fbpx Helse Vest anbefaler ansatte å fjerne Tiktok Hopp til hovedinnhold

Helse Vest anbefaler ansatte å fjerne Tiktok

Bildet viser en mobil med TikTok som stikker opp av en bukselomme.

Anbefalingen gjelder også meldingsappen Telegram.

– Vi råder medarbeidere i virksomheten i Helse Vest fra å installere og bruke appene Tiktok og Telegram på mobiltelefoner og andre enheter som er tilknyttet, eller har tilgang til, den digitale infrastrukturen i tjenestene våre.

Det sier Lars Erik Baugstø-Hartvigsen, leder for informasjonssikkerhet i Helse Vest på foretaket sine nettsider.

Med det følger Helse Vest anbefalingene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som har gjort en vurdering av disse appene på oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Knyttet opp til interne systemer

Ifølge Helse Vest gjelder anbefalingen om å droppe Tiktok og Telegram tjenesteenheter. Det vil si mobiltelefoner, nettbrett eller private datamaskiner betalt av arbeidsgiver, og som er tilknyttet helseforetakets interne digitale infrastruktur.

Det kan også gjelde private enheter man betaler for selv, hvis de er knyttet opp til interne, digitale tjenester på jobb. For eksempel Tiktok på en egeneid mobiltelefon, som er koplet til jobb-e-post.

Til Sykepleien sier Lars Erik-Baugstø-Hartvigsen at dette ikke er et forbud, og at han ser at det kan være gode grunner for å bruke Tiktok i jobbsammenheng, for eksempel med å nå enkelte grupper med informasjon.

– Men da anbefaler vi at appen er lastet ned på en separat enhet, understreker han.

– Og at denne enheten er reservert til dette formålet, uten tilgang til interne systemer i virksomheten.

Vurderte å gå lenger

Bekymringen rundt Tiktok og Telegram dreier seg om hvor mye data disse appene samler inn, og hvem dataene kan deles med.

NSM sin vurdering er altså at disse appene ikke bør installeres på offentlig ansattes tjenesteenheter som er tilknyttet interne digitale infrastruktur eller tjenester.

Lars Erik Baugstø-Hartvigsen sier det var stor enighet om at Helse Vest skulle følge denne tilrådingen.

– Men det var en diskusjon om vi skulle være strengere enn tilrådingen, forteller han.

Bergen kommune, for eksempel, har valgt å forby Tiktok på jobbtelefoner.

– Men vi valgte å avvente, og heller legge oss på NSM sin linje, sier Baugstø-Hartvigsen i Helse Vest.

Hva sier de andre foretakene?

Helse Sør-Øst følger anbefalinger fra Sykehuspartner, som sier at Tiktok på tjenestetelefon ikke er forbudt, men at det anbefales å ikke installere appen.

Helse Midt-Norge fraråder ansatte å installere og bruke Tiktok og Telegram på tjenesteenheter som mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner som er tilknyttet virksomhetens interne digitale infrastruktur eller tjeneste.

I Helse Nord sier informasjonssikkerhetsrådgiver Ida Martinussen at de er glade for at NSM er så tydelige i sin anbefaling om ikke å installere disse appene på tjenesteenheter.

– Vi har under arbeid en intern anbefaling i tråd med NSMs anbefaling, så den vil komme, sier hun.

Tiktok-nei i utdanningene

Kunnskapsdepartementet har sendt ut brev til en rekke statlige virksomheter, ifølge Khrono, og bedt ansatte på universitet og høyskoler om ikke å installere Tiktok og Telegram på tjenesteenheter. Det vil blant annet si alle som underviser på sykepleierutdanningene.

For ansatte i Kunnskapsdepartementet er det ikke bare en anbefaling, men et krav. De må slette appene fra tjenesteenheter.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse