pågående rettsprosesser.

– Jeg ønsker å se hva utfallet av saken blir først, sier han.

Korkunc ønsker heller ikke å kommentere saken om at Stendia og Norlandia Care har klaget Norge inn for Esa, ettersom byrådet ikke har en rolle i den saken. 

– På generelt grunnlag ønsker det nye byrådet en velferdsmodell hvor alle gode krefter tas i bruk. Da er vi avhengig av et godt samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører. Vi er opptatt av å ha god dialog med private og ideelle aktører om hvordan de kan bidra, og om hvordan kommunen kan legge til rette for det, sier Korkunc.

Virke ser frem til avklaring

Per Gunnar Dahl er bransjeleder i Virke og representerer mange av de ideelle organisasjonene som driver helseinstitusjoner.

Hva tenker Virke om Esas henvendelse til norske myndigheter? 

– Virke har registrert at Esa har bedt Norge svare på om ulike incentiver som for eksempel tilskudd og momskompensasjon er brudd på statsstøtteregelverket. Virke ser frem til at norske myndigheter svarer ut dette på en betryggende måte, skriver Dahl i en e-post til Sykepleien. 

Har dere fått reaksjoner fra private på dette tidligere?

- Virke er den største arbeidsgiverorganisasjonen for blant annet private ideelle aktører og frivillige organisasjoner. Vi er godt kjent med ulike ståsteder innen feltet. Virke er i tett dialog med ulike premissleverandører for å få stabile og langsiktige rammevilkår, som kan gi interessenter muligheter til å levere gode, kvalitative helse- og omsorgstjenester, sier han. 

– Uheldig

 Hvilke konsekvenser kan det få for dere dersom klagerne vinner frem?

– Det er uheldig at kommersielle bruker juridiske ressurser mot private ideelle, i stedet for at de sammen løser de store oppgavene på helse- og omsorgsfeltet. Virke vil ikke forskuttere konsekvensene av eventuelle avgjørelser før de foreligger, sier Dahl.  

Vil dere følge opp dette på noe vis?

– Ja, Virke følger med stor interesse og oppmerksomhet både den politiske og rettslige utviklingen i dette, og vi arbeider for å ivareta våre medlemmers interesser og rammevilkår, sier han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse