fbpx Bekymret over nedgangen i antall søkere til sykepleierutdanningen Hopp til hovedinnhold
Samordna opptak 2023:

Bekymret over nedgangen i antall søkere til sykepleierutdanningen

12,5 prosent færre søkte på sykepleie enn i fjor. Det bekymrer studentlederen i NSF, Sigrid Husøy Larsen.

Samtidig som det opprettes flere studieplasser ved sykepleierutdanningene, går søkertallene ned. Fra høsten er det planlagt vel 5300 studieplasser ved sykepleierutdanningene. Samtidig har tallet på søkere gått fra over 10 000 i fjor, til litt over 9000 i år.

Studentlederen mener det er sunt med litt kamp om plassene

– Det er bekymringsfullt, sier leder i NSF Student, Sigrid Husøy Larsen.

– Vi forventet en nedgang i fjor. Det var første normale studieår etter pandemien. Men at nedgangen fortsetter, er ikke bra, legger Larsen til.

Hun er enig med Ola Borten Moe i at det ikke er at mål i seg selv å ha mange flere søkere enn studieplasser.

– Likevel mener jeg det er sunt at det er kamp om å komme inn på studiet.

Vil ikke droppe karakterkrav

For å være kvalifisert søker til sykepleierutdanningen, må søkerne ha generell studiekompetanse og minimum karakteren 3 i norsk og matte for å komme inn.

– Sykepleierutdanningen er krevende. Å ha noen kvalitetskrav for å komme inn, mener vi er viktig.

– Så dere vil ikke droppe karakterkrav?

– Nei. Det kan godt være at det er andre kvalitetskrav som er bedre, men enn så lenge er det karakterkrav vi har. Vi ønsker ikke en situasjon hvor det blir åpent inntak for å få fylt opp studieplasser, sier Larsen.

– Spennende å se hvordan det seer ut til høsten

Studentlederen er spent på å se hvordan tallene som ble presentert i dag, utvikler seg frem til studiestart.

– Søkere kan fremdeles gjøre rokeringer. Det er også uvisst hvor mange av søkerne som faktisk er kvalifisert til å komme inn. Det er blir spennende å se hvordan det ser ut til høsten, sier Larsen.

Fakta
Søkertall 2023 – universiteter og høyskoler
  • 135 980 personer har i år søkt opptak til universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. 
  • Universiteter og høyskoler har lyst ut 62 590 studieplasser fordelt på 1 332 studier. 
  • I 2023 har 81 889 kvinner og 54 091 menn søkt opptak til grunnstudier ved universiteter og høyskoler gjennom Samordna opptak. Dette utgjør en kvinneandel på 60,2 prosent og en mannsandel på 39,8 prosent.

Søkertallene forteller ikke hvor mange av søkerne som er kvalifisert til de studiene de søker seg til. Dette får vi vite i slutten av juli når hovedopptaket er gjennomført og tilbudene er sendt ut.

Kilde: Samordna opptak

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

anonym

Helsefagarbeider
1 year siden

Det mangler sykepleiere sier du? Hvorfor ikke legge til rette for at de som vil kan ta utdanningen

Jeg er 46 år snart 47 jobbet i helse og omsorg siden 1999, er helsefagarbeider og har siden 2018 tenkt at neste år blir grensen for sykepleier faget lettes og jeg kan søke meg inn. Jeg har selv kollegaer som gikk Y-veien i 2017 men den er nå stengt av årsaker jeg ikke helt forstår.
År etter år ser jeg at poeng grensen gå opp, og antall søkere på studiet går ned. Ja det var et pik rundt pandemien og jeg tenkte også at nå ville det bli ekstra vanskelig og det ble det med økt poeng grense. Men poeng grensen er ikke problemet her. Sykepleier faget i Norge er så avansert at selv matematikk fra universitetet ikke kan overlappe matte fra VGS.
Det kreves at selv med master i realfag fra et Norsk universitet, skal returnere til videregående for å sikre en 3 eller bedre i norsk og 3 matematikk.
Så hva skjer I distriktene og på sykehjem over hele landet?
Sykepleiere fra EØS kan alene ikke dekke behovet, og det er ikke sjelden man leser om nyutdannede som går videre etter en kort tid som yrkesaktiv. Etter flere år i arbeid i hjemmetjeneste, sykehjem vet jeg at sykeleier yrket er et yrket som krever et engasjement, og jeg mener at dette engasjementet bør oppmuntres hos de man ser har det.
Og Hva gikk galt med Y- veien? var det ikke kjappe nok resultat, hvor lenge var den veien en mulighet? Dette er et rop om hjelp fra alle oss som elsker helse og omsorgsyrket, trives i sektoren om å gi oss tilgang til yrket sykepleie. Hva er så truende med Y- veien lurer jeg på, hva lærer vi der som sykepleiere ellers i landet ikke lærer, eller omvendt?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse