fbpx Statsoppgjøret: – Vi krever et generelt tillegg til alle Hopp til hovedinnhold

Statsoppgjøret: – Vi krever et generelt tillegg til alle

Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet, forhandler for Unio
VIL SIKRE ALLE VEKST: – Vi krever et prosentvis generelt tillegg til alle, fordi det er avgjørende for oss å sikre alle medlemmer reallønnsvekst, sier Guro Elisabeth Lind. Hun er forhandlingsleder i Unio-stat. Foto: Unio

– Samfunnet skal nå tilbake til normalen. Det må også gjelde lønnsdannelsen, sier Guro Elisabeth Lind. Som forhandlingsleder i Unio-stat forhandler hun også for statsansatte sykepleiere.

Unio leverte 26. april kravene til motparten i lønnsoppgjøret i staten. Det skjedde på et møte hos statens personaldirektør.

Også LO, YS og Akademikerne møtte opp og leverte sine krav.

Unios hovedkrav er reallønnsvekst.

Vil ha et generelt tillegg til alle

Det er lederen i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, som er forhandlingsleder i Unio-stat.

– Vi krever et prosentvis generelt tillegg til alle, fordi det er avgjørende for oss å sikre alle medlemmer reallønnsvekst, sier Lind på Unios nettside.

Unio er Norsk Sykepleierforbunds (NSF) hovedorganisasjon. I tillegg til sykepleierne er også politi, forskere og ansatte i Forsvaret blant Unios medlemmer i det statlige tariffområdet. 

– Samfunnet skal nå tilbake til normalen. Det må også gjelde lønnsdannelsen. Konsekvensene av det spesielle oppgjøret i fjor forfølger oss inn i årets lønnsoppgjør, sier Lind.

– I fjor var lønnsveksten i industrien vesentlig høyere enn i staten. Det må få konsekvenser for årets oppgjør, sier Lind under åpningen av forhandlingene.

Fristen for å bli enige er natt til 1. mai. Blir ikke partene enige, går oppgjøret til riksmekleren. En eventuell streik vil være aktuell fra 27. mai.

Forsvaret fikk mest i fjor

I fjor hadde statsansatte en samlet lønnsvekst på 1,8 prosent. Men lønnsveksten for statsansatte utenfor Forsvaret var på bare 1,5 prosent.

– Vi kan ikke få nok et år der det forventes at vi skal sponse opptrappingen av Forsvaret, understreker Guro Elisabeth Lind, ifølge Unio.

Kai Øivind Brenden, 2. nestleder i NSF, er enig. Han er NSFs representant i Unio-stats forhandlingsutvalg.

– Fra NSFs side forventer vi det samme som vi forventer i de andre tariffområdene våre, det vil si en reallønnsvekst, sier han til Sykepleien.

Nato-øvelser førte til høy glidning

– Staten kom ganske dårlig ut i fjor på grunn av høye glidningstall i Forsvaret.

Les om fjorårets resultat: Enighet i statsoppgjøret: – Vi jubler ikke

Brenden forklarer at på grunn av store Nato-øvelser, ble det utbetalt mye øvingstillegg.

– Derfor ble glidningstallene kunstig høye.

Lønnsglidning er forskjellen mellom den lønnsveksten som er avtalt i et lønnsoppgjør og den som faktisk blir realisert (målt i ettertid), ifølge Fellesorganisasjonen.

Unio: Gikk glipp av 2700 kroner per statsansatt i fjor

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare forhandles om penger.

Mens industrien landet på en lønnsvekst på 2,2 prosent i fjor, ble resultatet i staten altså 1,8 prosent.

Ifølge Unio utgjør differansen 432 millioner kroner, det vil si at statsansatte gikk glipp av nesten en halv milliard sammenliknet med resultatet i industrien. Per statsansatt utgjør dette i gjennomsnitt 2700 kroner, ifølge Unio.

Forhandler for sykepleiere som utdanner

Sykepleierne det skal forhandles om i det statlige tariffområdet, er hovedsakelig ansatte i høyskoler og universiteter.

– Medlemmene våre i staten er spredt. De fleste er i utdanningssektoren, men det er også sykepleiere i for eksempel Forsvaret, statsforvalteren og departementer, sier Kai Øivind Brenden.

Over 1500 medlemmer

NSF har i overkant av 1500 medlemmer ansatt i staten.

Slik fordeler de seg:

  • Rundt 1100 i universiteter og høyskoler
  • 85 i Nav
  • 73 i Forsvaret
  • 49 i Bufdir/Bufetat
  • 19 i direktorater, tilsyn med mer
Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.