fbpx Sykehus gjeninnfører munnbind Hopp til hovedinnhold

Sykehus gjeninnfører munnbind

Bildet viser en sykepleier med munnbind.

Ansatte ved Sørlandet sykehus skal igjen bruke munnbind når de er i kontakt med pasienter.

Det vedtok sykehuset i et møte med overordnet kriseledelse (OKL) fredag, melder NRK.

– Vi velger nå inn i julehelgen å etablere rutiner som bidrar til å begrense smitten inn i sykehusene, og som lar seg praktisk gjennomføre på kort tid. OKL har derfor bestemt at ansatte benytter munnbind i møte med pasienter og hverandre, sier fagdirektør Susanne Hernes.

Sykehuset har inntil videre ikke hevet beredskapsnivået, men sier de følger situasjonen nøye.

Munnbind på St. Olav

St. Olavs hospital i Trondheim bad torsdag 22. desember pasienter med luftveisinfeksjon om å benytte munnbind når de er i sykehuset. 

Pasienter som skal til planlagt behandling, og som nylig har fått luftveisinfeksjon, bes kontakte avdelingen de skal besøke på forhånd.

Pårørende med luftveisinfeksjon oppfordres til å holde seg hjemme. Men i de tilfellene der det vurderes som nødvendig for pårørende med symptomer luftveisinfeksjon å besøke sykehuset bes de om å ha på munnbind.

Helsepersonell på St. Olav skal holde seg hjemme når de er syke med feber og/eller nyoppståtte luftveissymptomer. Er de i god allmenntilstand, og har milde luftveissymptomer eller restsymptomer, kan de gå på arbeid. Men i fire dager etter symptomstart bør de bruke munnbind. Dette skriver sykehuset på sine nettsider.

Har tatt frem munnbindet på OUS

Akershus universitetssykehus (Ahus) opplyser til Sykepleien at det gjøres løpende vurderinger av smitteverntiltak, men at nye munnbindregler ikke har vært aktuelt til nå.

Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser at ved pasientkontakt i mer enn 15 minutter med mindre enn 1,5 meters avstand, skal de ansatte bruke munnbind. Dette har vært et krav en stund.

Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har ikke innført munnbind i møte med pasienter eller hverandre. Men helsepersonell vurderer behovet for munnbind i hver pasientsituasjon.

Må ha beredskap

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om at omfanget av luftveisinfeksjoner øker kraftig, med både koronavirus, influensa og RS.

Tallet på nye sykehusinnleggelser på grunn av luftveisinfeksjoner øker til dels kraftig og er betydelig høyere enn på samme tid i årene før pandemien, ifølge ukerapporten til Folkehelseinstituttet (FHI).

– Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver de.

Nakstad: – Bruk munnbind

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er uheldig at influensa, RS-virus og koronavirus inntreffer samtidig.

– Vi har ikke sett toppen av smittebølgen ennå. Jeg tror ikke vi når toppen før ut på nyåret en gang, sier han.

Nakstad har et klart råd før årets julefeiring.

– Det er ett viktig råd som gjelder nå: Hvis du blir syk, men likevel må bevege deg utendørs, for eksempel på butikken, så er det viktig at du tar på deg et munnbind. Da begrenser du smitten til andre veldig effektivt, sier han.

Bildet viser Espen Rostrup Nakstad.

Influensa raser oppover

Særlig forekomsten av influensa øker. Blant folk som blir testet for influensa, testet langt flere positivt i uke 50 (17,2 prosent) enn uka før (11,3 prosent).

– Økningen skjer tidlig i forhold til tidligere sesonger, og det ventes vesentlig smitte rundt jul og nyttår, skriver FHI.

Også tallet på influensainnleggelser på sykehus er sterkt økende, med 381 registrerte innleggelser i uke 50 mot 192 i uke 49. Med andre ord har antall innleggelser doblet seg på én uke.

Ifølge FHI kan det fortsatt lønne seg å vaksinere seg mot influensa.

– Influensaepidemien vil pågå i to-tre måneder ennå, så det er ikke for sent å vaksinere seg, skrive FHI i ukerapporten.

Covid flater ut

Koronapandemien ser imidlertid til å flate ut, men er fortsatt på et høyt nivå, ifølge FHI.

– Andelen som har testet seg for koronavirus har vært økende de siste ukene, mens andelen som oppgir positivt prøveresultat, har flatet noe ut siste uken, heter det i rapporten.

FHI anbefaler igjen alle over 65 år samt risikogrupper og gravide å ta en fjerde dose vaksine. Per i dag har tre av fire over 75 år fått en fjerde dose, mens det samme gjelder to av tre av 65–74-åringene.

Samtidig har tallet på sykehuspasienter som er innlagt med covid-19 som hovedårsak, økt de siste ukene. I uke 50 er det foreløpig rapportert om 319 pasienter, men dette tallet forventes oppjustert.

RS-viruset, som først og fremst rammer barn, har ført til 170 innleggelser i uke 50 mot 142 i uka før.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse