fbpx Disse områdene skal Helsetilsynet prioritere i sine landsomfattende tilsyn i år Hopp til hovedinnhold

Disse områdene skal Helsetilsynet prioritere i sine landsomfattende tilsyn i år

Hodet med puslespill

Helsetilsynet har fått flere varsler om uønskede hendelser der medisindispensere har vært et sentralt tema. I 2021 mottok Helsetilsynet 245 varsler om pasienter som tok sitt eget liv mens de var under behandling.

Får eldre som bor hjemme, forsvarlig utdeling av legemidler ved bruk av medisindispenser? Gir psykiatrien gode nok tjenester til pasienter med depresjoner og som skrives ut med selvmordsrisiko? Har kommunene oversikt over hvordan det står til med den psykiske helsen til barn og unge i sin kommune?

Det er tre av områdene som Helsetilsynet skal undersøke i sine landsomfattende tilsyn i år.

Forsvarlig medisinering?

Rundt 7500 personer fikk medisiner ved bruk av medisindispenser i 2022, ifølge Helsetilsynet. 82 prosent av disse var eldre. 

Statsforvalteren skal i år undersøke hvordan kommunene legger til rette for og følger opp denne helsehjelpen. Helsetilsynet skal blant annet se nærmere på følgende:

  • Hvordan skjer valget av medisindispenser?
  • Får pasienten opplæring i bruk av medisindispenser?
  • Følger helsetjenesten med på medisindispenser som tiltak?

Helsetilsynet har fått flere varsler om uønskede hendelser der medisindispenser har vært et sentralt tema. Manglende vurdering av om dispenseren er egnet og tekniske forhold ved medisindispenseren har vist seg å være en del av årsaken til svikt i disse sakene, skriver Helsetilsynet i en pressemelding.

Selvmordsforebygging 

Hvert år mottar Statens helsetilsyn mange varsler fra spesialisthelsetjenesten om pasienter som har tatt sitt liv eller forsøkt å ta sitt liv mens de har vært under behandling i helsetjenesten. I 2021 mottok Helsetilsynet 245 slike varsler, og i 2022 var tallet 220.

Antallet selvmord i Norge har vært relativt stabilt med rundt 650 selvmord årlig. Det betyr at nesten to personer hver dag velger å ta sitt eget liv.

Pasienter som er så syke at de trenger innleggelse i psykisk helsevern, utgjør en risikogruppe. Derfor er det spesielt viktig med tiltak for å forebygge selvmord i denne gruppen, skriver Helsetilsynet.

Gjennom året skal de undersøke om psykisk helsevern for voksne sørger for gode og trygge tjenester til pasienter med depresjon.

Tilsynsmyndigheten skal se på kritiske trinn i behandlingsforløpet for pasienter som er innlagt i døgnavdeling med depresjon som hoveddiagnose. Målet er å bidra til selvmordsforebygging hos pasienter som blir skrevet ut med selvmordsrisiko.

Barn og unges psykiske helse

Statsforvalterne skal i 2024 føre tilsyn med arbeidet i kommunene for å fremme god psykisk helse hos barn og unge. 

Har kommunene oversikt over helsetilstanden til barn og unge, og hvilke faktorer i oppvekst- og levekårsforhold påvirker den psykiske helsen deres? Det er spørsmål Helsetilsynet skal finne svar på.

Helsetilsynet skal også undersøke om kommunen bruker denne kunnskapen i planarbeidet sitt og om det følges opp med relevante tiltak, skriver tilsynet.

Alle kommunene i landet kommer til å bli bedt om å svare på et spørreskjema. Statsforvalteren vil på bakgrunn av dette velge ut noen kommuner for å gjennomføre grundigere intervjuer.

Statsforvalteren vil arrangere en fellessamling for kommunene høsten 2024. Der vil funnene fra undersøkelsen og de grundigere intervjuene på fylkesnivå bli presentert.

Helsetilsynet skal i etterkant lage en oppsummeringsrapport med hovedfunn fra tilsynet på landsbasis.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse