fbpx Krise ved sykepleierutdanningen i Elverum Hopp til hovedinnhold

Krise ved sykepleierutdanningen i Elverum

Nils Christian Tvedt Karlsen fra Sykepleiepluss underviser i anatomi og fysiologi.

Tidligere sto søkerne i kø for å komme inn på sykepleien i Elverum. Nå klarer ikke Høgskolen i Innlandet å fylle opp alle studieplassene på heltidsstudiet i sykepleie.

Denne uka kom søkertallene fra Samordna opptak. Tallene viser at sykepleierutdanningen opplever de laveste søkertallene på ti år. Koronaeffekten er med andre ord over.

Får ikke fylt opp plassene i Elverum

Sykepleierutdanningen har fremdeles flere søkere enn planlagte plasser nasjonalt, men nedgangen merkes. I fjor registrerte Samordna opptak 10 299 søkere som hadde sykepleierutdanning som førstevalg. I år har tallet sunket til 9012. Det er en nedgang på 12,5 prosent.

Sykepleierutdanningen i Elverum merker nedgangen.

Tidligere sto søkerne i kø for å komme inn på sykepleien i Elverum. Nå klarer ikke Høgskolen i Innlandet å fylle opp alle studieplassene på heltidsstudiet i sykepleie. Også lærerutdanningene er i krise, både lokalt og nasjonalt, skriver avisen Østlendingen. [For abonnenter]

Uvisst hvor mange som er kvalifiserte søkere

Tallene som kom denne uken, sier bare hvor mange som har søkt ved fristen som var 15. april. Søkerne kan fremdeles endre prioriteten på valgene sine, og det er uvisst hvor mange av søkerne som er kvalifisert. Det blir offentliggjort i juni.

I fjor fikk 230 søkere tilbud om plass på den tradisjonelle sykepleierutdanningen i Elverum. 174 takket ja, men bare 169 møtte opp.

Ifølge Østlendingen har dekan Per Morten Fredriksen tidligere i år gitt uttrykk for sterk bekymring over at det stadig blir vanskeligere å fylle alle studieplassene på sykepleierutdanningen i Elverum.

I år er det kun 173 førsteprioritetssøkere til heltidsstudiet i sykepleie i Elverum.

– Problematisk

Ida Høyby, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Innlandet, sier til Østlendingen at utviklingen er problematisk.

– Samfunnet trenger sykepleiere. Det er viktig med rekruttering til yrket, slår hun fast.

Også Norsk Sykepleierforbund sentralt er bekymret. 

– Det er et signal arbeidsgivere og politikere må ta på alvor. Vi trenger at unge folk søker seg til sykepleie, og vi trenger lønns- og arbeidsvilkår som ivaretar dem som har tatt utdanningen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund i en pressemelding.

NSF Student: Sunt med kamp om plassene

Sykepleien snakket med leder i NSF Student, Sigrid Husøy Larsen, da tallene ble publisert. Også hun er bekymret for utviklingen.

– Vi forventet en nedgang i fjor. Det var første normale studieår etter pandemien. Men at nedgangen fortsetter, er ikke bra, sa Larsen i intervjuet med Sykepleien.

Hun er enig med forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i at det ikke er at mål i seg selv å ha mange flere søkere enn studieplasser.

– Likevel mener jeg det er sunt at det er kamp om å komme inn på studiet, sa hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse