fbpx Statsforvalterne fant lovbrudd i 19 av 30 tilsyn med tvunget somatisk helsevern Hopp til hovedinnhold

Statsforvalterne fant lovbrudd i 19 av 30 tilsyn med tvunget somatisk helsevern

En sykepleier viser omsorg men den ene hånden og makt med den andre

Dersom det ikke finnes et vedtak på tvangsbruk, har pasienten heller ikke et vedtak de kan klage på. Dermed står pasientene i realiteten uten rettssikkerhet, ifølge Helsetilsynets rapport.

I 2020 og 2021 gjennomførte Statsforvalterne tilsyn i hjemmetjenesten og ved sykehjem i 55 kommuner. Tema for det landsomfattende tilsynet var å finne ut om pasienter som ikke har samtykkekompetanse, og som ikke ønsker hjelp, får nødvendig helsehjelp.

I perioden ble det gjennomført 30 tilsyn av Statsforvalterne og 27 egenvurderinger av kommunene. Alle rapportene er nå gjennomgått, og funnene er gjengitt i en ny rapport.

Lovbrudd

Statsforvalternes fant lovbrudd i 19 av de 30 tilsynene de gjennomførte. Kommunenes egenvurderinger fant avvik i 25 av de 27 vurderingene.

Helsetilsynet mener det viser at regelverket i kapittel 4 A i pasient- og brukerrettighetsloven ikke er tilstrekkelig forstått og innarbeidet i tjenestene.

Andre funn:

  • Motstand fra pasienten mot helsehjelpen blir ikke alltid fanget opp.
  • Samtykkekompetansen til pasienten blir ikke alltid vurdert.
  • Pasienten tar ofte imot tillitsskapende tiltak, men de er mangelfullt planlagt, fulgt opp og evaluerte av helsepersonellet.
  • Pasienten får ikke alltid vedtak på tvungen helsehjelp når de skal ha det.
  • Pasientvedtaket om tvang blir ikke alltid evaluert.
  • Pasienten møter helsepersonell med mangelfull kunnskap og kompetanse i å bruke regelverket, og manglende felles praksis.
  • Pasienten møter tjenester der det kan være uklart hvem som er ansvarlig for helsehjelpen.
  • Pasienten møter tjenester med utydelige styringslinjer og ikke god nok oversikt over risikoområde.

Pasienter uten rettssikkerhet

Helsetilsynet sier i rapporten at en alvorlig konsekvens av funnene som er gjort, er at pasienter blir utsatt for ulovlig tvang når helsehjelpen blir gitt.

– Dersom det ikke er gjort vedtak på tvangsbruk, har pasienten heller ikke et vedtak å klage på, og står i realiteten uten rettssikkerhet, skriver Helsetilsynet.

Det er ti år siden Helsetilsynet gjennomførte landsomfattende tilsyn med tvungen somatisk helsehjelp, men lite har endret seg.

– Helsetilsynet finner det alvorlig at den samme svikten som ble påvist den gang, fremdeles er gjeldende ti år etter, skriver Helsetilsynet i rapporten.

Ifølge funnene er uklare ansvarsforhold en faktor som fører til at samtykkekompetansen til pasienten ikke blir vurdert, eller at det ikke blir vurdert om helsehjelpen bør gis med tvang eller ikke.

– Det er ikke klart hvem som kan fatte vedtak om tvungen somatisk helsehjelp, og det er heller ikke klart for alle ansatte hvem som kan vurdere pasienters samtykkekompetanse til helsehjelp, skriver Helsetilsynet.

Kommunene må følge opp

Helsetilsynet vil følge opp funnene fra tilsynene i møter med sentrale myndigheter. Til kommunene har Helsetilsynet følgende anbefalinger: 

  • Kommunen må sikre at ansatte har den kunnskapen og kompetansen som er nødvendig, slik at pasienter ikke blir utsatt for ulovlig tvang eller risikerer å ikke få nødvendig helsehjelp. Det innebærer et ansvar å sørge for opplæring og veiledning, men også å følge med på at kompetansehevende tiltak blir gjennomført og at tiltakene resulterer i at helsepersonell blir trygge på praktiseringen av regelverket.
  • Kommunen må sikre en tydelig plassering av ansvar, oppgaver og myndighet innen tvungen somatisk helsehjelp. Det må være klart hvem som er ansvarlig for helsehjelpen, og kommunen må sikre at ansvars- og oppgavefordelingen er kjent for de ansatte.
  • Kommunen må sikre at nødvendige opplysninger fortløpende blir ført i pasientjournalen og legge til rette for god informasjonsflyt mellom involvert helsepersonell og med den som er ansvarlig for helsehjelpen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse