fbpx Krevde fortrinnsrett: – Nå må vi bare vente på hva retten kommer frem til Hopp til hovedinnhold

Krevde fortrinnsrett: – Nå må vi bare vente på hva retten kommer frem til

VENTETID: De fire sykepleierne Ann Christin Skrøder, Maria Worren Vågsholm, Elin Gunther Jensen og  Agnethe Karlsen er ferdig i retten for denne gang. Nå må de vente flere uker på dommen. Foto: Tone Herregården

Vil retten være enig med sykepleierne, eller Sykehuset Østfold? Svaret får vi først om noen uker.

I tre dager har de fire sykepleierne, Maria Worren Vågsholm, Ann Christin Skrøder, Agnethe Karlsen og Elin Gunther Jensen, sittet i Borgarting lagmannsrett.

Først om fire uker kommer dommen. Da får vi vite om retten er enig med sykepleierne og NSF, eller om Sykehuset Østfold får medhold.

Ble saksøkt

I april 2019 stilte fire spesialsykepleiere krav om fortrinnsrett til en ledig stilling i seksjon nyfødtintensiv ved Sykehuset Østfold. Sykehuset avslo kravet, og sykepleierne brakte saken inn for Tvisteløsningsnemnda.

Nemnda ga sykepleierne medhold. Ledelsen ved Sykehuset Østfold bestemte seg imidlertid for å ikke følge nemndas vedtak, og saksøkte de fire sykepleierne for å få avklart forståelsen av regelverket rundt fortrinnsretten.

15. september 2020 startet rettssaken i Tingretten i Fredrikstad. I sitt åpningsinnlegg ba sykepleiernes advokat, Magnus Buflod, dommerne avvise saken.

Retten støttet sykepleiernes advokater, og Tvisteløsningsnemndas avgjørelse ble dermed rettskraftig. Sykehuset Østfold mente imidlertid at de kun trengte gi den ene av sykepleierne full stilling og erstatning for tapt inntekt. I denne saken ga retten Sykehuset Østfold medhold.

Sykepleiernes advokater mente imidlertid at alle fire har krav på hel stilling og erstatning. I tre dager har advokatene for arbeidsgiver og arbeidstaker lagt frem sin sak og sine vitner for retten.

TRE DAGER: Nå er rettssaken i lagmannsretten over. Bak fra venstre: Agnethe Karlsen, Ann Christin Skrøder, Elin Gunther Jensen og Maria Worren Vågsholm. Foran fra venstre er sykepleiernes advokater: Hanne Karen Landbø, Ingrid Enoksen og Magnus Buflod. Foto: Tone Herregården

Dette skal retten gi svar på

– Retten skal ta stilling til om alle fire har krav på erstatning, størrelsen på erstatningen og om bare én av de fire sykepleierne hadde krav til å få utvidet sin stilling som tingretten ga dom for, er riktig, sier Magnus Buflod, advokat i Sykepleierforbundet (NSF).

Sammen med NSF-advokat Ingrid Enoksen representerer han sykepleierne i saken. Hanne Karen Landbø er også advokat i NSF og medhjelper under rettssaken.

Mange følger med

I dag, fredag litt over klokka 14.00, hadde alle sagt sitt og retten ble hevet.

– Hva sier magefølelsen?

– Det er helt umulig å lese hva dommerpanelet måtte mene etter å ha hørt begge parter, sier Agnethe Karlsen.

– Vi har fått belyst saken vår på en god måte og er fornøyd. Nå må vi bare vente på hva retten kommer frem til, legger Ann Christin Skrøder, til.

Alle de fire sykepleierne roser NSFs advokater.

– De har vært flinke. Vi har fått god støtte av forbundet på alle nivåer gjennom hele prosessen, sier Skrøder.

De andre nikker.

– Det har vært tre intense dager. Det er uvant å sitte tre dager helt i ro, sier Karlsen og ler litt.

– Det er uvant for oss, samtykker Skrøder.

– Vi kjenner på støtten

Advokatene Ingrid Enoksen og Magnus Buflod, er også fornøyd, men vil ikke spå om utfallet.

– Vi presenterte vår sak på en god måte. Det er vår jobb som advokater å legge frem saken på en best mulig måte slik at klientens sak vinner frem. Vi mener vi har en god sak, sier Buflod.

– Hva med motparten?

– De gjorde også en god jobb med å få frem sine synspunkter, mener Buflod.

Ann Christin Skrøder og de andre sykepleierne er klar for å dra tilbake til Fredrikstad.

– Alle har gjort en god jobb. Mer får vi ikke gjort. Nå må vi vente og se. Det hjelper imidlertid når vi vet at vi har støtte fra så mange andre, sier hun.

– Ja, vi kjenner virkelig på støtten, samtykker Karlsen.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.